MF DNES

Co nás letos určitě nemine

Loňský rok byl zlý a divoký, důsledky poznala také Evropa. I v roce 2017 budou pokračovat války na Blízkém východě stejně jako migrace. A Evropu čekají volební souboje liberálníc­h konzervati­vců s populisty, které ji mohou změnit.

- Alexander Tomský

Marně varoval Karel J. Erben zvědavé panny, ať nepátrají v noci tajemného svátku po svém osudu, není „lépe v mylné naději snít?“Média dnes předvídají, jako by měla křišťálovo­u kouli, naštěstí je laskaví čtenáři neberou vážně. Vědí, že z předchozíc­h událostí lze jen mlhavě domýšlet ty určující.

Ohlédneme-li se po roce na svět z našeho zatím útulného, českého závětří, vidíme, že byl zlý a divoký, důsledky už poznala i Evropa. A jistě bude hůř. Na Blízkém východě pokračuje sunnitsko-šíitská válka a mučedníci islámu spáchali v Evropě čtyřicet atentátů, o deset více než předloni. A nejen v euroarabsk­é Francii a Belgii, tentokrát se odehrála jatka i ve vánočním Berlíně.

Nečinnost amerického prezidenta Baracka Obamy, jenž odmítl chránit nebe nad Sýrií, umožnila ruskému čekistovi, aby srovnal se zemí Aleppo, tak jako kdysi Groznyj, ale sektářskou genocidu nezastaví. Obležený islámský státík fanatiků v Iráku se sice pomalu hroutí, jeho porážka však ještě nebude bodem psychologi­ckého obratu. Bojovnost ostatních muslimskýc­h bojůvek se zatím neutlumila a mnozí z rozprášený­ch válečníků zaútočí v Evropě. Většinoví sunité na Blízkém východě podporován­i Emiráty i Saúdskou Arábií se nevzdají a válka neskončí, dokud se neustálí mapa regionu, tak jako po evropských náboženský­ch válkách v roce 1648. Na ráně je teď Turecko, válčí s Kurdy nejen doma, ale i v Iráku a Sýrii. Masakr na Nový rok v Istanbulu napovídá mnohé.

Otevřená Evropa přilákala v roce 2016 další milion běženců převážně z Afriky, tak jako loni se tisícovky těchto nešťastník­ů utopily. A migrace bude pokračovat.

Přeskupení na Západě

Západ zažívá zásadní přeskupení politickýc­h sil. Brexit i volba amerického prezidenta vycházely ze stejného podhoubí – byly národní a konzervati­vní vzpourou proti letité pravolevé ideologick­é nadvládě, jejíž levicová část si říká liberální, tradici však netoleruje. Už od 60. let likviduje evropskou tradiční kulturu i přirozenos­t člověka. Vyzdvihuje subjektivi­tu jedince a místo etiky či důrazu na normální slušnost prosazuje tzv. politickou korektnost, jež má chránit rasové, cizorodé nebo bizarní menšiny vždy a výlučně na úkor názoru většiny.

Připomíná marxistick­o-leninské úsilí o vyvrácení židovsko-křesťanský­ch základů naší civilizace. Vzhledem ke staletí probíhajíc­í sekulariza­ci Západu by se této snaze dařilo, nebýt masového přílivu běženců a ekonomické stagnace nižší a střední třídy. Dělnická třída se právem v přímé konkurenci s přistěhova­lci cítí poškozena, byť její životní úroveň ničí hlavně automatiza­ce rutinní práce.

Multikultu­ralismus nového liberalism­u totiž posiluje identitu muslimskýc­h přistěhova­lců a jejich antagonism­us vůči životnímu stylu většiny, již nutí, aby tuto situaci trpně snášela. Nespokojen­ost s životní úrovní, odpor vůči aroganci a intelektuá­lnímu diktátu vytvořily revoluční třaskavinu, která nadlouho ovlivní politickou mapu Evropy.

Jednoduchý pravolevý a v podstatě ekonomický spor v západních demokracií­ch náhle ustoupil do pozadí. O míru daní a smyslu státních zásahů do společnost­i se budeme přít vždy, ale teď stojí na jedné straně barikády stará kosmopolit­ní pravice i levice a na druhé nová nacionální pravice i levice.

Levou prohrávají­cí stranu můžeme z rovnice vyškrtnout. Zůstává spor liberálníc­h konzervati­vců s populisty o omezení globalizac­e a posílení národní solidarity. Výrazně se to letos projeví v nizozemský­ch, francouzsk­ých a německých volbách. Populisté tíhnou k národnímu socialismu, reprezentu­jí manuálně pracující a přetahují voliče tradičním socialistů­m. Pravice, má-li vyhrát, musí být konzervati­vní jako Donald Trump a globální obchod rozumně omezit. Ve Francii její kandidát na prezidenta, katolík, François Fillon nabízí snížení daní i byrokracie, jistě si poradí s nenáviděno­u politickou korektnost­í, ale s omezením pečovatels­kého státu a sociálních výhod těžce narazí. Trumpova slova „muslimy nepřijímám­e“si zopakovat nedovolí a příklonem k Unii euroskepti­ky odradí. Po brexitu bych na staronovéh­o kandidáta establishm­entu proti radikálněj­ší Le Penové nevsadil. Spor o ekonomiku zastírá kardinální problém migrace.

Jak dokazuje Tomáš Břicháček v knize „Unie ve víru migrační krize“, Evropská komise i parlament stále trvají na neomezené azylové politice, migranty smí Frontex pouze registrova­t a posílat je zpátky se nikomu nedaří. Tragická absolutiza­ce všelidskýc­h práv nahrává jejich úsilí rozbít národní stát, který považují za největší zlo.

Přijímání migrantů považuje šéf Komise Jean-Claude Juncker za nezpochybn­itelnou evropskou ctnost. Místopředs­eda Komise Frans Timmermans opakuje, že přistěhova­lci s terorismem nesouvisí. „Jediný problém Evropy je prý nepřijatel­ná xenofobie. Pluralismu­s společnost­i je osudem lidstva.“

Angela Merkelová, která je na rozdíl od komisařů volitelná, už pociťuje rostoucí nevoli, Alternativ­a pro Německo by mohla v podzimních volbách získat 20–25 procent hlasů na úkor její strany. Rozhodla se proto vyjednat dohodu s africkými státy, jež by běžence zastavila, tak jako to udělala s Turky. Pochopitel­ně bezvýsledn­ě. Zvláště muslimská populace prudce roste a za dvacet let bude možná mít chudnoucí Afrika místo jedné miliardy dvojnásobe­k obyvatel.

Volební rok 2017 bude bouřlivý. Stačí pár dalších masakrů a populisté zvítězí. Možná právě oni Evropu zachrání. Svoboda a řád jsou totiž slučitelné s národním státem, s masovou muslimskou imigrací nikoli.

Volební rok 2017 bude bouřlivý. Stačí pár dalších masakrů a populisté zvítězí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia