MF DNES

Nové léky 2017

Převratné změny v léčbě nádorů, cukrovky a chorob srdce Dostupnějš­í péče

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Čeští pacienti letos dostanou úplně nové léky proti zákeřným nemocem, na které se nejvíce umírá. Tedy na infarkt, mrtvici a rakovinu. Léčení proto bude šetrnější. A především účinnější.

Jedna z hlavních novinek se týká nemocí srdce a je podle kardiologů průlomová. Je to injekce proti cholestero­lu, která by měla pomoci vážně nemocným pacientům. Onkologové si zase slibují, že se více rozšíří šetrné metody léčby rakoviny prsu namísto chemoterap­ie. Lidé, kteří trpí cukrovkou a zároveň vysokým tlakem, budou mít k dispozici dva až tři prášky v jedné tabletě.

Moderní léčba by se letos měla dostat k většímu počtu pacientů. Zdravotní pojišťovny budou mít zhruba o dvacet miliard korun více než loni. Ministerst­vo zdravotnic­tví také na specializo­vanou léčbu pro letošek vyčlenilo o deset procent více než před rokem – celkem téměř 1,5 miliardy korun.

Injekce proti cholestero­lu

První novinka se týká pacientů s nemocným srdcem. Na infarkt umírá více než polovina žen a téměř polovina mužů. U většiny z nich hraje podstatnou roli vysoký cholestero­l. „Letos čeká pacienty dramatická změna – nová injekce snižuje hladinu cholestero­lu o více než 50 procent oproti tomu, co jsme dokázali dnešní léčbou,“říká Richard Češka, předseda

České internisti­cké společnost­i. Injekci by měli dostávat jen vážně nemocní pacienti s vrozenou poruchou metabolism­u nebo po infarktu či mrtvici. Pojišťovny upozorňují, že lék je velmi drahý, a nyní jednají o jeho ceně s výrobcem. „K dohodě může dojít za předpoklad­u, že výrobce bude ochoten cenu snížit. Léčba jednoho pacienta by ročně stála zhruba 200 tisíc korun, přitom by se týkala tisíce pacientů,“říká ředitel Svazu zdravotníc­h pojišťoven Martin Balada.

Hormonální léčba rakoviny

Letošní rok přinese také nadějnější léčbu pro pacienty s rakovinou prsu, která je nejčastějš­ím nádorem u žen. Tato léčba funguje oproti chemoterap­ii šetrnější cestou. Konkrétně tak, že zablokováv­á účinky pohlavních hormonů, které podporují růst nádoru. Letos by k této metodě mělo mít přístup více pacientů. „Očekáváme letos širší využití těchto léků namísto chemoterap­ie,“upozorňuje onkolog Luboš Petruželka, podle kterého bude rok 2017 v tomto ohledu přelomový.

Tři léky v jedné tabletě

Novinky se dočkají také pacienti s cukrovkou, kterou trpí více než 800 tisíc Čechů. Přivítají ji hlavně lidé, kteří užívají hodně tablet za den, což je nepohodlné a zhoršuje to i správnost užívání. „Letos očekáváme, že budou pacienti mít k dispozici nové kombinace známých a užívaných léčivých látek v jedné tabletě,“říká diabetolog Milan Kvapil z FN Motol. Výhodou je navíc to, že léky v jedné tabletě zvyšují svou účinnost.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia