MF DNES

Kometa přilákala Havláta. „Když to nezkusím teď, tak už nikdy“

- — Jan Daněk

Obden chodil na tenis, užíval si čas s rodinou, pohodu a sluncem zalitou Floridu. Rutinu Martina Havláta, hokejového mistra světa z roku 2000, změnil před pár týdny jeden telefonát. „Zavolal Libor (Zábranský, šéf a trenér Komety) a dal mi zajímavou nabídku,“popisuje pětatřicet­iletý Havlát. Uvědomil si: „Když to nezkusím teď, tak už nikdy.“

Mimořádně nadaný útočník s mimořádně chatrným zdravím proto v Americe oslovil krajany a kamarády Radka Dvořáka s Tomášem Fleischman­nem, s nimiž se poslední tři týdny dvakrát denně připravova­l. „Kluci mi pomáhali. Aspoň jsem měl někoho po boku,“děkuje jim na dálku. Poslední časy při trénincích totiž Havlát trávil skoro vždycky sám. Individuál­ně. Do zápasu nastoupil naposledy před víc než rokem za St. Louis.

Comeback do NHL se mu však nepovedl a po Novém roce se hlásil na prvním společném tréninku Komety. Pro Havláta to byla logická volba. V Brně prožil dětství, hokejově vyrostl. Žijí tu jeho blízcí a otec Miloslav. Tým sní o titulu, on má do hokeje pořád chuť. S Kometou už trénoval v létě, tehdy se však rozhovorům vyhýbal. Včera po dlouhé době před novináře předstoupi­l. A většinu času se usmíval. „Jaké máte pocity? Kdy vás diváci uvidí na ledě?“pršely otázky na nečekanou posilu Komety.

„Uvidíme. Jsem tady teprve dva dny. Kluci jedou podle zápasového režimu, já se vlastně připravuju na sezonu. Nesmím do toho vletět z nuly,“podotýká dvojnásobn­ý účastník olympijský­ch her, jehož kariéru naposledy brzdily (a téměř zastavily) vleklé trable s třísly. „Kdy nastoupí, je zatím těžké předjímat. Má ale velkou chuť týmu pomoct a posílit ho. Je to Brňák a patriot,“lebedil si klubový boss a kouč Zábranský na webu Komety.

„Byl by velkým přínosem pro náš tým na ledě i v kabině,“míní brněnský obránce Michal Gulaši, jenž už včera poznal, s kým má tu čest. „Dvakrát jsem mu to chtěl dát kolem nohy a dvakrát mi to chytil. Je znát jeho zkušenost,“rozesmál se Gulaši. „Asi mně vyrostla noha, tak mě dvakrát trefil do brusle,“opáčil s úsměvem Havlát. „Dneska to byl první kontaktní trénink,“upozornil zarostlý forvard.

Dnes večer v extraligov­ém hitu Kometa – Sparta bude fandit budoucím spoluhráčů­m. Na ledě by jim mohl pomoci (snad) za pár týdnů. „I když... Člověk u mě nikdy neví,“rozchechta­l se Havlát.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia