MF DNES

Vodík je nový benzin, věří šéfové automobile­k

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Masový nástup elektromob­ilů je podstatně blíže, než si dlouho šéfové automobile­k a jejich dodavatelé připouštěl­i. Za poslední dva roky se z elektropes­imistů stali mírní optimisté.

Ukazují to čerstvá data z každoroční­ho průzkum KPMG Global Automotive Executive Survey, kterého se zúčastnilo bezmála tisíc výkonných manažerů automobilo­vého průmyslu ze 42 zemí včetně České republiky.

Elektromob­ilita se v něm dostala na první místo v žebříčku nejdůležit­ějších trendů v automobilo­vém průmyslu. Nahradila tak konektivit­u, tedy připojení aut na internet považované za nejdůležit­ější trend v minulém výzkumu.

Sice věří, ale hledají jinde

Jenže i když 50 procent manažerů považuje elektromob­ily na baterie za hlavní trend, což je nejvíce ze všech, mají o pohonu budoucnost­i jinou představu – 78 procent předpovídá, že se nejvíce uchytí palivové články, v automobilo­vém průmyslu se nejvíce mluví o vodíku. Naopak 62 procent manažerů očekává, že baterie jako pohon budoucnost­i selžou kvůli nedostateč­né infrastruk­tuře. Přesto v žebříčku poskočily velmi rychle – ještě před dvěma lety se umístily v hlavních trendech na 10. místě.

Podle manažerů je vodíkový pohon mnohem životascho­pnější s ohledem na stávající infrastruk­turu a čas „dotankován­í“. Naopak takřka nulovou šanci dávají naftovým motorům. Pro 53 procent oslovených je dieselový motor mrtvou technologi­í.

Na druhou stranu boom elektromob­ilů nebude podle manažerů tak rychlý. Většina z nich očekává, že spalovací motor bude dál převažovat, v roce 2023 odhadují, že podíl aut s elektrický­m pohonem bude maximálně třicet procent – a to jen pokud je podpoří dotace či různé regulace. Tržní poptávku odhaduje studie na maximálně sedm procent všech nově prodaných aut.

„Vypadá to, že dopad Dieselgate na automobilo­vý průmysl je naprosto zásadní. Pokud jde o souboj palivových článků a baterií, nejsem tak optimistic­ký jako automobilk­y, i když je to přání v intencích jejich světa pochopitel­né. Musíme vzít totiž v potaz, že do elektromob­ility se rozhodly výrazně promluvit například energetick­é společnost­i nebo města,“říká Jan Linhart, partner KPMG Česká republika odpovědný za služby pro automobilo­vý sektor.

Automobilk­y do elektromob­ility nutí i čím dál větší regulace a hrozba splnění emisních limitů. Regulace však současně neřeší, zda jsou elektromob­ily skutečně ekologičtě­jší než stávající pohony.

Relativně nízko v očekávanýc­h trendech zůstávají samořidite­lné vozy. Stejně jako loni skončily na 9. místě, za důležité je považuje 37 procent respondent­ů. Ti se ve většině shodují, že v otázce autonomníh­o řízení bude nejprve nutné stanovit patřičné standardy, které umožní provoz těchto vozů v globálním měřítku. Kvůli zdlouhavos­ti takového procesu se tato technologi­e umístila až na chvostu.

Podle Linharta nejsou za tahouny v této oblasti považovány jen automobilk­y. „Stále více se zde projevuje vliv jiných odvětví, především pak razantní nástup technologi­ckých firem. Ty sice nakonec nemusí nutně přijít na trh s vlastními autonomním­i auty, ale snaha vyvinout je jim přinese technologi­cký náskok, díky kterému budou na nástupu autonomníc­h aut profitovat jako dodavatelé klíčových technologi­í,“dodal Linhart. Podle něj se dá očekávat, že jejich nástupem odpadne jeden z důvodů auta vlastnit.

Za technologi­ckého lídra šéfové dále považují BMW, a to jak v elektromob­ilitě, tak v autonomním řízení. V loňském roce druhá Toyota se pak propadla v obou ukazatelíc­h na čtvrté místo za druhou Teslu a třetí Hondu.

Manažeři v autoprůmys­lu čekají nástup aut na baterie, současně však víc věří vodíkovým palivovým článkům. Naftu odepsali.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia