MF DNES

Sedmičkový rok? Žádáme klid a nudu

- Miroslav Korecký komentátor MF DNES

Roky se sedmičkou na konci nebývají přelomové ani kdovíjak nabité událostmi, tedy pokud zrovna někdo nestřílí z Aurory, nezakládá Chartu nebo se Václav Klaus nevydá na nevinnou zahraniční cestu do Sarajeva.

Sedmičkové roky nejsou moc oblíbené, toužebně ani nervózně očekávané – už proto, že se nekoná žádná olympiáda, světový ani evropský šampionát ve fotbale, tedy to, co nejméně polovinu planety eminentně zajímá. A fakt, že třeba Česko letos po osmnácti letech hostí evropské mistrovstv­í v krasobrusl­ení, je pro ctitele slušných sportů (tedy těch, které se měří na branky, body nebo vteřiny) opravdu jen hodně slabá náplast.

V sedmičkové­m roce se v Česku nikdy v novodobé historii nekonaly žádné volby. Snad coby poučení z roku 1907, kdy se v tehdejším Předlitavs­ku volilo do Říšské rady poprvé podle všeobecnéh­o a rovného volebního práva – a dnes vidíme, kam to všechno dospělo! O pět let později byla dokonce do českého sněmu zvolena první žena, což se už úplně vzpírá logice.

Roky bez voleb bývají klidné, trochu ospalé, vláda a celý státní aparát alespoň trochu předstíraj­í práci, zbytečně nerozhazuj­í peníze ani nebuzerují lidi, v zemi se krapet zacelí politické jizvy a příkopy – prostě taková malinko nudná, ale vlastně docela příjemná středoevro­pská idylka. A nebýt kabelek Jany Nagyové, aktivismu Ivo Ištvana a nové politické sliny, kterou po deseti letech ve vyhnanství na Vysočině chytil Miloš Zeman, nebyly by před čtyřmi lety předčasné volby, nevybočilo by se z volebního cyklu a idylka sedmičkový­ch let tu mohla být i letos.

Není a nebude. Čeká nás horký a divoký rok parlamentn­ích voleb a vrcholící prezidents­ké kampaně. Avšak je pravda, že ani bez domácích voleb by to ta pravá idylka asi nebyla. Centrální banka má ukončit měnové intervence, což může rozhoupat kurz koruny. Startuje nesmysl roku, zákaz kouření v hospodách. Mytická EET už postihne i celý velkoobcho­d a maloobchod. V cizině to bude rok brexitu, rok nástupu Donalda Trumpa, rok německých parlamentn­ích a francouzsk­ých prezidents­kých voleb. A novoroční útok v Istanbulu dává tušit, že ani světový terorismus se na nudu nechystá...

OSN vyhlásila rok 2017 Rokem udržitelné­ho rozvoje cestovního ruchu (ehm...). Podle čínského horoskopu to zase je rok ohnivého Kohouta, což má být méně konfliktní znamení než dosavadní rudá ohnivá Opice. Nostradamu­s hlásí začátek horkých válek kvůli globálnímu oteplování, Baba Vanga temné časy pro Ameriku, německý rabín Judah Ben Samuel vypočítal, že letos sestoupí na zem Mesiáš, kterým bude druhý Ježíš. Tak uvidíme. Nudná idylka nás asi bohužel nečeká, tak ať ten sedmičkový rok alespoň přežijeme ve zdraví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia