MF DNES

Do práce! Kdo chce titul?

Fotbalová Slavia zkusí zaútočit, tak už trénuje. Plzeň se Spartou zimní přípravu zahájí zítra.

- Jan Palička s přispěním Miloslava Nováka

Naděje je malá, ale existuje: vítěz české ligy může jít přímo do Ligy mistrů! Fotbalový rok 2017 začíná a s ním také sen o pokladu, který z nejslavněj­ší soutěže plyne. 330 milionů korun, to je částka, o které se bavíme.

„Vnímáme to, zajímavé to je,“reagoval slávistick­ý kouč Jaroslav Šilhavý, než včera po obědě vyhnal hráče k prvnímu tréninku.

I Slavia doufá. Po letech v rozkladu má reálnou šanci na titul, na vedoucí Plzeň ztrácí bod. Díky čínskému majiteli prožívá rozmach (pozítří vyráží do Číny na exotické turné), od srpna neprohrála jediný zápas, už si pořídila další čtyři posily a chce další. Že by zrovna Slavia mohla prožít nečekané štěstí?

„Liga mistrů by byl dobrý začátek,“řekl levý obránce Per Egil Flo, který přestoupil z norského Molde.

Trenér Šilhavý bez emocí dodá: „Třešinka na dortu je daleko.“Ano, protože... 1. Především, a to několikrát podtrhujem­e, český šampion 2017 zdaleka nemá jistou vstupenku do Ligy mistrů. Musí se naplnit scénář, který nepodléhá českému vlivu. Evropskou ligu musí vyhrát klub, který si zároveň ze své vlastní soutěže zajistí postup do Ligy mistrů. Pak by se uvolnilo místo pro českou radost.

Představte si, že Evropskou ligu ovládne Manchester United, AS Řím nebo Tottenham. Pak české šance stoupají. Pokud ne, půjde se přes komplikova­ná předkola, která téměř nevycházej­í.

2. Slavia by sice mohla poskládat dvě silné jedenáctky, ale nemá k titulu nejblíže. Ztrácí bod na Plzeň, která má nabitý kádr, plus jeden zápas k dobru. Navíc je zkušená. V posledních šesti letech byla šampionem čtyřikrát a letos může dosáhnout na mistrovský hattrick, třetí titul v řadě. „Koho by to nelákalo? Je to náš cíl,“pravil trenér Roman Pivarník, když končila podzimní část.

Těžko bude mít jiný názor, až své hráče přivítá po dovolené. Plzeň začíná zítra stejně jako třetí Sparta.

Tak si to shrňme. První Plzeň, druhá Slavia, třetí Sparta. Ostatní prominou, do zlaté hry se (téměř jistě) nezapojí. Čtvrtý Zlín má skromné ambice, pátá Mladá Boleslav po trápení na konci podzimu vyhodila trenéra Leoše Kalvodu. Nově se týmu ujal Martin Svědík.

Ale zpátky k favoritům, kteří rozehrají úvodní jarní ligové kolo v polovině února.

Tradičně nejvíc sledovaná bude nejbohatší Sparta, která prozatím získala rumunského krajního obránce Vatajelua a španělskéh­o záložníka Néstora z Dukly. Pak taky vyřešila prekérní trenérský rébus.

Sparťanský­m legendám, které se k situaci vyjadřoval­y během svátků, se řešení příliš nelíbí.

„Kočkopes,“vyjádřil se třeba brankář Jaromír Blažek.

O co jde? Formálně se hlavním trenérem stal sportovní ředitel Tomáš Požár, který zaštítí práci Davida Holoubka, jenž potřebnou licenci dostuduje až v létě.

Každopádně harmonii a ideální sestavu bude hledat mladý Holoubek, kterého si sparťanští fanoušci oblíbili za příjemné vystupován­í, vtipné glosy, práci s teenagery a hlavně za úspěch v Evropské lize. Spartu čeká na jaře dvojboj. Ligové dostihy prozatím doplní pohárová výzva s ruským Rostovem.

Teď především záleží na tom, kolik uzdravenýc­h se bude Holoubkovi hlásit na zítřejším tréninku. Lazaret zraněných neměl na podzim obdoby. Otázka je, kdy a jestli vůbec se do hry vrátí záložník Tomáš Rosický, k němuž sparťanský národ vzhlížel jako ke spasiteli. Jenže Rosický odehrál v září jen 20 minut a pak se zase zranil. Co na jaře?

„Vnímáme, že mistr může mít šanci na přímý postup do Ligy mistrů.“Jaroslav Šilhavý, trenér Slavie

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia