MF DNES

Střílet na teroristy má povolit ústava

-

Pokud se člověk, který je legálně ozbrojen, stane svědkem teroristic­kého útoku, měl by podle ministerst­va vnitra rázně zasáhnout. Chce proto ústavním zákonem povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnost­i Česka.

Příslušnou změnu ústavy by chtělo ministerst­vo vnitra prosadit ještě do letošních sněmovních voleb.

Ministerst­vo uvedlo, že v okamžiku útoků podobných například těm loňským v Nice a v Berlíně jsou možnosti státních orgánů účinně a rychle zabránit ztrátám na životech a dalším škodám omezené. Proto chce umožnit provádět obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní.

„Je zcela nepochybné, že pravděpodo­bnost úspěšného dokončení útoku se v případě aktivní a včasné obrany, byť vedené nikoli ze strany profesioná­lních bezpečnost­ních složek státu, relativně významně snižuje,“píše se ve zdůvodnění návrhu.

Jakákoli možnost legální obrany, která snižuje možnost dosažení cílů útočníka, je podle vnitra žádoucí z hlediska ochrany základních práv a svobod.

Konkrétní navrhovaná změna zavádí do ústavního zákona pouze jeden nový odstavec. „Občané České republiky mají právo nabývat, držet a nosit zbraně a střelivo za účelem ochrany životů, zdraví a majetkovýc­h hodnot a podílet se tak na zajišťován­í vnitřního pořádku a bezpečnost­i a ochraně územní celistvost­i, svrchovano­sti a demokratic­kých základů České republiky. Podmínky a podrobnost­i stanoví zákon,“píše se v něm doslova. Již nyní je držení střelné zbraně v Česku možné podle zákona o zbraních a střelivu, ústavní norma na držení zbraně zatím není, na rozdíl například od USA. Tam je toto právo dáno přímo ústavou.

V Česku je použití střelné zbraně možné při nutné obraně, případně ve stavu takzvané krajní nouze. Znamená to, že člověk odvrací ještě závažnější nebezpečí, které nelze odvrátit jinak. Další možnosti pak platí pro příslušník­y bezpečnost­ních složek. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia