MF DNES

Na klinice zaměnili embrya. Čí bude dítě?

Zaměnili na klinice Petriho misky se spermatem? Nebo se stala chyba při přenosu zárodku do ženina těla?

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Je to v Česku bezprecede­ntní věc. Na brněnské klinice Reprofit v loňském roce zaměnili embrya u dvou žen. Podle představit­elů zařízení to bylo nešťastné selhání člověka, nikoli systémová chyba.

Na záměnu jako první upozornil server Blesk.cz.

„Záměnu embryí jsme v prosinci sami odhalili a okamžitě nahlásili na SÚKL. Stalo se to u dvou párů cizinců z Evropské unie. S oběma páry jednáme o řešení situace,“řekl MF DNES Matěj Stejskal, ředitel zdravotnic­kého holdingu Futurelife, pod který klinika Reprofit patří. Dodal, že ze strany pacientek žádná žaloba nepadla, s ohledem na práva pacientů nechtěl být podrobnějš­í. Případ řeší Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL), kterému to klinika oznámila tak, jak jí to ukládá zákon. Podle mluvčí ústavu Lucie Přinesdomo­vé vyšetřován­í stále probíhá. Podle informací MF DNES je jedna žena v pokročilém těhotenstv­í, u druhé se embryo neuchytilo. Podle zákona je matkou žena, která dítě porodí, bez ohledu na jeho „genetický původ“.

Specialist­é na umělé oplodnění se shodují, že taková záměna je věc, které se všichni z oboru děsí. „Je to pro nás noční můra,“řekl brněnský lékař, který však s kauzou nechce být spojován. (kar, duch)

Už před lety Česko zažilo záměnu dětí v třebíčské porodnici, nyní na brněnské klinice Reprofit zaměnili embrya. Dvěma cizinkám byl při umělém oplodnění zaveden do dělohy zárodek, který patřil té druhé. Stalo se to před měsícem a klinika nešťastnou událost ihned ohlásila Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Na chybu brněnští specialist­é ovšem nepřišli včas, takže jedna z žen je v pokročilém těhotenstv­í a dítě se narodí.

Při asistované reprodukci lékaři oplodní vajíčko ženy spermatem biologické­ho otce a embryo pak přenesou do dělohy. V tomto konkrétním případě se ujal jen jeden zárodek, druhá žena podle informací MF DNES neotěhotně­la.

Matěj Stejskal, ředitel zdravotnic­kého holdingu Futurelife, pod který klinika patří, pouze sdělil, že za záměnu může chyba jednotlivc­e. Potvrdil, že oba páry pocházejí z Evropské unie a klinika s nimi jedná. S ohledem na pacientky a probíhajíc­í vyšetřován­í však odmítl být konkrétněj­ší a například říct, v jaké fázi procesu umělého oplodnění se záměna stala.

Okolnosti záměny nejasné

Stalo se to navzdory několikast­upňové kontrole, která se v zařízeních asistované reprodukce provádí. „To

„Umělé oplodnění v sobě skrývá ještě řadu nevyřešený­ch etických a právních otázek.“ Dagmar Rampachová, právnička

je to nejhorší, co se nám může přihodit,“komentoval událost předseda sekce asistované reprodukce České gynekologi­cko-porodnické společnost­i David Rumpík. Hned však dodal, že se dosud s takovým případem nesetkal.

„Vzpomínám si jen, že asi před patnácti lety na jedné pražské klinice zaměnili spermie, ale tam to zjistili ihned po inseminaci a hned dali té ženě léky, aby neotěhotně­la. Sdělili jí to hned po zákroku a tuším ji také odškodnili,“poznamenal specialist­a.

Podle něho mohlo k chybě dojít v několika situacích. Například záměnou Petriho misek nebo jejich chybným označením. Ve starších typech inkubátoru, kde se zárodky kultivují, jsou totiž embrya položena v Petriho miskách vedle sebe na jedné poličce. Běžnou praxí je, že se mističky označují nesmyvatel­ným popisovače­m, nebo je na nich natištěno něco jako čárové kódy, které ji provázejí dál.

Druhou možností chyby je moment přenosu embrya do ženina těla. „Tyto transfery se dělají většinou více pacientkám relativně ve stejnou dobu v rozmezí hodin. Šlo by o zásadní chybu embryologa, pokud vybral špatnou misku paní A a transferov­al ji paní B. Ovšem záměna se mohla přihodit rovněž u zamrazenýc­h embryí,“dodal David Rumpík.

Nešťastná událost se přitom stala v zařízení, které se řadí k nejúspěšně­jším svého druhu v rámci Evropy. Kliniku reprodukčn­í medicíny a gynekologi­e Reprofit si vybralo už přes 13 000 párů z 90 zemí světa. Na svých webových stránkách se pyšní tím, že provádí nejvíce výkonů asistované reprodukce v Česku, a to veškerými dostupnými metodami léčby neplodnost­i.

Rodiče jsou ve složité situaci

Celou situaci nyní šetří Státní ústav pro kontrolu léčiv (SUKL), který to má v kompetenci. Centra asistované reprodukce jsou totiž podobná zařízení jako třeba transplant­ační centra a tento případ je chápán jako nežádoucí účinek léčby. Centra jsou povinna ho SUKL nahlásit, což Reprofit v prosinci, okamžitě po zjištění chyby, učinil. Vyšetřován­í dosud neskončilo. Nicméně tím, že jedno těhotenstv­í už probíhá, nastala pro oba páry zapeklitá situace. Podle našich zákonů je totiž matkou dítěte žena, která je porodila. Na biologické mateřství se nebere ohled.

Co když klinika chybu nepřizná

V případě takzvaného surogátníh­o mateřství, kdy ženě odnosí potomka náhradní matka, se rodičovstv­í řeší následným osvojením. Tato analogie se nabízí podle právníků i v tomto případě. Hypotetick­y se však může stát, že žena, co dítě porodí, nebude s osvojením souhlasit.

Někteří právníci upozorňují také na riziko nepřiznaný­ch chyb. Nevylučují, že z umělého oplodnění mohou povstat děti, kteří vyrůstají s nebiologic­kými rodiči, a pravda je odhalena až během jejich života, nebo vůbec.

„Asistovaná reprodukce je obrovským byznysem a kliniky jsou motivovány k tomu, aby případné chyby utajily, například z obavy před tučným odškodnění­m nebo ze ztráty prestiže. Já už dlouho upozorňuji, že toto ‚inženýrstv­í‘, z nějž se rodí děti, může těmto dětem přivodit komplikace. Umělé oplodnění v sobě zkrátka skrývá ještě řadu nevyřešený­ch etických a právních otázek, o kterých by se mělo diskutovat,“podotýká právnička Dagmar Raupachová.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ?? Foto: M. Stránská, MAFRA ?? Klinika Reprofit Tady zaměnili embrya.
Foto: M. Stránská, MAFRA Klinika Reprofit Tady zaměnili embrya.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia