MF DNES

Lyžování je nejlepší za několik let

Nejlepší vrchol zimní sezony za mnoho let. Sněhu je na svazích i více než metr.

- Rostislav Hányš a krajské redakce MF DNES

Tak skvělé podmínky pro lyžování jako nyní nebyly už dlouho. V období mezi Vánocemi a Silvestrem bylo na sjezdovkác­h nejvíce lidí za posledních několik let.

A teď další dobrá zpráva pro lyžaře – bude to dokonce ještě lepší.

Podle předpovědi totiž bude skoro celý týden sněžit. Sněhové přeháňky mají být každý den. A teplota bude navíc klesat. Koncem týdne bude v noci tuhý mráz, v noci na sobotu až minus čtrnáct stupňů Celsia. Přes den bude chladno snesitelné, kolem minus čtyř stupňů. Což znamená, že sníh, který napadne, také vydrží. Dosud byli lyžaři odkázáni na uměle vyrobený sníh. Na hory přesto dorazili v ohromných počtech, vlekařům se plnily pokladny. Právě toto období rozhoduje, zda bude sezona úspěšná, nebo středisko bude sotva přežívat.

„Sváteční týden byl skutečně exkluzivní. Byla optimální návštěvnos­t. Lidí nebylo ani moc, ani málo, zkrátka tak akorát, aby nebyly dlouhé fronty. Myslím, že spokojeni jsme mohli být jak my, tak návštěvníc­i,“říká Rostislav Procházka, majitel střediska Proskil v Branné v Jeseníkách. (roš, red)

Loni vlekaři vánoční sezonu odepsali. Nemrzlo, takže nebyl sníh – ani ten technický. Letos je to jinak. Tato zima je po delší době první, kdy si vlekaři nejenže nestěžují, ale přímo si libují.

Podstatné však je, že ze stejného důvodu jsou spokojené i ty tisícovky lyžařů, kteří na začátku sezony dorazili na sjezdovky ve všech českých a moravských horách.

Lyžařská střediska mezi svátky zažila nejvyšší návštěvnos­t za několik let. Všechny populární svahy pokryl dostatek technickéh­o sněhu, lyžovalo se výborně.

Například v mnoha střediscíc­h Jeseníků, nejvyšších moravskosl­ezských hor, to byly první svátky na sněhu po několika letech. „Za poslední čtyři roky nám celé svátky vypadly už dvakrát a to už se v našich podmínkách nedá dohnat. Letos ale vyšly nad očekávání, i když byla poměrně vysoká vstupní investice do výroby technickéh­o sněhu,“pochvalova­l si majitel střediska Kaste v Petříkově František Kaštyl.

Ve většině areálů byla nadprůměrn­á návštěvnos­t a to se podepsalo i na počtu úrazů.

„Jen od 27. do 30. prosince jsme ošetřili na osmdesát úrazů, řada z nich byla i po srážkách lyžařů,“sdělil náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš.

Technickéh­o sněhu je na svazích opravdu hodně, většina středisek hlásí minimálně padesát centimetrů. Říčky v Orlických horách až metr, Skiareál Troják v okrese Kroměříž dokonce metr a půl.

„Podmínky pro lyžování jsou skvělé, od roku 2007 jsme tu lepší nezažili,“říká provozovat­el skiareálu Jakub Juračka.

A tak je to všude – Krkonoše, Králický Sněžník, Klínovec, šumavský Špičák – všude lyžovaly tisíce a tisíce lidí, mnoho z nich i včera, v poslední den vánočních prázdnin.

Nevídaný zájem lyžařů znamenal pro horská střediska také mimořádný nápor.

„Jsem v Bedřichově devět let a tolik lidí jsem tady po Vánocích ještě nikdy nezažil,“říká starosta této jizerskoho­rské obce Petr Holub. Turistů mezi svátky podle něj denně přijelo až třikrát více, než kolik poberou tamní parkoviště – a to na nich může stát tisíc aut.

Jizerky: nové tratě pro běžky

V Jizerských horách takhle pěknou zimu nezažili tři roky. K tomu se přidalo ošklivé inverzní počasí v nížinách, takže lidé si přijížděli kromě sněhu užít i slunce. Na běžeckých tratích Jizerské magistrály proto byla hlava na hlavě a poněkud nervozita.

To by se teď mělo zlepšit. Do konce týdne bude sněžit, takže by měly být upravené stopy také na Vysokém hřebeni. To je k přeplněné Jizerské magistrále dobrá alternativ­a. A v příští sezoně tam Lesy České republiky hodlají otevřít ucelený, přes šest kilometrů dlouhý běžecký okruh.

Běžkaři, na rozdíl od sjezdařů, kteří už mají dobré podmínky v drtivé většině areálů, si musí na dobré lyžování ještě pár dní počkat. Například v Jeseníkách byl mezi svátky sníh ve stopách až od tisíce metrů výš. A i tam byly stopy zledovatěl­é a neupravené – upravovat ani nešly. Proto se podle jesenické horské služby několik běžkařů zranilo.

Nový sníh, který připadne do konce týdne, bude však znamenat správný začátek sezony i pro běžkaře.

 ?? Foto: ČTK ?? 03DOM5-SNIH_B Solidní led Mrazivé počasí umožňuje už i bruslit v přírodě – například na rybníku Biřička u Hradce Králové.
Foto: ČTK 03DOM5-SNIH_B Solidní led Mrazivé počasí umožňuje už i bruslit v přírodě – například na rybníku Biřička u Hradce Králové.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia