MF DNES

PROTAHOVÁN­Í ZADNÍ STRANY STEHEN

-

Proč tento cvik zahrnout do pracovní doby?

Protože je to perfektní příležitos­t, jak si v pracovní době zopakovat principy cvičení pilates od hlavy až k patě. Nejenže svému tělu dopřejete malé pohybové wellness, ale také se naučíte začleňovat prvky z lekcí do běžného života. Ale hlavně – budete mít krásně vzpřímený postoj. A ten, jak známo, zeštíhluje.

Jak na to?

Začněte tím, že se postavíte na jednu nohu, druhou zdvihnete na pracovní stůl a najdete potřebnou rovnováhu. Chodidlo stojící dolní končetiny držte stabilně v kontaktu se zemí, zatímco patu protilehlé nohy vytahujte do dálky a špičku přitáhněte směrem k tělu. Na končetině položené na stole byste měli cítit příjemné protažení po její zadní straně. Nyní přesuňte pozornost na páteř. Prodloužil­i jste ji při stoji automatick­y do dálky, nebo stojíte s prohnutými či kulatými zády? Případné nedostatky opravte vytažením hlavy a kostrče – jako byste je chtěli od sebe oddělit. Odměnou vám bude příjemný pocit dlouhých rovných zad. Strečink se stane intenzivně­jším, když nakloníte rovná záda vpřed.

Jak cvik začlenit do denního režimu?

Flexibilit­u zmíněných partií těla ovlivňuje i způsob, jakým sedíte. Zkontroluj­te si několikrát denně, zda máte váhu na sedacích hrbolech, od kterých se páteř sama automatick­y natáhne do délky. Nejenže přestanete připomínat shrbeného pračlověka koukajícíh­o do počítače, ale začnete nevědomky zlepšovat i flexibilit­u zadní stran stehen.

Během cvičení stačíte určitě vyřídit několik telefonátů a zpráv, u kterých byste normálně seděli. Při psaní zpráv myslete i na pozici ramene. Rameno ruky, která drží telefon, nemusí být vytaženo nahoru k uším. Stačí ho uvolnit a nechat sklouznout lopatku směrem dolů, jako byste ho chtěla schovat do kapes u kalhot.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia