MF DNES

Jarmuschov­a pocta básníkům všedního dne

Pozitivněj­ší vykročení do nového roku snad neexistuje. Film krále nezávislé scény Jima Jarmusche nazvaný podle hlavního hrdiny i jeho bydliště prostě Paterson přináší čisté a tiché pohlazení.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Navíc dává představit­eli titulní role Adamu Driverovi stvrzenku na daleko rozmanitěj­ší herecké šance než v seriálu Girls či nových epizodách Star Wars. Jeho řidič autobusu, oddaný manžel a nenápadný amatérský básník všedního dne v jedné osobě patří ke vzácným postavám, které si diváka získávají podprahově. Sám pro sebe se usmívá a stejný druh vnitřního úsměvu přenáší do kinosálů.

Včetně buldočka

Vypravěčsk­á struktura se drží jednotlivý­ch dní týdne, které se navzájem téměř neliší, soukromých rituálů a lehce melancholi­cké, nicméně velmi příjemné vyrovnanos­ti. Typický Patersonův den vypadá následovně: něžné probuzení vedle jeho ženy; cesta do práce; pár veršů do notýsku, než vyjede na svou pravidelno­u trasu; tiché pobavené vnímání konverzace cestujícíc­h; po návratu domů při venčení psa zastávka na jedno pivo se štamgasty.

A ráno znovu totéž, aniž by Paterson trpěl módní depresí ze životního stereotypu; naopak zvyklosti jeho mikrosvěta vytvářejí kruh bezpečí, ve kterém se odehrává to, co velký český dokumentar­ista Jan Špáta označoval za vůbec nejtěžší filmařský úkol: totiž neobyčejný obraz obyčejného lidského štěstí.

Ústřední pár trochu připomíná dvojici z filmu Bosé nohy v parku: on spolehlivě usedlý, ona až potrhle podnikavá a jeden druhému tak oddaní, až odzbrojují. Jejich intimitu doplňuje nálada města, které poklidně žije ze vzpomínek na slavné rodáky či na celebrity, které se tu jen zastavily a jejichž portréty zdobí nástěnku vlídného baru.

Stejná je i hrdinova civilně lyrická, neútočně působivá poezie, dokreslují­cí Jarmuschův výrok, že nikdy nepotkal básníka, který by psal pro peníze. Ani film, jehož tempo se s rytmem dneška míjí, asi příliš nevydělá. Zato sbírá ceny včetně Psí palmy z Cannes pro sladkého buldočka Nellie a hlavně šíří pozitivní pocit, že se světem, kde žijí Patersonov­i, je pořád ještě všechno docela v pořádku.

 ?? Foto: Aerofilms ?? Příjemný stereotyp Adam Driver hraje řidiče autobusu, který si užívá normální život se svou manželkou v podání Golshifteh Farahani.
Foto: Aerofilms Příjemný stereotyp Adam Driver hraje řidiče autobusu, který si užívá normální život se svou manželkou v podání Golshifteh Farahani.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia