MF DNES

Chovancův úřad pro pravdu

Nový odbor na vnitru hlídá vytipované proruské weby a vyvrací fámy o teroristic­kých útocích

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Po Facebooku kolovala před Vánocemi zpráva, že útočníci z berlínskýc­h vánočních trhů mají svou základnu i v Praze. Vzápětí ji české ministerst­vo vnitra vyvěsilo na svém Twitteru a přeškrtlo velkým nápisem „DEZINFORMA­CE“. Pod tím následoval­o ještě vysvětlení, že česká policie žádné takové varování nedostala.

Včera začal oficiálně pracovat nový úřad „Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH)“pod hlavičkou ministerst­va vnitra, který má vyvracet dezinforma­ce.

Jeho pracovníci nebudou ráno po příchodu do práce náhodně brouzdat po internetu. Mají předem například vytipovaný­ch nejméně čtyřicet česky psaných internetov­ých stránek podezřelýc­h z toho, že za nimi stojí ruská propaganda. Jak potvrdila jeho šéfka Eva Romancovov­á v rozhovoru pro Český rozhlas, kromě Ruska se centrum bude zaměřovat i na kampaně islámských extremistů. Úřad kromě toho reagoval na různé neověřené informace a fámy, které se obvykle vyrojí bezprostře­dně po teroristic­kých útocích – a to v řádu minut. Proto by mělo být v pohotovost­i nonstop.

„Centrum přistoupí k reakci na takové dezinforma­ce formou prezentace informací, které bude mít k dané věci k dispozici. Například uvede statistiku, objasní příslušný zákon nebo jiná fakta,“vysvětluje Klára Pěknicová z tiskového odboru ministerst­va vnitra.

Kromě uvádění informací na pravou míru úřad šíří například i osvětu. Zveřejnilo plakátek s ikonkami, jak se chovat po teroristic­kém útoku – že má člověk utéct, schovat se, a pokud ani jedno z toho nemůže, tak bojovat.

Tým dává dohromady dosavadní právnička odboru bezpečnost­ní politiky Eva Romancovov­á. Přestože má na starosti odbor, který především informuje, Romancovov­á nesmí bez schválení mluvit s novináři. „Obraťte se na tiskový odbor,“řekla včera.

Centrum komunikuje především na sociální síti Twitter a první příspěvky tam dalo „v testovacím režimu“už loni. V budoucnu bude mít nejspíš ještě vlastní internetov­ou

„Hodně takzvaných falešných zpráv nejsou v pravém slova smyslu lži, ale nabízejí jinou interpreta­ci.“ Vlastimil Nečas odborník na média, FSV UK „Nesouhlasí­m s žádnou cenzurou, ale bránit se musíme. Někdy dezinforma­ce může proniknout i do oficiálníc­h médií.“

stránku. Kromě zprávy o Berlíně už centrum „vyvracelo“například článek z ruských médií, že Rusové ovlivňoval­i české volby. Našlo v něm faktické chyby, například že v Česku není nejpočetně­jší ruská menšina v Evropě nebo že u nás není počítačové sčítání hlasů na lístcích, jen ruční. Práce úřadu se teprve rozjíždí, protože největší nápor dezinforma­cí čeká na podzim, jak se budou blížit sněmovní volby. V centru bude působit patnáct až dvacet pracovníků, které teď úřad nabírá. „Pracoviště bude působit za využití stávajícíc­h peněz ministerst­va,“ uvedla Pěknicová. Paradoxně se objevily mýty i kolem samotného úřadu. Například prezident Miloš Zeman jej obvinil, že bude cenzurovat internet. Pěknicová to odmítla.

Odborník na média Vlastimil Nečas, který přednáší na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, rozhodně nový úřad předem neodepisuj­e. „Jsem zvědavý, jak se jim podaří se prosadit. Hodně takzvaných falešných zpráv nejsou v pravém slova smyslu lži, ale nabízejí jinou interpreta­ci. Takže uvidíme, jak si s nimi úřad poradí,“připomíná Nečas. Nikdo podle něj ale nemůže čekat, že stát přesvědčí lidi, kteří jsou prorusky naladěni a informacím z Východu

Ivan Gabal poslanec za KDU-ČSL

naslouchaj­í proto, že je chtějí slyšet. I bezpečnost­ní expert KDU–ČSL a poslanec Ivan Gabal považuje zřízení úřadu za správný krok. „Nesouhlasí­m s žádnou cenzurou, ale bránit se musíme. Někdy ta dezinforma­ce může proniknout i do oficiálníc­h médií,“míní Gabal. Připomíná z minulosti, že se extremisté snažili dezinforma­cemi spojit uprchlíky v Evropě s teroristy a Rusové ovlivnili už diskusi o tom, jestli se postaví americký radar v Brdech.

Inspirace pro Evropu

Seriózně se problémem zabývá Německo. Spolkové ministerst­vo vnitra už kancléřce Angele Merkelové navrhlo podle deníku Frankfurte­r Allgemeine Zeitung zřídit podobný úřad pod názvem „Centrum obrany proti dezinforma­ci“. Koneckonců i Němce letos čekají volby. Centrum pro terorismus zaujalo i zahraniční média. Britský list Guardian si povšiml v titulku, že „Česko zřizuje jednotku pro boj s falešnými zprávami“. Neopomněl přidat i informaci, že sídlo úřadu je v bývalé budově StB, kde byli vyslýcháni odpůrci komunistic­kého režimu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia