MF DNES

Recepty jen elektronic­ky, revoluce v IKEM začala

Pražské nemocnice se připravují na e-recepty, které budou od příštího roku povinné. IKEM jim od 1. ledna dává přednost, v Ústřední vojenské nemocnici je testují a připravují se na ně i Na Františku.

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

Místo pěti receptů popsaných mnohdy nečitelným písmem vašeho lékaře už jen jeden list papíru s vytištěným­i názvy všech léků a jeden unikátní kód. S praxí e-receptů, která bude od příštího roku povinná, pacienty nově seznamuje Institut klinické a experiment­ální medicíny (IKEM). Zatím opatrně.

Od 1. ledna elektronic­ké recepty preferuje a v kampani chce naučit i své pacienty, aby využívali modernější způsob výdeje léků. Lidé však stále budou mít na výběr a ti, co si s počítači nerozumějí, se nemusí bát. Dostanou klasický recept. Ti, co si zvolí modernější metodu, svého lékaře požádají o unikátní kód z Centrálníh­o úložiště, se kterým si pak léky vyzvednou, i když recept dávno ztratili. Kód jim pošle mailem. V budoucnu přijdou ještě SMS zprávy a aplikace v chytrých telefonech. „E-recepty jsou přehledněj­ší a bezpečnějš­í. Vidíme, jestli si pacient léky vyzvedl a jestli dodržuje předepsano­u léčbu. Vidíme, jakou krabičku přesně dostal. Zároveň si ale lék nebude moci vyzvednout několikrát v různých lékárnách, což zabraňuje zneužití receptu,“vysvětluje mluvčí IKEM Veronika Velcová.

Institut v kampani zdůrazňuje především výhody, které volba e-receptu namísto klasického přinese samotným pacientům. „Lidé se díky němu mohou podívat, jestli na léky nemají nějaký doplatek, a na přehledné A4 uvidí všechny své léky včetně dávkování,“podotýká Velcová. Pilotně elektronic­ké recepty od loňského roku fungují také v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). „Zavedli jsme je na kardiologi­ckém oddělení a oční klinice. V průběhu roku dojde k jejich rozšiřován­í na další odborná pracoviště. Podle našich lékárníků je jejich zkušenost s e-recepty pozitivní. Není třeba se jich obávat,“říká mluvčí ÚVN Jitka Zinke. V Thomayerov­ě nemocnici e-recepty zatím akceptují jen tamní lékárny, kde však v loňském roce tvořily pouhé procento všech receptů. Výdej u lékařů je podle mluvčího nemocnice Ondřeje Macury dalším krokem.

Konec falešných receptů?

Na nový typ komunikace s klienty se těší i na Dvořákově nábřeží. „E-recepty plánujeme, ale zatím jsme ve stadiu projektu. Naše IT oddělení to řeší a určitě se touto cestou chceme vydat. Jen za dnešek jsem například řešil dva falešné recepty. Falšování je přitom jednou z věcí, které by díky e-receptům mohly odpadnout,“uvedl mluvčí Nemocnice Na Františku Vladimír Juřina. E-recepty mají podle IKEM šetřit čas pacientům i lékárníkům. S tím však nesouhlasí Oliver Schürger z lékárny v Opletalově ulici, který říká, že pracovníků­m za přepážkou je úplně jedno, jestli jdou pro lék do skladu s kódem nebo receptem v ruce. „Je to zjednoduše­ní hlavně pro pacienty,“míní Schürger.

Systém zastřešuje Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL). Jeho mluvčí Lucie Přinesdomo­vá říká, že se do ePreskripc­e v České republice připojilo 5 319 lékařů a 5 289 lékárníků, 1 788 lékáren a 715 zdravotnic­kých zařízení. Pražská čísla ústav nemá k dispozici. Vypočítává však novinky, které by k papíru a mailům měly přibýt. „V budoucnu se počítá s posíláním kódů i v SMS zprávách a s aplikací v mobilním telefonu. Lidé si kromě čárových kódů budou moci zobrazit i QR kód,“nastínila Přinesdomo­vá.

E-recepty začaly v Česku fungovat v roce 2011, potýkaly se však s problémy, kvůli kterým je veřejnost i politici kritizoval­i. Centrální úložiště, které schraňuje informace z elektronic­kých receptů, stálo 165 milionů a dlouhé roky nebylo potřeba, protože zákon o povinném vydávání začne platit až v roce 2018. Po schválení léčebného konopí se sice spustil už roku 2015, ale pak zkolaboval, díky čemuž SÚKL zjistil, že to vlastně zvládne i bez něj.

 ?? Foto: IKEM ?? S kódem do lékárny Pacientům, kteří si u lékaře namísto klasického šedivého receptu zvolí e-recept, pak v lékárně stačí jen jeden kód.
Foto: IKEM S kódem do lékárny Pacientům, kteří si u lékaře namísto klasického šedivého receptu zvolí e-recept, pak v lékárně stačí jen jeden kód.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia