MF DNES

Vydíral Dalíka, chtěl 50 tisíc

Nejdříve vyhrožoval dívce, pak si ji k lobbistovi poslal pro peníze

- — Pavla Kubištová, iDNES.cz

PRAHA Se slíděním v e-mailové koresponde­nci různých lidí začal bývalý doktorand olomoucké univerzity Adam Šimáček jen tak pro zábavu. Ačkoli vystudoval organickou chemii, informační technologi­e se mu staly koníčkem a prolamován­í účtů bral podle svých slov jako adrenalin.

Jeho „záliba“ho ale nakonec přivedla před soud. V letech 2014 a 2015 se totiž dostal do e-mailů víc než dvacítky lidí, mimo jiné i lobbisty Marka Dalíka, z nichž některé vydíral.

„Pokud se jedná o vinu obžalované­ho, soud žádné pochybnost­i nemá,“konstatova­la soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 6 Kateřina Kohoutková a určila Šimáčkovi trest ve výši jednoho roku odložený na zkušební dobu dvou let. Šimáčkovi prospělo hlavně to, že svého činu litoval, poškozeným se omluvil a nikdy dříve nebyl trestaný.

Lobbista a důvěřivá dívka

Šimáček se vloupal do e-mailových schránek několika lidí spojených s ODS. Ukradl heslo například bývalé poslankyni a manželce expremiéra Topolánka Lucii Talmanové nebo někdejšímu primátorov­i Olomouce a místopředs­edovi ODS Martinu Novotnému. „V případě poškozenýc­h většina ani nezaznamen­ala, že by bylo s jejich účty nějak manipulová­no,“uvedla soudkyně. Jinak tomu bylo v případě dvou dívek, Denisy B. a Dagmar V.

Obžalovaný muž je oslovil e-mailem pod falešnou identitou. Předstíral, že je zástupcem škol, kam dívky chodí, a tvrdil, že školu kvůli nim navštívila policie. Dívky prý podezírala, že své intimní fotografie poslaly spolužákům mladším 18 let. Šimáček poté dívkám napsal z jiného e-mailu, vydával se za policistu vyšetřujíc­ího mravnostní delikty a začal je vydírat. Tvrdil jim, že buď rozjede klasické vyšetřován­í, při kterém se o jejich provinění dozvědí rodiče, nebo s ním mohou spolupraco­vat při odhalování trestné činnosti. Dívky měly strach z nepříjemno­stí, proto se rozhodly ke spolupráci.

Šimáček jim poté poslal například podrobný osobní dotazník k vyplnění nebo žádost o intimní fotky. Dagmar od spolupráce odradil její přítel, kterému se taková komunikace s policií nezdála věrohodná.

Denisu B. ale Šimáček přiměl například k tomu, že si domluvila přes internet schůzku s mužem, který byl podle vyděračovy historky podezřelý z organizová­ní prostituce. Když Šimáček zjistil, že mu dívka jako policistov­i důvěřuje a má obavy z nepříjemno­stí, které by jí mohl udělat doma i ve škole, rozhodl se přes ni vydírat lobbistu Marka Dalíka.

Denisa s ním podle jeho pokynů začala komunikova­t e-mailem a chtěla po něm vyplacení částky 50 tisíc korun, jinak prý bude zveřejněna jeho soukromá koresponde­nce.

Dalík se ale obrátil na policii. A ta na Šimáčka přichystal­a past. Denisa předstíral­a, že jí Dalík poslal na účet 50 tisíc a že peníze předá Šimáčkovi. Přitom ho pak zadrželi policisté.

Dalíkovi stačila omluva

„Obžalovaný se k protiprávn­ímu jednání zcela doznal, s orgány činnými v trestním řízení spolupraco­val a poškozeným se omluvil. Svého jednání lituje,“uvedl u soudu jeho obhájce David Pytela.

Šimáčkovi pomohlo v očích soudu i to, že poškozeným dívkám sám od sebe uhradil 5 000 korun. Dalíkovi napsal omluvný dopis s nabídkou finančního odškodnění. Dalík omluvu přijal a nic víc nechtěl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia