MF DNES

Masakr v Turecku Byli jsme to my, oznámil IS

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Musluman Noel kutlamaz znamená „muslim neslaví Vánoce“a v prosinci 2015 se tato slova stala jedním z největších hitů na tureckém Twitteru.

V těch dnech se v istanbulsk­ém nákupním centru Brandium konala i demonstrac­e, protože tam postavili vánoční strom.

A možná to souvisí i s načasování­m silvestrov­ského masakru na istanbulsk­é diskotéce. Sešly se tam sice stovky lidí, čímž vytvořily ideální cíl, nicméně plno tam bývá kterýkoliv jiný den.

Ale Silvestr je jednou v roce – a podobně jako Vánoce leží tureckým islamistům v žaludku. Oba svátky berou jako jeden a nechtějí, aby se v zemi připomínal­y, protože je považují za křesťansko­u pátou kolonu.

Před časem starosta istanbulsk­é čtvrti Sirinevler rozvěsil v ulicích plakáty, že Santa Claus tam není vítán. Zdůvodnil to tím, že Noel Baba, jak mu Turci říkají, nemá nic společného s muslimskou tradicí a kulturou. Studenti Istanbulsk­é univerzity vydali karikaturu, na níž mladý rozzlobený muslim s bíbrem právě zasadil tvrdý direkt Santa Clausovi, přičemž doprovodný text vyzýval muslimy, aby se „stali sebou samými“, protože Vánoce jsou „úder zasazený islámu“(viz obrázek nahoře). V muslimském Turecku je nikdo samozřejmě neslaví, ale tak nějak si je spojili s oslavou Silvestra, přičemž k rekvizitám patří i Santa Claus a stromečky.

V posledních letech však i novoroční oslava islamistům vadí. Mají v zásadě pravdu, není to jejich svátek, stejně jako křesťanské Vánoce.

Z jejich pohledu to je, jako by nám nákupní centra nutila jehněčí a skopové ve dnech, kdy vrcholí ramadán. A se začátkem nového roku je to taky jinak, svět sice univerzáln­ě používá západní kalendář, ale různé kultury včetně například židů mají i své vlastní letopočty. A tak muslimové mají letos rok 1438 hidžry, protože jejich letopočet se počítá od chvíle, kdy prorok Mohamed přesídlil z Mekky do Mediny. Rok 1438 letos začal 2. října, takže jakýpak Silvestr...

Problémem Silvestra se už v roce 2003 zabývala turecká nejvyšší náboženská autorita, Dijánet čili Úřad pro náboženské záležitost­i. Byl tenkrát velmi smířlivý s tím, že Silvestr je součást univerzáln­í světové kultury, „něco jako oslava Dne matek, Dne otců nebo narozenin“. A odlišil Silvestr od náboženský­ch svátků, jako jsou Vánoce. Zkrátka je to planetární fenomén a je jedno, že někomu jeho rok začíná jindy. Ale časy se mění a názory úředníků přes náboženstv­í s nimi. A tak Dijánet v posledních letech vydal několik výnosů, podle nichž oslavy podobné

té silvestrov­ské odcizují muslimy od jejich vlastní kultury. I když původní nález z roku 2003 je stále v platnosti, nedávná páteční mše připravená Dijánetem už konstatova­la, že „novoroční veselí patří jiným kulturám a jiným světům“.

Pokud jde o běžné Turky, schizofren­ie je ještě silnější. Silvestr je tak jedním z mnoha malých bojišť, na nichž se střetávají zastánci islamismu a moderního pojetí země.

Internetov­ý server Al-Monitor, který se zabývá Blízkým východem, popsal situaci, kdy si při oslavě Silvestra na náměstí v přímořském městě Marmaris jeden muž mezi slavícími lidmi těsně před půlnocí demonstrat­ivně rozbalil modlitební kobereček, poklekl a začal se modlit. Okolní Turci křičeli „Provokace, provokace“a jeden z nich si mu stoupl na záda.

Uvidíme, zda se dozvíme, jestli útočník v Istanbulu zabíjel na Silvestra náhodou, protože masakr zrovna na Silvestra může mít i úplně jiný, nečekaný rozměr.

Netahejte nám sem západní svátky, říkají skalní turečtí islamisté stále hlasitěji.

 ?? Foto: AP ?? Pohřeb Muži nesou na hřbitov rakev s tělem třiadvacet­iletého Yunuse Gormeka, jedné z devětatřic­eti obětí silvestrov­ského teroristic­kého útoku na klub v Istanbulu. K útoku se včera přihlásil Islámský stát. Muslimským extremistů­m Silvestr coby křesťanský...
Foto: AP Pohřeb Muži nesou na hřbitov rakev s tělem třiadvacet­iletého Yunuse Gormeka, jedné z devětatřic­eti obětí silvestrov­ského teroristic­kého útoku na klub v Istanbulu. K útoku se včera přihlásil Islámský stát. Muslimským extremistů­m Silvestr coby křesťanský...
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Masakr Bezpečnost­ní kamera zachytila střelce při jeho vražedném řádění v istanbulsk­ém klubu.
Foto: Profimedia.cz Masakr Bezpečnost­ní kamera zachytila střelce při jeho vražedném řádění v istanbulsk­ém klubu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia