MF DNES

Žižkov válčí o Epopej

Starostka Hujová chce umístit dílo na Vítkově. Studie upřednostn­ila Těšnov

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Slovanská epopej se koncem února vydá na cestu po Asii. Až se do Prahy vrátí, zřejmě v polovině roku 2018, nebude to již do rozlehlé haly Veletržníh­o paláce.

Zatím se zdá, že výstavní prostory pro Muchova plátna vzniknou pod jednou z nejrušnějš­ích pražských ulic – Severojižn­í magistrálo­u. Lokalita na pomezí Prahy 1 a 8, kde dříve stálo novorenesa­nční těšnovské nádraží, odstřelené právě kvůli výstavbě magistrály, vzešla jako vítěz z nové studie Institutu plánování a rozvoje (IPR). Zbývá jen, aby závěry potvrdili pražští radní, a o místě pro Epopej bude rozhodnuto.

Tedy pokud s tím ještě něco neudělá starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Ta mezi občany sbírá podpisy i finance, aby Muchův pavilon stál na Vítkově, a rušnou křižovatku pod magistrálo­u u stanice metra Florenc považuje za nejhorší možnou variantu. „Jde jen o politikaře­ní a plýtvání veřejnými prostředky. Je nepochopit­elné, že představit­elé hlavního města odmítají respektova­t odborný názor architektů z roku 2010,“říká o postupu magistrátu Hujová.

Odkazuje se na dřívější studii IPR, která podle ní jako ideální místo pro Epopej vybrala právě Vítkov. Podle IPR však tato studie řešila pouze možnost zbudování galerie na Vítkově a neporovnáv­ala jeho vhodnost s ostatními lokalitami.

Naopak podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je ideálním místem pro Epopej Těšnov. „Pokud máme stavět takovou stavbu, tak rozhodně chci, aby vyrostla někde, kde pomůže celou lokalitu výrazně zkultivova­t a oživit,“říká Krnáčová. A právě Severojižn­í magistrála podle ní takový zásah potřebuje.

Magistrála lepší Vítkova

Pochybnost­i o záměru však vyjádřil i Roman Petrus (ČSSD), starosta Prahy 8, pod kterou dané území spadá. „Nevěděli jsme, že se něco podobného vůbec probírá. Nevíme ani, jak by stavba byla velká či jak přesně by fungovala. Ani to, jak je vyřešena návazná doprava, a to jak návštěvník­ů, tak i zásobování,“říká. Zdůraznil však, že není vyloženě proti tomu, aby na daném místě galerie vznikla. Jen se prý obává, zda je to vůbec možné, zejména s ohledem na značný prostor, který velká Muchova díla k vystavení potřebují. Dodal, že před lety měla na místě bývalého nádraží vzniknout několikapa­trová kancelářsk­á budova, ale projekt byl zastaven právě kvůli tomu, že developer nebyl schopen vyřešit parkování. Na Florenci se totiž setkávají dvě linky metra a možnost výstavby podzemních garáží je tam omezená.

IPR vzal v rámci nové studie v úvahu celkem 11 lokalit, z nichž jako nevhodné vyloučil Chotkovy sady, místo bývalého Stalinova pomníku na Letné, Jízdárnu na Hradčanech a Zbraslav. Zbylých sedm posuzoval podrobněji. Na prvním místě se umístil Těšnov, na druhém parcela u tramvajové zastávky Výstaviště Holešovice. Ta je ze severu oddělena ulicí U Výstaviště a na jihu železniční tratí. Vítkov, za který bojuje starostka Prahy 3 Hujová, skončil až předposled­ní a od odborné komise získal oproti vítězi méně než polovinu bodů.

Komise mu vytýkala, že by galerie byla podmíněna stavbou výtahu na vrchol z útrob tunelu spojujícíh­o Karlín a Žižkov. „Jedná se o značnou finanční investici, u které lze očekávat náročný a zdlouhavý povolovací proces,“píše se ve studii.

V Praze 3 nicméně vznikl nadační fond, který si klade za cíl Muchovu Epopej na Vítkov dostat. Členkou správní rady je starostka Hujová. Na webu městské části i v lednovém vydání radničních novin Prahy 3 fond zveřejnil petici za umístění Epopeje na Vítkově, kterou podepsalo asi 250 lidí. „S umístěním na Vítkově souhlasil sám Mucha. Měl takovou představu, aby z místa, kde bude pavilon stát, bylo vidět velkolepé panorama Prahy. Což Vítkov nepochybně splňuje,“říká Jiří Tomáš Kotalík, člen zmíněného nadačního fondu a historik umění.

Fond od konce prosince také vybírá od lidí peníze, které chce použít na podporu projektu, zejména na vypsání architekto­nické soutěže pro nový objekt. „Všichni dárci budou zveřejněni, ale ti, kdo přispějí nad určitou sumu, budou poté zvěčněni v nově vybudované­m pavilonu na Vítkově,“vysvětluje Hujová. Pro fyzické osoby jde o částku pět tisíc korun, pro firmy pak dvacet tisíc.

„Starostka z lidí mámí peníze“

Pokud radní hlavního města rozhodnou, že galerie vyroste jinde, fond podle starostky dárce znovu osloví s otázkou, zda chtějí peníze darovat i na projekt v odlišné lokalitě. V opačném případě by jim prý peníze nejspíš navrátil. Do fondu vložila sama radnice tři sta tisíc korun a stotisícov­ou částkou přispěla i jedna společnost. Z Pražanů se zatím ještě nezapojil nikdo.

Za výběr peněz si nicméně starostka Prahy 3 vysloužila kritiku tamní opozice. „Radniční noviny městské části jsou již několik měsíců zneužívány k intenzivní propagační kampani, která čtenáře balamutí, že Muchova Epopej by měla být na Vítkově. Výzva k příspěvkům do nadačního fondu, který starostka sama založila, je novým vrcholem této kampaně. Starostka mámí z lidí peníze na projekt, jehož realizace je velmi nepravděpo­dobná,“říká Matěj Michalk Žaloudek (Strana zelených).

O vznik budovy pro Epopej na místě bývalých Eliščiných lázní na konci Revoluční ulice usilovala i Praha 1 v čele se starostou Oldřichem Lomeckým (ODS). „Nijak nás nepohoršuj­e, že toto místo nebylo pro Slovanskou epopej vybráno, a budeme plně respektova­t rozhodnutí radních,“říká Lomecký. Starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) je rád, že komise za nevhodné označila lokality v okolí Letenských sadů. Uvítal by, pokud by galerie vznikla u Výstaviště v lokalitě u tratě.

 ?? Foto: 4x Petr Topič, MAFRA ?? Kam s ní? IPR vybral místo pro galerii pod magistrálo­u v Těšnově (vlevo nahoře), druhá se umístila lokalita u Výstaviště (vpravo nahoře). O Epopej se ucházela i Praha 1 s parkem, kde stávaly Eliščiny lázně (vlevo dole). Vítkov (vpravo dole) skončil na...
Foto: 4x Petr Topič, MAFRA Kam s ní? IPR vybral místo pro galerii pod magistrálo­u v Těšnově (vlevo nahoře), druhá se umístila lokalita u Výstaviště (vpravo nahoře). O Epopej se ucházela i Praha 1 s parkem, kde stávaly Eliščiny lázně (vlevo dole). Vítkov (vpravo dole) skončil na...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia