MF DNES

Ve fotbale jsem strašný, co šipky? A zrodil se Mighty Mike

- Matěj Tomíček reportér MF DNES

Poprvé v padesátile­té historii slavného seriálu se na stupně vítězů postavily pouze ženy ze Slovenska a Česka – první Veronika Velez-Zuzulová, druhá Petra Vlhová a třetí Češka Šárka Strachová.

Světový pohár alpských lyžařů nikdy nic podobného nezažil.

„Je to velká satisfakce,“říká Strachová. „Když jsme já i Veronika začínaly, neměly jsme zdaleka podmínky jako alpské země. O to krásnější je, že jsme je porazily. Musí respektova­t,

Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Vmládí to zkoušel obvyklou sportovní cestou, jenže zpětně přiznával: „Začínal jsem s fotbalem, ale ten mi upřímně vůbec nešel. Pak se mě kamarád zeptal, jestli nepůjdeme na šipky – a já na to: Ale jo. Asi mi to půjde líp než fotbal, protože u toho by mi nepomohlo nic. Ani kdybych trénoval čtyřiadvac­et hodin denně.“

Nějak podobně vypadají zásadní životní rozhodnutí.

Z fotbalovéh­o nešiky je hřmotný, holohlavý chlapík, který magnetizuj­e davy. Michael van Gerwen si zase jednou pořádně zakřičel a zapumpoval pěstmi – podruhé v životě se stal šipkařským mistrem světa.

Což už není obyčejná kratochvíl­e; s vítězstvím se pojí mediální zájem, sláva, dvacetikil­ogramová stříbrná trofej a prémie 11 milionů korun.

„Nějaký čas jsem si musel počkat, že z Česka a Slovenska pocházejí velmi rychlé slalomářky.“

Jistě, už před rokem se hlasitě hovořilo o možném česko-slovenském pódiu, když 12. ledna 2016 vítěznou Velez-Zuzulovou v rakouském Flachau na druhém místě „jistila“právě Strachová. „Že by se opravdu blížilo česko-slovenské pódium?“prohlásila vzápětí vítězka.

Tehdy chyběla na stupních mladá Vlhová, v cíli „až“šestá.

Pak se pro změnu čekalo na Strachovou. Jedenatřic­etiletá Češka od zmíněného závodu ve Flachau dlouho na stupně vítězů nedosáhla, zatímco Slovenky se na něm střídaly. tím spíš pro mě tahle chvíle znamená ohromně moc. Nejspíš si pohár vezmu na noc do postele,“culil se 27letý řimbaba přezdívaný Mighty Mike. „Jsem v sedmém nebi.“

Šipky jsou ze své podstaty sportem, neb ten je podle Wikipedie definován jako „fyzická aktivita provozovan­á podle určitých pravidel a zvyklostí, jejíž výsledky jsou navíc měřitelné“. To vše platí, přesto má házení zaostřenýc­h předmětů na terč stále svoji speciální, velmi hospodskou poetiku.

Z hospod totiž šipky vzešly a jeden velký pub připomínal­o i finále mistrovstv­í světa. Fandí se halasně a vášnivě. Ti nejlepší borci nepřipomín­ají vysoustruž­ené roboty, atlety 21. století; ne náhodou se v jejich profilech neuvádí výška a váha, viz van Gerwenův teřich.

I tenhle Nizozemec je svým způsobem obyčejný chlap. „Já nikdy nebyl typ pro vysokou školu,“směje se v televizním dokumentu, když prochází ulicemi rodného města, milionů korun činí v přepočtu prémie pro šipkařskéh­o mistra světa.

drží v pořadí Světového poháru slalomářek, 59 bodů od bronzové pozice.

ji čeká v únoru ve Sv. Mořici. Má už zlato, stříbro a dva bronzy. trať,“řekla. Podobně dopadly i Švýcarka Wendy Holdenerov­á a Norka Nina Lösethová.

Nastal čas pro česko-slovenské trio. To bylo po úvodním kole seřazeno na prvním, třetím a čtvrtém místě. Pouze Bernadette Schildová, mladší sestra slavnější Marlies, česko-slovenskou párty kazila.

Ve druhém kole však Rakušanka zaváhala a propadla se za Vlhovou i Strachovou. Velez-Zuzulová triumfoval­a. Pro Strachovou to byl vůbec závod plný trojek. S trojkou vyrážela na start, třetí byla po prvním kole i po tom druhém. V Záhřebu navíc dojela třetí už v letech 2007 a 2009. A také na minulém mistrovstv­í světa ve Vailu brala bronz.

Za měsíc ve Svatém Mořici pojede to další. Bude třetí místo ze Záhřebu odrazovým můstkem k medaili?

Česko-Slovensko vládne světu. V Záhřebu to ve slalomu platilo.

jímž je třicetitis­ícový Boxtel. Pro něj už je van Gerwen nejslavněj­ším rodákem, ale přiznává: „Mnohokrát jsem musel padnout tváří na zem, abych zase mohl povstat. Nikdy jsem nesnil o tom, že bych v něčem mohl být tak výjimečný.“

Čím? Van Gerwen je relativně mladý, symbolizuj­e nový proud deroucí se mezi „staré mistry“v čele s legendou Philem Taylorem (56 let). Je báječně nadaný a hlavně enormně agresivní a rychlý – soupeřům nedává čas na jediný výdech. Plus si ohromně věří, což v jeho odvětví tvoří základ. Nic jím neotřese.

„Nikdy se nikoho nebojím. Co slyším, to mi projde jedním uchem dovnitř a druhým ven,“říká. „Plus mám hrozný hlad po výhrách. Podívejte na Phila: vyhrál šestnáct mistrovstv­í světa a nikdy ho to nepřestalo bavit. Pokud nejste hladový po titulech, zůstaňte radši doma.“

Van Gerwen proměnil světový šampionát v Londýně v galashow, když pokořil i Taylorův rekord v historicky nejvyšším průměru na tři šipky (tedy jedno kolo), který vyhnal na 114,05 bodu. Když mistrovstv­í ovládl jako nejmladší v historii v roce 2014, věděl, že potřebuje svoji pozici potvrdit obhajobou. Teď ji konečně má. „Je to výjimečný talent. Může klidně dominovat dalších několik let,“řekl o něm v minulosti Gary Anderson, jehož právě v pondělí ve finále šampionátu zdolal jasně 7:3 na sety.

Van Gerwen skvěle pracuje nejen se svými a soupeřovým­i emocemi, ale také s publikem. Buší si do hrudi, poplácává lysou hlavu, tahá se za uši – to vše, aby vyvolal ještě větší rachot. Obyčejný chlap, který díky mrskání šipek na terč došel mnohem dál, než by sám čekal.

„Nejhezčím dnem mého života ale byla svatba,“říká ve zmíněném dokumentu. „Snímky nemáme nic moc, nejsem příliš fotogenick­ý. Ale má paní nic lepšího než já stejně nenajde, ne?“rozchechta­l se.

V šipkách nyní rozhodně ne.

 ?? Foto: AP ?? Mistr světa Nizozemský unikát Michael van Gerwen se stal podruhé šipkařským mistrem světa, když zdolal ve finále Garyho Andersena.
Foto: AP Mistr světa Nizozemský unikát Michael van Gerwen se stal podruhé šipkařským mistrem světa, když zdolal ve finále Garyho Andersena.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia