MF DNES

Den volna strávený s naší ústavou. A cukrovím

- Jiří Němec

Všimli jste si toho vůbec? 1. leden byl státní svátek. Je to den obnovy samostatné­ho českého státu. Málokdo přitom ví, že tomu tak je. 1. leden je přece především Nový rok a volno s ním spojené máme už desítky let. A že by zrovna v den po často bouřlivé silvestrov­ské noci chtěl někdo slavit také vznik samostatné České republiky? Zejména když Češi si i díky dříve téměř povinným 1. májům na průvody a manifestac­e zrovna nepotrpí, na rozdíl třeba od Francouzů či Američanů, kteří umějí svoji státnost a svátky s tím spojené oslavit pořádně. To naše datum 1. ledna je navíc oproti třeba francouzsk­ému 14. červenci opravdu velmi nešťastné. Co s tím?

Ústava je základní zákon státu a zároveň i jakýsi organizačn­í řád, který stanoví kompetence jednotlivý­ch státních orgánů a principy fungování státu včetně Listiny základních práv a svobod. Bez ústavy (výjimkou budiž Velká Británie) by žádný stát nemohl fungovat. Českou ústavu přijala tehdejší Česká národní rada v posledních dnech existence společného státu České a slovenské federativn­í republiky dne 16. prosince 1992 a tím byl položen ústavněprá­vní základ vzniku samostatné České republiky 1. ledna 1993.

V Evropě najdeme státy, které si tak velký okamžik připomínaj­í státním svátkem. Pojďme je následovat a Dnem české ústavy nejen oslavme vznik samostatné­ho českého státu, ale zároveň si jím připomeňme i význam a důležitost ústavy pro existenci našeho státu. A leckoho z nás to může navíc i motivovat si ústavu konečně přečíst a prostudova­t, měl by ji přece znát každý občan.

Navíc na rozdíl od 1. ledna je datum 16. prosince přímo ideální. Pár dní před vánočními svátky mohou ženy využít den volna navíc třeba k pečení vánočního cukroví a pánové mohou přemýšlet, co pěkného jim koupit k Vánocům. Prostě, Den české ústavy budiž námětem k zamyšlení. Abychom si třeba už za rok takto připomněli znovuobnov­ení české státnosti. – autor přednáší ústavní a správní právo na VŠ

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia