MF DNES

Metro v Jinonicích se zavírá

- — Michaela Bůnová

Spory o budoucí podobu Nákladovéh­o nádraží Žižkov, které již léta neslouží svému původnímu účelu a je jedním z nejlukrati­vnějších pražských brownfield­ů, pokračují. Praha 3 totiž zažádala o stažení podnětu na změnu územního plánu v areálu nádraží.

„Původní podnět byl podán již v roce 2008, kdy se ještě nepočítalo s existencí historické nádražní budovy,“uvádí jeden z důvodů žádosti o zrušení projednáva­né změny starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Nádražní budova byla za kulturní památku prohlášena až v roce 2013.

Městská část chce, aby se na změně územního plánu začalo pracovat odznova. Údajně proto, aby více odpovídala současné situaci. „Chceme také umožnit konání urbanistic­ké soutěže na celé území nádraží, včetně okolí sousední Malešické ulice,“vysvětluje starostka.

Změně územního plánu se nádraží nevyhne, protože je jeho většina ještě stále vedena jako drážní pozemky, na kterých není možné stavět. Současný územní plán nedovoluje ani úpravy památkově chráněné nádražní budovy.

Ta má přitom v budoucnu sloužit jako kulturně vzdělávací centrum. Zájem o část budovy má například Národní filmový archiv. Podle zastupitel­e opozičního klubu Žižkov (nejen) sobě Ondřeje Ruta (SZ) ale hrozí, že se chystaná konverze budovy na kulturní centrum kvůli zrušení změny územního plánu protáhne až o dva roky. „Konverzi je

Už za čtyři dny nebudou cestující moci nastoupit do metra ve stanici Jinonice. Na šest měsíců se uzavře a bude se opravovat kvůli masivním průsakům vody.

Vlaky budou stanicí od soboty 7. ledna až do 7. srpna pouze projíždět.

Dopravní podnik začal s opravou Jinonic už začátkem listopadu, cestující však žádné změny nepocítili. Pracovníci hlavně demontoval­i obklady a podhledy. Nyní se začne s druhou fází rekonstruk­ce, při které je potřeba stanici uzavřít.

Po dobu uzavření stanice budou cestující vozit autobusové linky 137 a 149, které budou vyjíždět od stanice metra Nové Butovice. Nově byla zřízena také linka 153.

„Linka 153 vznikne z části dnešních spojů linky 137 a v pracovní dny v intervalu 30 minut pojede po trase Na Knížecí – Malvazinky – U Waltrovky – Jinonice – Vidoule, kde bude ukončena,“popsal mluvčí dopravce Ropid Filip Drápal.

Ve směru na Vidouli pojede autobusová linka 153 ulicí V Zářezu, ve směru Na Knížecí každou půlhodinu objede areál stanice Jinonice.

Rekonstruk­ce se provádí kvůli masivním průsakům vody, které narušily nosný systém pro obklady na stěnách stanice, a vyjde na 145 milionů korun. Nové bude například osvětlení či kamerový systém včetně rozhlasu. Skleněné tvarovky od potřeba zahájit co nejdříve. Zdržení by mohlo ohrozit například zájem jednotlivý­ch institucí v budově sídlit,“myslí si Rut a dodává, že současná změna územního plánu nijak nevylučuje ani urbanistic­kou soutěž, kterou si přeje radnice.

Poslední slovo však bude mít v celé věci magistrát hlavního města, který probíhajíc­í změnu územního plánu může zastavit. Na rozdíl od Prahy 3 to za vhodné nepovažuje. umělce Františka Víznera, které tvoří obklady, budou demontován­y, vyčištěny a vráceny zpět. Jiné materiály budou vyměněny.

V plánu oprav toho má dopravní podnik na tento rok víc. Začne se připravova­t také rekonstruk­ce Opatova, Palmovky, Dejvické, Skalky, Muzea a Karlova náměstí.

Nejdřív by se podle informací portálu iDNES.cz mělo začít s rekonstruk­cí Muzea. Jinonice jsou ale jedinou stanicí, která bude uzavřena. „Myslím si, že by ta změna měla pokračovat, protože je to nejrychlej­ší cesta, jak odstranit stavební uzávěru a umožnit vlastníkům pozemků, aby na nich mohli stavět,“říká náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalic­e). I podle ní by se v případě restartu projednává­ní změny územního plánu celá věc protáhla a nákladové nádraží by zůstalo nevyužité déle. „S Prahou 3 o tom ještě budeme jednat. Platí ale, že finální rozhodnutí je na zastupitel­stvu hlavního města,“dodává.

Ani po hlasování zastupitel­ů ale nemusí být spor u konce. „Pokud bude magistrát trvat na tom, že tu změnu nelze stáhnout, tak jsme připraveni obrátit se na soud,“říká starostka Hujová.

Městská část má podle ní právo změnu stáhnout, protože byla jejím iniciátore­m. „Od doby, kdy

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Ještě více kultury? Okolí hlavní historické budovy nákladovéh­o nádraží už posloužilo třeba pro mistrovstv­í ČR v jojování. V budoucnu by mohlo v budově vzniknout kulturně vzdělávací centrum.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Ještě více kultury? Okolí hlavní historické budovy nákladovéh­o nádraží už posloužilo třeba pro mistrovstv­í ČR v jojování. V budoucnu by mohlo v budově vzniknout kulturně vzdělávací centrum.
 ?? Foto: Jakub Heller, MF DNES ?? Poklad Historické tvarovky z dílny skláře Františka Víznera budou vyčištěny a vrátí se na stěny stanice.
Foto: Jakub Heller, MF DNES Poklad Historické tvarovky z dílny skláře Františka Víznera budou vyčištěny a vrátí se na stěny stanice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia