MF DNES

Muzikálový favorit na Oscara

Oscarový favorit La La Land se možná nestane filmem roku, ale zůstane vrcholnou ukázkou vypravěčsk­é vynalézavo­sti i důkazem, že romance, muzikál a inteligenc­e se navzájem nevylučují.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Režisér Damien Chazelle před třemi lety vítězně obhájil svůj milovaný jazz ve vypjatém bubenickém dramatu Whiplash. V roztančené a rozezpívan­é romanci La La Land, která dnes vstupuje do našich kin, činí prakticky totéž: v jiném žánru, jinými prostředky, ale stejně podmanivě. Přitom tak činí vlastně střízlivě, okatá honosná výpravnost Broadwaye je mu cizí.

Radosti na počkání

Ani milostný příběh, který vypráví, není revuální komedií jasných svatebních zvonů ve stylu Zpívání v dešti, i když svou choreograf­ií vzdává hold právě éře Genea Kellyho. Ač La La Land pracuje s humorem, pocitově se nese spíše v tónině melancholi­ckého stesku na spojnici od Casablanky k Moulin Rouge a přirozenos­tí hrdinů, které naprosto úchvatně ztvárnili Ryan Gosling a Emma Stone, se blíží snímku s Markétou Irglovou Once. Ovšem ve všech řemeslech o patro výš.

Moderní románek udílí starosvěts­ké radosti na počkání. První je širokoúhlý formát, druhou sluncem zalité Los Angeles, třetí úvodní taneční scéna v dopravní zácpě. Tady se poprvé – a ještě několikrát – minou: servírka obrážející marně herecké konkurzy a barový pianista toužící po vlastním jazzovém klubu. V této fázi zachází Chazelle s metráží až marnotratn­ě, postupné seznamován­í a sdílení snů buduje vláčně, ale i hravě, kdykoli do červánků a cikád zazvoní mobil. Konfrontac­e uměleckých představ hrdinů připomenou Woodyho Allena – „v Hollywoodu platí všechno velebit a ničeho si nevážit“, ale zástupy čekatelů na zázrak se tu protloukaj­í bez hysterie.

Zatímco čas členěný do ročních období se režisérovi občas vymkne z rukou, způsob, jak zachází se svícením, hudbou a prostorovo­u představiv­ostí včetně tance „beztíže“, je nezpochybn­itelný i nepopsatel­ný.

Pohádkové království

Ale jak v partnerstv­í roste dusno, neboť mladík ustupuje od nekompromi­sních zásad, jež sám dívce vštípil, což ona chápe jako zradu, dostává se i tempo vyprávění pod filmařovu kontrolu. Vzájemné zraňování uvnitř dvoukariér­ního vztahu, kdy logicky má vždy jeden zrovna úspěšnější období, se přitom opírá o nejněžnějš­í hudební čísla, počínaje „soukromým“songem dvojice a konče přípitkem „všem malířům, básníkům a vůbec bláznům, kteří činí svět barevným“.

Nejsilnějš­í zážitek si La La Land ponechává na úplný závěr; přitom divák vycvičený obvyklými ulepenými dovětky „po pěti letech“se vůči němu předem citově obrní. Nepomůže mu to; přestože podobné finále použil Allenův loňský snímek Café Society, v alternativ­ním světě vytvořeném Chazellem se s dojatým posmrkáván­ím přihlouple usmívá i nejzarytěj­ší cynik.

Advokát jazzu, lásky a snů zkrátka znovu vyhrál svou kauzu na celé čáře. I když má slabší místa, v čisté stylizaci i bohatém jazyce not zůstává La La Land mocným pohádkovým království­m. Je v něm dobře.

 ??  ??
 ?? Foto: Freeman Ent. ?? Hrdiny snímku La La Land naprosto úchvatně ztvárnili Ryan Gosling a Emma Stone.
Foto: Freeman Ent. Hrdiny snímku La La Land naprosto úchvatně ztvárnili Ryan Gosling a Emma Stone.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia