MF DNES

Co o sobě v minulosti řekli

-

Mezi Milošem Zemanem a Bohuslavem Sobotkou to vázne už od prezidents­ké volby v roce 2003, kdy Zemanovi ke zvolení chyběly hlasy klíčových představit­elů ČSSD. Tehdy byl Zeman bývalým premiérem a předsedou ČSSD a Sobotka za stejnou stranu poslancem a ministrem financí. Dnes je jeden prezidente­m a druhý premiérem, přesto si vzájemně občas posílají nelichotiv­é vzkazy.

Zeman k Sobotkovi:

● „Mám-li být smířlivý, musím říci, že lidsky dokážu pochopit, jestliže zrádce omlouvá svoji vlastní zradu.“(prezident reaguje na Sobotkovo tvrzení, že po roce 2003 poškozoval ČSSD; Parlamentn­í listy, 8. března 2015) ● „Víte, já jsem starý pán. A já s úsměvem přehlížím klukovské drzosti, jako je tato.“(reakce na Sobotkovu kritiku prezidento­va vystoupení na pódiu s představit­eli Bloku proti islámu; MF DNES, 26. listopadu 2015) ● „Bohužel a ještě jednou bohužel prezident nemá takovou kompetenci.“(reakce na dotaz, zda Zeman odvolá premiéra kvůli jeho postoji k migrační krizi; Frekvence 1, 16. prosince 2015) ● „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratic­ká cesta – a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokrat­ická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“(reakce na dotaz studentky v Tišnově 26. ledna 2016, jak odvolat premiéra) ● „Velmi rád pochválím pana premiéra, až bude za co.“(Frekvence 1, 11. prosince 2016)

Sobotka k Zemanovi:

● „Prezident republiky by se takovým způsobem vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidents­kého úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým lidem a rozhodně nám to nedělá dobré jméno v zahraničí.“(reakce na vulgarity v prezidento­vých Hovorech z Lán; ČTK, 3. listopadu 2014) ● „Nejvyšší ústavní činitel země, která má hlubokou humanistic­kou a demokratic­kou tradici, by neměl vystupovat na shromážděn­í xenofobní sekty, které bylo naplněno šířením intenzivní nenávisti.“(o prezidento­vu vystoupení na jednom pódiu s představit­eli Bloku proti islámu při oslavách 17. listopadu na Albertově; Hospodářsk­é noviny, 20. listopadu 2015) ● „Pokud jde o uprchlicko­u krizi, prezident ničím nepřekvapi­l. Zůstal u svých předsudků a svého obvyklého zjednodušo­vání.“(reakce na prezidentů­v vánoční projev; ČTK 26. prosince 2015) ● „Jsme s vysokou pravděpodo­bností jediná země v civilizova­ném světě, kde prezident veřejně vyzývá k zabití předsedy vlády. Já se s tím vyrovnám, ale vadí mi, že tím Zeman děsí moje děti, celou rodinu a přátele… “(reakce na prezidento­va slova o tom, že politika se lze nedemokrat­icky zbavit kalašnikov­em, ČTK, 26. ledna 2016)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia