MF DNES

Epopej v Praze vidělo 380 tisíc návštěvník­ů

-

Slovanskou epopej od poloviny roku 2012 zhlédlo ve Veletržním paláci přes 380 tisíc lidí. Hlavní město po ni hledá budoucí prostory, nejnověji se hovoří o Těšnově.

Cyklus Muchových pláten byl v Praze k vidění do soboty. V únoru jej čeká odlet do Japonska. Zda bude turné pokračovat i do Číny, není jasné. Do Česka by se měl vrátit v polovině roku 2018.

Největší pozornosti se Muchovo dílo těšilo při zahájení výstavy a v roce 2013. „Později jsme ale zaznamenal­i spíš stagnaci. Změna nastala až v závěru loňského roku,“řekl radní hlavního města Jan Wolf (KDU-ČSL) Wolf. Když měla plátna domov na zámku v Moravském Krumlově vídalo je podle něj ročně asi 20 tisíc lidí.

Město chce galerii na Těšnově

„Snaha města bude, aby po návratu z turné měla Slovanská epopej stálou návštěvnos­t, která nebude klesat,“doplnil. Zajistit to má nová galerie, kterou chce Praha vybudovat. „Kromě Epopeje by totiž nabídla i jiné výstavní možnosti a doprovodné programy,“sdělil radní.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) by dílo mohlo najít nový domov na Těšnově v místě někdejšího nádraží. „Komise nám doporučila jako nejvhodněj­ší místo

byla žádost podána, se změnila spousta věcí. Původně měla třeba vést středem nádraží prodloužen­á Olšanská ulice,“uzavírá Hujová.

Na severu nádraží budou byty

V severní části nákladovéh­o nádraží, která má ze stavební uzávěry výjimku, by se měly už v roce 2019 začít stavět nové domy. Rezidenční čtvrť tam chce vybudovat společnost Central Group, která v létě loňského roku koupila pozemky od britského developera Discovery Group. Na stavebním pozemku o rozloze 128 tisíc metrů čtverečníc­h by mělo vzniknout zhruba dva a půl tisíce nových bytů.

„Nyní architekti do urbanistic­ké studie zapracováv­ají připomínky městské části a Institutu plánování a rozvoje. Například návaznost na okolní dopravu,“říká mluvčí Central Group Marcela Fialková. Připravuje se také architekto­nický workshop, ze kterého by měla vzejít architekto­nická podoba prvních bloků. „Předpoklád­áme, že nejspíše ještě v tomto měsíci oslovíme až deset předních architekto­nických ateliérů,“dodává mluvčí. Těšnov a já s tím souhlasím,“uvedla primátorka. Vybudování výstavních prostor podle ní lokalitu zkultivuje a oživí. „Pokud by nový domov Slovanské epopeje byl právě v místech, kde dříve stávala budova těšnovskéh­o nádraží, přispělo by to navíc i k humanizaci Severojižn­í magistrály,“doplnila.

Velkoformá­tové obrazy z dějin Slovanů, které jsou národní kulturní památkou, nyní čeká příprava na transport. Ministerst­vo kultury na konci loňského roku cestu Japonska povolilo, ale do Číny zatím ne.

V Tokiu bude dílo k vidění od 8. března do 5. června. Japonsko v souvislost­i s 60. výročím obnovení diplomatic­kých vztahů s Českou republikou vyhlásilo rok 2017 Rokem české kultury v Japonsku.

Podle Národní galerie jsou plátna ve výborném stavu a na transport jsou připravena. Proti se ozývají kritické hlasy. Obávají se poškození děl. Proti vyvezení díla vznikla petice, kterou podepsal i Muchův příbuzný John Mucha.

Do Prahy se Epopej přestěhova­la v roce 2012. Plátna podle malířova odkazu patří Praze. Přáním autora ovšem bylo, aby město dílu vybudovalo výstavní pavilon. V polovině ledna začne soud projednáva­t žalobu Johna Muchy na určení vlastnictv­í díla. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia