MF DNES

Prezident a premiér: smír, který se nedaří

Před společným obědem Sobotka vyslal vstřícné gesto Zemanovi: ČSSD ho tentokrát může podpořit

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Poobědvali daňčí svíčkovou na smetaně s karlovarsk­ým knedlíkem a při odchodu premiér Bohuslav Sobotka s chotí Olgou zapsali do pamětní knihy pár vřelých slov: „Hodně zdraví a štěstí do roku 2017, děkujeme za příjemný novoroční oběd.“

V jejich vztahu se však ani po včerejším dvouhodino­vém novoročním obědě v Lánech nic nezměnilo. „Setkávají se spolu z titulu svých funkcí, jinak by spolu asi neobědvali,“říkal o včerejším tradičním novoročním obědě prezidenta s premiérem zdroj MF DNES z Hradu.

Byť si ti dva rozhodně mají co říct. Pro oba je posledních pětadvacet let tématem číslo jedna politika. A o té se taky včera hodně bavili: co přinese rok 2017, jak změní svět nastávajíc­í americký prezident Donald Trump, co lze čekat od podzimních voleb v Česku. I v těchto základních tématech, třebaže mají společnou politickou historii, prezident Miloš Zeman je bývalým předsedou ČSSD a Sobotka současným, se však vůbec neshodnou.

Zatímco Sobotka si v amerických prezidents­kých volbách přál spíše vítězství Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové, Zeman vsadil na Trumpa. A zatímco v podzimních sněmovních volbách Zeman favorizuje hnutí ANO, Sobotka je přesvědčen o úspěchu svojí strany.

Klid? Jen když se baví o rodině

Zemana nijak neohromilo ani vstřícné gesto, které k němu premiér vyslal den před včerejším obědem v bilančním rozhovoru v České televizi: „Počkáme si, jestli Miloš Zeman ohlásí svoji kandidatur­u, pokud ano, tak ho zařadíme mezi lidi, ke kterým se budou moci naši členové vyjádřit.“

Před poslední prezidents­kou volbou by přitom šlo o nemyslitel­nou věc. ČSSD tehdy – na jaře 2012 – jasně řekla, že Zeman je minulost, a podpořila Jiřího Dienstbier­a.

Myšlenku, že by se sociální demokraté hned v prvním kole voleb postavili za Zemana, tehdy nahlas živili jen jednotlivc­i – poslanec Jaroslav Foldyna nebo bývalý senátor Vladimír Dryml, který krátce poté také odešel k Zemanovcům.

Dnes ji vyslovují členové nejužšího vedení strany – včetně Sobotky. Oba aktéři jsou však ve zcela jiné pozici než před pěti lety. ČSSD na jaře 2012 průzkumy přisuzoval­y zisk téměř 40 procent hlasů a předseda toho času nejsilnějš­í opoziční strany Sobotka tak mohl rozvíjet úvahy o tom, jak by si ČSSD vystačila, kdyby za pár let vládla sama.

A favoritem přímé prezidents­ké volby tehdy nebyl Zeman, ale Jan Fischer. Zeman ostatně tehdy přiznával, že nemá co ztratit, a s oblibou citoval svoji starou větu po neúspěchu Zemanovců z voleb v roce 2010: „Ty starý jezevče, proč jsi z té nory vylézal, vrať se na Vysočinu.“

Teď je Zeman naopak jasným favoritem a ČSSD má za sebou volební prohru se ziskem patnácti procent hlasů. I proto se prezident na případnou podporu ČSSD příliš neohlíží. Je totiž přesvědčen, že hlasy části voličů ČSSD získá, ať už strana oficiálně podpoří kohokoli.

„Zeman je symbol dřívějších úspěchů ČSSD. Pro ty, kdo tuto stranu volí nebo dříve volili, je jasný kandidát,“vysvětluje jeden z hradních zaměstnanc­ů.

A o podporu ČSSD nežádá ani z osobních důvodů: stranický šéf Sobotka od roku 2003 figuruje na jeho „seznamu zrádců“, kteří ho při tehdejší volbě připravili o prezidents­ké křeslo.

Sobotka se snaží o sblížení

Sobotka, který ví, že část jeho spolustran­íků by stále ráda viděla spojení ČSSD a Zeman, se k prezidento­vi několikrát snažil najít zpět ztracenou cestu. Nejnadějně­ji to vypadalo na konci léta 2015. Zeman mu nabídl tykání, a dokonce si pochvalova­l, že oba začali respektova­t roli toho druhého. Ale stačilo, aby Sobotka Zemana o pár měsíců později pokáral za vystoupení po boku Martina Konvičky na Albertově, a oba už si opět vyměňovali ostré vzkazy. Prezident podporuje šíření nenávisti, od premiéra je to klukovská drzost. I proto lidé z okolí obou mužů nemluví o žádném usmíření. Třebaže včera se společně chvíli i dojímali: když mluvili o rodině a dětech. U stolu ostatně seděly jejich manželky. A jak naznačuje jeden ze Zemanových spolupraco­vníků, bylo by tedy neuctivé mluvit jen o politice.

 ??  ?? ● „Nemyslím, že naše budoucnost je v přimykání se k tomu, co představuj­e Zeman, protože to je cesta do minulosti. Jak stárne, stává se spíše takovým národně konzervati­vně orientovan­ým politikem.“(Echo, 4. listopadu 2016)
● „Nemyslím, že naše budoucnost je v přimykání se k tomu, co představuj­e Zeman, protože to je cesta do minulosti. Jak stárne, stává se spíše takovým národně konzervati­vně orientovan­ým politikem.“(Echo, 4. listopadu 2016)
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia