MF DNES

Sedm minut „nana ná ná“, vyčítali lidé Hey Jude

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Paul McCartney s novinářem Paulem Du Noyerem prvně mluvil v roce 1979, od té doby ještě mnohokrát a nejednou až do detailu rozebírali linky liverpools­kých autobusů. Právě to, že oba pocházejí z jednoho města, vedlo nejspíš k tomu, že se hudebník při těchto rozhovorec­h otevřel.

Nevznikly paměti, kniha nazvaná v českém překladu Ladislava Šenkyříka Paul McCartney však dává pořádně nahlédnout do muzikantov­a života, tvorby a myšlenek. „Odcházel jsem vždy s pocitem, že McCartney je prostě slušný člověk, který je shodou okolností taky génius,“přiznává Du Noyer.

Občas se něco nepovede

Nejenže kniha Paul McCartney nejsou paměti, ale ani se nedrží přísné chronologi­e. Jednotlivé rozhovory jsou řazené na přeskáčku a v základní osnově se autor drží časové linky tak, jak se zmiňované události postupně odehrály, tu a tam však on i zpovídaný hudebník odskočí v historii jinam.

Jako by Du Noyer chtěl dostát ambice hodnotit McCartneyh­o dílo jako celek, tedy ne zvlášť éru Beatles a zvlášť sólovou dráhu. „Z čistě komerčního hlediska jsou tady věci, jichž se prodalo víc než čehokoliv od Beatles, třeba Mull of Kintyre. Ale z kritického hlediska se to vůbec nebere v úvahu,“přemýšlí v knize McCartney.

Hlavní devizou titulu jsou právě přímé hudebníkov­y citace, jichž je na téměř třech stovkách stran požehnaně. A mluví i o věcech, které se mu nepovedly. „Netvrdím, že všechno, co udělám, je skvělý. Když toho nějaká holka trochu moc odhalovala, můj táta říkával: To budou krásný šaty, až budou hotový. A se mnou je to dost podobný – Bude to krásná písnička, až bude hotová. A některý přesně tak vypadají, to musím uznat.“

Odsudky slýchal třeba na píseň George Harrisona Within You Without You. „Zní to jako tlupa Indů! říkali, a tak se jim snažíš říct – Přesně tak to má znít! Mně se líbí, že se odvážil jít vlastní cestou. Ale musíš být připravene­j na šťouchance od kritiků,“tvrdí McCartney.

Kritika neminula ani jeho megahit Hey Jude. „Jsou lidi, kteří říkají: To je sračka, sedm minut pořád jenom ná ná ná nana ná ná. A ty jim řekneš: Je to dlouhý, to souhlasím, ale je to dost zajímavý. Když se ohlížím zpátky, kolikrát si říkám, jak jsme si troufli něco takovýho udělat.“

 ?? Foto: Reuters ?? Paul McCartney se vyzpovídal Paulu Du Noyerovi.
Foto: Reuters Paul McCartney se vyzpovídal Paulu Du Noyerovi.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia