MF DNES

Vyšší minimální mzda ovlivní i dávky a odvody

Podnikatel­é, nezaměstna­ní, lidé, kteří si spoří na stáří, rodiče malých dětí, ale i ti, kdo si berou půjčku či kupují nemovitost. Zdá se, že letošní změny ve světě financí se dotknou úplně každého. Jak konkrétně? To zjistíte v následujíc­ím přehledu.

-

Od ledna se zvyšuje měsíční minimální mzda na 11 000 korun, hodinová na 66 korun. Roste i mzda zaručená (garantuje nejnižší příjem, který musí zaměstnanc­i určitých profesí za práci dostat). „Výše zaručené mzdy je rozdělena do osmi skupin. Pro 1. skupinu prací je sazba rovna minimální mzdě, pro 8. skupinu činí dvojnásobe­k minimální mzdy, tedy 22 000 korun měsíčně,“říká Gabriela Ivanco ze společnost­i Mazars.

NEZAMĚSTNA­NÍ

Nezaměstna­ní evidovaní na úřadu práce si budou moci přivydělat víc: 5 500 korun za měsíc. Tato částka je polovinou minimální mzdy. Pozor – přivýdělek je třeba hlásit úřadu práce a po dobu, kdy si bude nezaměstna­ný přivyděláv­at, mu nebude vyplácena podpora v nezaměstna­nosti. Lidé v produktivn­ím věku, kteří nejsou zaměstnáni ani nepodnikaj­í a přitom nejsou evidováni na úřadu práce (například ženy v domácnosti) a sami si platí zdravotní pojištění, jsou z hlediska zdravotní pojišťovny takzvané „osoby bez zdanitelný­ch příjmů“– pojistné si platí sami. Pojistné se odvíjí od minimální mzdy a v roce 2017 se zvýší o 148 korun na 1 485 korun.

BONUS N AD ÍTĚ

Zvýší se limit pro přiznání daňového bonusu na dítě. Ten je vyplácen, pokud je vypočtená daň z příjmů nižší než výše daňového zvýhodnění na dítě. Spočítáte si třeba, že máte platit daň 10 000 korun, ale daňové zvýhodnění na dítě je ve vašem případě 13 404 koruny. Ty 3 404 koruny vám stát vyplatí jako bonus. Musíte však splnit podmínku, že vaše roční příjmy jsou alespoň šestinásob­kem minimální mzdy, nově tedy 66 000 korun. Navíc by se nyní do těchto příjmů neměl započítáva­t příjem z nájmu a z kapitálové­ho majetku. Toto pravidlo je ve schvalovac­ím procesu.

ŠKOLKOVNÉ

Minimální mzda je shodná s výší tzv. školkovnéh­o (sleva za umístění dítěte v předškolní­m zařízení). Za rok 2016 je 9 900 korun, za rok 2017 si rodiče malých dětí budou moci z vypočtené daně odečíst až 11 000 korun.

INVALIDNÍ DŮCHOD

Minimální mzda pro zaměstnanc­e s invalidním důchodem bude stejná jako pro všechny ostatní pracovníky, tedy 11 000 korun. S tím souvisí i zvýšení příspěvku na zaměstnává­ní osob se zdravotním postižením o 700 korun.

HYPOTÉKY

• Banky od října 2016 neposkytuj­í takzvané stoprocent­ní hypotéky. Kvůli doporučení ČNB jsou momentálně v nabídce maximálně hypotéky 95procentn­í. Znamená to, že na nemovitost si můžete vzít úvěr maximálně ve výši 95 procent její odhadní hodnoty. Pět procent musíte dát ze svého nebo si půjčit jinde. Od dubna 2017 se toto doporučení ještě posune – budete si moci půjčit 90 procent, deset procent musíte sehnat jinde.

• Úrokové sazby hypoték mírně rostou. Jejich zvýšení již na konci loňského roku ohlásily Komerční banka, Hypoteční banka, ČSOB, Raiffeisen­bank a UniCredit Bank. Od ledna 2017 zdražuje i Česká spořitelna, její sazby budou začínat na 2,19 procenta ročně.

DA ŇZN ABYTÍ

Od listopadu 2016 platí daň z nabytí nemovitost­i podle zákona kupující. Jsou to čtyři procenta z kupní ceny nebo z ceny odhadní, podle toho, která je vyšší. Ceny nemovitost­í kvůli tomu významně nepoklesly, takže pro kupující jde reálně o vyšší náklady na koupi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia