MF DNES

Assange: Nebyli to Rusové, kdo hackoval

- — Tomáš Lébr

Do sporu mezi prezidente­m Barackem Obamou a jeho nástupcem Donaldem Trumpem razantně vstoupil zakladatel WikiLeaks Julian Assange, který prohlásil, že Rusko nebylo zdrojem, odkud získal materiály o Demokratic­ké straně.

„Můžu říct, že naším zdrojem nebyla ruská vláda a nebyl to ani zástupce nějakého státu,“řekl v exkluzivní­m rozhovoru pro stanici Fox News, který v přímém přenosu vedl ze svého útočiště na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Assange je tím, kdo pouštěl na veřejnost důvěrné maily, které si vyměňovalo vedení Demokratic­ké strany. Nyní demokraté tvrdí, že je tento únik poškodil natolik, že to ovlivnilo volby. Prezident Obama a tajné služby prohlásili, že za vším byla práce ruských hackerů na objednávku ruské vlády. Donald Trump s tím však nesouhlasí.

Ve zprávě z 29. prosince společná analýza Federálníh­o úřadu pro vyšetřován­í (FBI) a amerického ministerst­va vnitra připsala hackerské útoky Rusku. Jejich cílem bylo podle analýzy poškodit šance Hillary Clintonové v prezidents­ké volbě.

Prezident Barack Obama pak ze země vypověděl 35 ruských diplomatů a uzavřel dvě ruské instituce v zemi. Assange k tomu řekl, že Obama prosazuje „ruskou verzi“výkladu událostí proto, aby zbavil legitimity Trumpovo zvolení.

O Assangovi je známo, že Clintonovo­u velmi nesnáší. Současně ale nemá rád ani Trumpa. Už čtyři roky se skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně před obviněním švédských úřadů ze znásilnění. Assange mimo jiné tvrdí, že pokud by ambasádu opustil a vydal se k soudu ve Stockholmu, byl by deportován do Spojených států a souzen právě kvůli zveřejňová­ní tajných informací.

Heslem Podesty bylo „heslo“

Z více než 50 000 e-mailových zpráv hlavně Clintonové a šéfa její kampaně Johna Podesty, které loni zveřejnily WikiLeaks, mimo jiné vyplynulo, jak novináři těsně spolupraco­vali s lidmi z kampaně Clintonové. A ukázaly také, jak se její poradci pohrdavě vyjadřoval­i například o katolících či jak Demokratic­ký národní výbor připravova­l otázky pokládané Clintonové na předvolebn­ích shromážděn­ích.

Klasickým příkladem prozrazené­ho a škodlivého e-mailu byla i koresponde­nce z dob demokratic­kých primárek, v níž se ukázalo, že proclinton­ovské vedení demokratů kulo pikle na oslabení pozice hlavního soupeře Hillary Clintonové, Bernieho Sanderse.

Assange trvá na tom, že nezná jedinou stopu, která by vedla k tomu, že by za úniky dat stála ruská vláda. Podle něj však kauza jednoznačn­ě ukazuje, jak laxně demokratič­tí politici přistupují k ochraně utajovanýc­h dat.

Již dlouho známou a hodně propíranou skutečnost­í bylo, že Hillary Clintonová v roli ministryně zahraničí komunikova­la prostředni­ctvím svého soukromého (a zranitelné­ho) e-mailovému účtu. Assange se v rozhovoru věnoval spíše zranitelno­sti e-mailové pošty Johna Podesty. „V rámci naší zprávy jsme zveřejnili několik Podestovýc­h e-mailů, které ukazují, že odpovídal i na očividně podvodné zprávy,“upozornil mimo jiné Assange. „Podesta nám de facto názorně předvedl, že jeho heslem je slovo ‚heslo‘. V jeho případě se do jeho e-mailové pošty mohlo snadno dostat i čtrnáctile­té dítě,“dodal.

Prořekne se Assange?

Američany však nyní především zajímá: navede nás Assange blíže k tomu, kdo skutečně za úniky dat stojí? V médiích už koluje řada teorií na toto téma. Mezi nejčastějš­í (kromě ruského angažmá) je varianta, že v pozadí je přímo někdo z Demokratic­ké strany.

Tuto verzi podpořil už na sklonku loňského roku bývalý britský velvyslane­c v USA Craig Murray. „Mluvil jsem s člověkem, který vnikl do e-mailů Clintonové. Nebyl to žádný Rus, byla to osoba z prostředí Demokratic­ké strany. Jde o únik dat, ne o hackerství – to jsou dvě zcela odlišné věci,“řekl tehdy britskému listu The Guardian.

Více jasno může přinést i zítřejší brífink amerických tajných služeb o vyšetřován­í kauzy. Donald Trump včera CIA a FBI nařkl, že zveřejnění informací odkládají. On sám je zase obviňován, že tímto obviněním odkládá svůj slib, že řekne „věci, které ostatní lidé nevědí“. I tato válka slov ukazuje, jak citlivou se kauza stala.

 ?? Foto: AP ?? „Exulant“Assange na ekvádorské ambasádě v Londýně.
Foto: AP „Exulant“Assange na ekvádorské ambasádě v Londýně.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia