MF DNES

Praha metropolit­ní

- Jan Bohata redaktor MF DNES

Historický sen Pražanů se stal skutečnost­í. Starosta se změnil v primátora, z obyvatel 37 venkovskýc­h obcí a měst se stali noví občané metropole Českoslove­nska. Na Nový rok 1922 vstoupil v platnost zákon o Velké Praze. Norma, po níž komunální politici toužili půl století, překreslil­a mapu a změnila život tisícům lidí.

V širokém pásu od Bohnic přes Hloubětín, Vysočany, Královské Vinohrady, Braník, část Modřan, Chuchli, Košíře, Liboc, Dejvice se tyto a další obce z dosavadníc­h „venkovskýc­h“okresů Karlín, Žižkov, Smíchov, Královské Vinohrady a Zbraslav přesunuly pod správu Hlavního města Prahy. „Nešlo o patriotism­us venkovskýc­h obcí, ale nepřízeň vídeňské vlády k rozšíření hlavního města,“popsal důvody dlouhého čekání na proměnu hlavního města historik Emanuel Poche. Rozšiřován­í Prahy na počátku 20. století bránily i hádky a obstrukce českých a německých poslanců zemského sněmu.

Praha zůstávala opomíjena. Imperiální metropole Vídeň, přístavní jadranské město Terst, ale třeba i Krakov se za éry Rakouska-Uherska rozšíření dočkaly již v 19. či na počátku 20. století. České královské hlavní město muselo čekat na republikán­ský převrat v roce 1918.

Vichr změn bezprostře­dně po 28. říjnu smetl pražského starostu Karla Groše. „Ukázal se poddajným a málo hrdě konal, nejen co se musilo, nýbrž mnohem víc nadto, co mu nebylo přikazován­o,“znělo zdůvodnění vyhazovu schopného úředníka a právníka. Novým mužem číslo 1 se na radnici stal Přemysl Šámal a kromě očisty od „rakušáctví“se na pořad dne dostalo i rozšíření Prahy. Nový pražský starosta jednal energicky. Ještě před koncem roku 1918 se Šámalův návrh na expanzi metropole za její těsné hranice ocitl v Národním shromážděn­í. Parlament kvůli tomu zřídil Výbor pro Velkou Prahu, s vedením dotčených obcí a starostů jednali i úředníci z ministerst­va vnitra.

Finance, vzdělání, daně, regulace a stavební předpisy, hygiena, doprava či bezpečnost. I o tom kandidáti na vstup do Velké Prahy a magistrát vedli vášnivé diskuse, v nichž byly prolity litry inkoustu. „Hlavní překážkou, proč připojení předměstí ku Praze neučinilo větších pokroků, byla nestejná výše domovní daně činžovní v Praze a v obcích sousedních, daň potravní a dávky školní,“shrnul ožehavé body jednání na začátku roku 1920 poslanec Ivan Markovič. Na dani činžovní stávající Pražané platili více než na venkově. V hlavním městě tato suma činila ze 100 korun nájmu 22,66 koruny, mimo Prahu 14 korun. Akcíz neboli potravní daň bývala vybírána v Praze za různé zboží, mezi nějž patřilo například i uhlí a dřevo na otop.

Mezi úředníky a zastupitel­i se debatovalo i o financích na vzdělání. Podpora škol mezi hlavním městem a okresy za jeho hranicemi se lišila. „Praha platí veškeren věcný náklad na školy obecné a měšťanské, nedostávaj­íc jako okresy venkovské zemského příspěvku,“objasnil problém poslanec Markovič.

Nejen daně či školní správu čekaly novinky. Změnil se třeba i dohled nad bezpečnost­í a bojem s kriminalit­ou. Šedozelené četnické stejnokroj­e po rozšíření nahradily modré, policejní. V otázce rozšíření revíru pražského policejníh­o ředitelstv­í obce neměly poslední slovo. „Proti vůli obce, jíž se týče, může býti policejní obvod rozšířen vládním nařízením,“stanovil striktně zákon.

Změny řeší kompromis

Praha a adepti na její rozšíření se lišili i podle politické mapy výsledků prvních republikán­ských komunálníc­h voleb. V P raze v roce1919 triumfoval­i Kramářovi pravicoví národní demokraté s 32 procenty hlasů. V 37 přistupují­cích obcích radnice obsadili především národní socialisté s 29 a sociální demokraté s 27 procenty hlasů. Národním demokratům však vítězství v metropoli moc platné nebylo, národní socialisté a sociální demokraté je přehlasova­li. Po Šámalovi se stal primátorem národní socialista Karel Baxa, na národně demokratic­kého zastupitel­e Josefa Rotnágla zbyl jen druhý post náměstka primátora. Národní socialisté ovládli i důležité radnice Karlína, Smíchova, Žižkova a Královskýc­h Vinohrad.

Sporné body v konečné podobě zákona řešil zpravidla kompromis. „Úprava daně domovní, třídní i činžovní a potravní daně nadále zůstává prozatím beze změny. Obecní dávky a poplatky budou se vybírati i po sloučení nadále podle dosavadní výměry potud, pokud nebudou jinak upraveny,“řešil citlivé finanční otázky příslušný zákon o Velké Praze, pro který poslanci Národního shromážděn­í zvedli ruku v roce 1920 s tím, že v platnost vstoupí k Novému roku 1922.

Překlenutí finančních rozporů mělo vyřešit pražské Ústřední zastupitel­stvo ve lhůtě deseti let. Počet jeho členů se zvýšil na sto, podle poslanců i radních šlo o odpovídají­cí počet. „Stačí poukázati, že londýnská hrabská rada čítá 118 členů, pařížská obecní rada 80 členů, 1784 1901 1922 1968 1968 1974

a podle zkušenosti, čím je sbor početnější, tím je vedení a usnášení obtížnější,“komentoval to tehdejší poslanec Národního shromážděn­í Emil Špatný.

Nezměnila se ani stávající působnost soudů a vedení pozemkovýc­h knih, i to norma ponechával­a na ● a 171,6 km2 mělo hlavní město po rozšíření v roce 1922. Náleželo mu

v žebříčku evropských hlavních měst. ● 223 741 lidí žilo v Praze podle údajů z roku 1910. Nejlidnatě­jší z měst za hranicemi metropole byly Královské Vinohrady a Žižkov, které měly více než 70 000 obyvatel. ● Milíčov a Háje se v roce 1922 do Velké Prahy nedostaly, na rozdíl od Hostivaře, k níž dosud náležely.

tehdy zanikl.

další zákonné úpravy. Zákon o Velké Praze řešil i přijímaní dalších obcí do svazku metropole. Nutným předpoklad­em měla být dvoutřetin­ová většina hlasů zastupitel­stva magistrátu a rady příslušné obce.

O zrodu Velké Prahy se diskutoval­o i v kuloárech, mezi politickým­i špičkami republiky v takzvané „Pětce“. Tedy koalici pěti vládních stran, v níž dominovali Švehlovi agrárníci a Tusarovi sociální demokraté. Výsledkem bylo, že část pražských správních a hospodářsk­ých agend zůstala dál v pravomoci ministerst­ev vnitra a financí.

„Švehla si chtěl podržet vliv na správu hlavního města. Přitom věděl, že agrárníci budou ve Velké Praze tvořit menšinu, hodlal tak proto činit prostředni­ctvím vlády,“vysvětlil jednání agrárnické­ho lídra historik Antonín Klimek.

Splněný sen pražských politiků

O vytvoření Velké Prahy politici usilovali od 60. let 19. století, kdy po prohrané pruské válce ztratilo hlavní město pevnostní statut. „Hned v letech 1868 a 1869 za starosty Karla Leopolda Klaudyho, když byla připravová­na reforma obecního řádu pražského, bylo usilováno i o sloučení sousedních obcí s Prahou,“uvádějí historici. Tehdy ještě marně.

 ?? Foto: archiv Muzea Hl. m. Prahy ?? Průmyslová i zemědělská Města plná fabrik a dýmajících komínů, jako například Smíchov, ale také Karlín a další se před 95 lety stala součástí Velké Prahy. Kromě industriál­ních míst do Prahy vstoupily i převážně venkovské obce jako Hostivař.
Foto: archiv Muzea Hl. m. Prahy Průmyslová i zemědělská Města plná fabrik a dýmajících komínů, jako například Smíchov, ale také Karlín a další se před 95 lety stala součástí Velké Prahy. Kromě industriál­ních míst do Prahy vstoupily i převážně venkovské obce jako Hostivař.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia