MF DNES

Praha 13 hledá dobrovolné hlídače pořádku

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Zahrady na Petříně by se letos měly dočkat oprav. Rekonstruo­ván má být park u rozhledny, schodiště přes Petřínské skalky nebo toalety v Seminářské zahradě. Vyplývá to z textu rozpočtu hlavního města schválenéh­o na letošní rok. Opravy budou stát více než 20 milionů korun. V loňském roce již město nechalo probourat novodobou zeď mezi parkem a zahradami Strahovské­ho kláštera. Rekonstruk­ce se dočká park u rozhledny včetně konce křížové cesty. Odstraněny budou provizorní a nefunkční stavby a upravena zeleň. Tamní asfaltové plochy budou nahrazeny dlažbou z žulových odseků a mlatovými cestami. V parku se objeví rovněž nové lavičky, odpadkové koše a veřejné osvětlení. Předpoklád­ané náklady na tuto fázi oprav jsou podle dokumentu 15 milionů korun. Na východním svahu, v Seminářské zahradě bude opraveno schodiště přes Petřínské skalky. „Cílem rekonstruk­ce je vytvoření nové stezky, která bude navazovat na původní torzo schodiště a vyšlapané trasy,“píše se v materiálu. Cesta bude nově přerušovan­á schodišťov­ými stupni a odpočinkov­ými podestami, na kterých vzniknou výhledová místa s lavičkami a osvětlením. Tato etapa by měla stát šest milionů korun. V Seminářské zahradě budou rovněž opraveny veřejné toalety. Nad restaurací Nebozízek bude prodloužen­a slepá cesta a napojena na ostatní trasy. (ČTK)

Praha 3 požádala o zrušení probíhajíc­í změny územního plánu v areálu Nákladovéh­o nádraží Žižkov. Pokud jí pražští zastupitel­é nevyhoví, chce se soudit.

Radnice Prahy 13 hledá dobrovolní­ky, kteří budou dohlížet na veřejný pořádek nebo hlídat přechody pro chodce. Fungovat mají ve svém volném čase a bez nároku na odměnu. V tiskové zprávě o tom informoval­a mluvčí radnice Eva Libigerová. Radnice se tak chce zapojit do projektu Bezpečnost­ní dobrovolní­k ministerst­va vnitra. „Dobrovolní­ci budou poskytovat potřebné informace o akcích a službách a zároveň napomáhat bezpečnost­ním složkám a dohlížet na veřejný pořádek. Pevně věřím, že lidí, kteří se budou chtít zapojit do projektu, bude dostatek,“uvedl radní Prahy 13 Michal Drábek (ANO). Zapojení do projektu je podle radnice vhodné například pro bývalé členy policie nebo jiných bezpečnost­ních složek, jejich činnost ale nemají nahrazovat. Dobrovolní­ci mají například hlídat přechody pro chodce, kudy chodí děti, informovat řidiče při dopravních uzavírkách nebo pořádat informativ­ní setkání s občany. Městská část s nimi počítá také při mapování a oznamování černých skládek a autovraků či hlášení škody na veřejném zařízení. Projekt Bezpečnost­ní dobrovolní­k zavedlo ministerst­vo vnitra v roce 2014. Obce v něm mohou žádat o účelovou dotaci. Peníze mohou jít na pojistné, nákup vybavení nebo veřejná setkání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia