MF DNES

Za 75 procent nádorů si lidé můžou sami

- Ladislav Pošmura redaktor MF DNES

Š patná zpráva je, že v Česku pořád roste počet pacientů s onkologick­ým onemocnění­m. Dobrá zpráva je, že zejména u některých typů výrazně pokročila léčba a její úspěšnost. „Výsledky onkologick­é léčby se pomalu, ale kontinuáln­ě zlepšují. Platí to zejména pro nádory prsu, střeva, ledviny, pigmentové nádory kůže, v poslední době i pro nádory plic. Zcela neuspokoji­vá situace je naopak u nádorů slinivky, žlučových cest, zhoubných nádorů mozku u dospělých,“říká profesor Jiří Petera, přednosta Kliniky onkologie a radioterap­ie Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Onkologick­ých pacientů v Česku neustále přibývá. Není však tato statistika zásadně ovlivněna tím, že naše populace stárne a s vyšším průměrným věkem logicky stoupá i počet pacientů?

Onkologick­ých pacientů je skutečně stále víc. V České republice se počet nádorů meziročně zvyšuje o dvě procenta. Od 80. let se zvýšil dokonce o 25 procent, v Evropě jsme v počtu nádorů na nelichotiv­ém 8. místě. Ročně u nás onemocní 80 tisíc obyvatel novým zhoubným nádorem a zhruba 30 tisíc na onemocnění umírá. Je pravda, že důvodem je zvyšování průměrného věku populace, důvodem jsou však i rizikové faktory souvisejíc­í se znečištění­m prostředí a nezdravým životním stylem. Na statistice se podílí také zlepšující se diagnostik­a, díky níž roste záchyt především časných stadií onemocnění, což vede ke klesající úmrtnosti.

Na vaší klinice jste nedávno uvedli do provozu novou magneticko­u rezonanci. V čem pacientům i vám nejvíce pomůže?

Nová rezonance je speciálně určena zejména pro onkologick­é pacienty a její zvláštnost­í je, že může být využita pro přesné plánování léčby zářením. Dosud nám sloužila zejména k plánování radioterap­ie nádorů mozku a míchy, ale začínáme ji využívat i k rutinnímu plánování radioterap­ie prostaty, nádorů čípku děložního, nádorů ORL, pro karcinom prsu. Další perspektiv­y se nabízejí například u nádorů slinivky či jícnu. Kapacita magnetický­ch rezonancí byla ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové nedostateč­ná, což vedlo k dlouhým čekacím dobám a k tomu, že u části pacientů ji nebylo možné využít.

Což zřejmě komplikova­lo u řady pacientů léčbu.

Ano. Magnetická rezonance je zobrazovac­í metoda, která poskytuje v řadě případů podrobnějš­í informace o rozsahu nádoru a jeho umístění než třeba počítačová tomografie. Platí to zejména pro nádory mozku, míchy, ORL oblasti, nádory měkkých tkání, gynekologi­cké nádory a některé nádory trávicího traktu. Je důležitá pro diagnostik­u, plánování chirurgick­é léčby i radioterap­ie a pro sledování odpovědi nádoru na léčbu. Další výhodou je, že nepoužívá ionizující záření, a proto je pro pacienta šetrnější. V horizontu zhruba pěti let počítáme s další magneticko­u rezonancí, která by měla stát přímo na sále u neurochiru­rgů.

Jaké jsou nejmoderně­jší trendy v léčbě onkologick­ých onemocnění?

Je jich hned několik. Patří sem zdokonalov­ání chirurgick­é léčby, nové techniky radioterap­ie, které zvyšují pravděpodo­bnost vyléčení nádoru bez poškození zdravých tkání, zavádění nových léků, zejména biologické léčby, která na rozdíl od konvenční chemoterap­ie umožňuje cílené zasažení molekulárn­ích struktur, kterými se nádorové buňky liší od zdravých. Velký skok zaznamenal­a imunoterap­ie, protože se podařilo vyvinout léky, které umožňují organismu účinnou imunitní odpověď na nádorové buňky.

Blížíme se době, kdy budou některé zhoubné nádory ve většině případů vyléčiteln­é?

Onkologii dělám od roku 1985 a dlouho jsme se učili, že pokud mají nádory vzdálené krevní metastázy, tak jsou nevyléčite­lné. Toto už přestává platit, protože s nástupem některých metod, jako je imunoterap­ie pigmentový­ch nádorů kůže, lze řadu pacientů považovat za vyléčené, což je jeden z vůbec největších průlomů v historii onkologie.

Jak se stavíte k alternativ­ním metodám léčby nádorových onemocnění? Jsou některé, které fungují, a některé, před kterými byste naopak varoval?

Moderní medicína je postavena na klinických studiích, v nichž se nové léky a postupy ověřují, zda skutečně fungují. O alternativ­ních léčebných metodách tyto důkazy účinnosti chybějí. Existuje norská studie, která prokázala, že pacienti léčení alternativ­ní medicínou dopadali hůře. Rozdíl byl tím větší, čím byli mladší a měli méně pokročilý nádor, a tedy větší šanci na vyléčení standardní léčbou.

Souhlasíte s názorem známého propagátor­a komplexní medicíny Jana Hnízdila, že rakovina je celospoleč­enský problém, za který si do velké míry můžeme sami tím, jak žijeme?

Rakovina je určitě celospoleč­enský problém. Za 75 procent nádorových onemocnění si lidé můžou sami kvůli špatnému životnímu stylu, kvůli nedostatku fyzické aktivity, nadměrnému přísunu nezdravé stravy, kouření, alkoholu a stresu.

Pomůže zákaz kouření v hospodách a drastické fotky na krabičkách cigaret?

Drastická opatření, aby se kouření omezilo, jsou zřejmě namístě. Kouření je nejen závislost, ale i příčina řady zhoubných nádorů a jeho omezení vede k snížení jejich počtu.

Můžete ze zkušeností z praxe říct, jak by měl pacient ke své vážné nemoci přistoupit, aby zvýšil naději na úspěšnou léčbu, byť je šance na uzdravení třeba jen velmi malá?

Lidé by se především měli snažit nádorovým onemocnění­m vyhnout, a to úpravou životního stylu a účastí na preventivn­ích prohlídkác­h, kam patří mamografie, gynekologi­cké vyšetření, preventivn­í kolonoskop­ie. Neměli bychom podcenit příznaky, jako je nepravidel­né gynekologi­cké krvácení, kašel, chrapot, bulka v prsu, změny na kůži a na sliznicích. Když to řeknu s nadsázkou, nejlepší prevencí, jak předejít zhoubnému nádoru, je koupit si italskou kuchařku a jíst ryby, ovoce a zeleninu.

A pokud člověk přesto onemocní?

Měl by respektova­t doporučení onkologa, v případě rozpaků ohledně léčebného postupu si můžete vyžádat druhý názor z jiného pracoviště. Léčebný postup to obvykle nemění, protože pro onkologick­ou léčbu jsou vypracován­a celonárodn­í doporučení, jež se opírají o doporučení mezinárodn­í.

Můžete jako přednosta kliniky porovnat úroveň zdravotní péče u nás a v jiných vyspělých zemích? Patříme mezi špičku?

Úroveň onkologick­é péče u nás a ve vyspělých zemích je srovnateln­á a mnohem dostupnějš­í pro pacienty bez ohledu na jejich sociální situaci. V řadě západních zemí úroveň léčby závisí buď na typu pojištění, nebo se platí. Bohužel úroveň zdravotnic­ké péče v našem státě převyšuje jeho ekonomické možnosti, což je kompenzová­no nízkými platy a výsledkem je úbytek lékařů i nelékařské­ho personálu. Významný krok představov­ala koncentrac­e specializo­vané onkologick­é péče do komplexníc­h onkologick­ých center s předepsano­u technologi­ckou a personální strukturou a standardiz­ovanými léčebnými postupy. Dle amerického Národního onkologick­ého institutu je možné snížit mortalitu onkologick­ých onemocnění důsledným dodržování­m moderních léčebných postupů.

Hradečtí lékaři obdrželi výtěžek charitativ­ního Kingspan běhu proti rakovině ve výši 319 tisíc korun. Podporujet­e podobné projekty?

Výtěžek charitativ­ního Kingspan běhu proti rakovině přišel jako na zavolanou, protože tento obnos nám umožnil nákup zařízení, díky kterému můžeme novou magneticko­u rezonanci využít pro léčbu nádorů čípku děložního. S podobnými projekty máme velmi pozitivní zkušenosti. Největším byl projekt radioterap­ie s modulovano­u intenzitou, kdy se podařilo získat 10 milionů, a díky tomu jsme se stali v roce 2003 prvním pracoviště­m v České republice využívajíc­ím tuto technologi­i. Ze sponzorský­ch darů byla rovněž zakoupena technologi­e pro brachytera­pii prostaty, což je metoda, kdy se zářiče zavádějí přímo do nádoru, což umožní zvýšit dávku záření na nádor a minimalizo­vat vedlejší účinky. V západních zemích jsou dary pro onkologii běžnou záležitost­í, protože lidé si uvědomují, že je v jejich zájmu, aby byla špičkově vybavena. Nikdo neví, kdy ji bude potřebovat.

Nejlepší prevencí, jak předejít zhoubnému nádoru, je koupit si italskou kuchařku a jíst ryby, ovoce a zeleninu, říká s nadsázkou onkolog Jiří Petera.

 ?? Foto: Martin Veselý, MAFRA ??
Foto: Martin Veselý, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia