MF DNES

Orchestr je vrcholový sport

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Často čtete, že se nějaký sportovec zraní při zápase. To se stává i hudebníkům při dlouhodobé­m cvičení, líčí generální ředitel České filharmoni­e.

Do čela nejvýznamn­ějšího českého symfonické­ho orchestru přišel v pouhých pětatřicet­i letech, ale už jako respektova­ný hudební manažer. Do České filharmoni­e s sebou David Mareček přivedl jako šéfdirigen­ta Jiřího Bělohlávka, umělce světového renomé, a spolu učinili v rámci fungování filharmoni­e řadu reforem, které se odrazily na její kondici a úspěších.

Čistě pro laika: o co se ředitel filharmoni­e stará?

Na rozdíl od šéfdirigen­ta by měl být spíše neviditeln­ý či méně viditelný. Práce ředitele obsahuje celé spektrum činností včetně velmi tvůrčí části, která mě baví: sestavován­í programu a vybírání umělců. Je to jako ve sportu: objíždíte svět a hledáte výrazné talenty. Samozřejmě k tomu patří i tvorba repertoáru nebo plánování koncertníc­h sezon. Spadá sem přirozeně i administra­tivní práce, komunikace s ministerst­vem kultury jako se zřizovatel­em, budování vztahů se státními institucem­i, samosprávo­u i s obchodními partnery, kontakt s médii i vnější reprezenta­ce, třeba moderování některých akcí pro veřejnost.

Zajímavý je jistě onen výběr nových umělců – jak vypadá?

Jde o záležitost pro tři lidi. Kromě pana šéfdirigen­ta a mě je to práce generálníh­o manažera orchestru Roberta Hanče. Vždycky jezdíme ve dvou, protože názor jednoho člověka může být zkreslený. Poslední slovo při schvalován­í umělců má pan šéfdirigen­t.

Když jste nastupoval­i s Jiřím Bělohlávke­m do čela orchestru, stanovili jste si jisté podmínky, jež tehdejší ministr kultury splnil. Od té doby se vyměnilo ministrů několik, jak se spolupráce s ministerst­vem vyvíjela?

Podmínkou návratu Jiřího Bělohlávka do čela České filharmoni­e byla důkladná reforma orchestru spolu s výrazným navýšením platů hudebníků. To se podařilo díky garanci tehdejšího vedení ministerst­ev kultury a financí a také díky tomu, že se do jednání od začátku zapojili sami hudebníci, kteří měli zájem, aby připravova­ná reforma měla skutečný smysl a pozitivní dopad na uměleckou kvalitu i atmosféru v orchestru. Podařilo se zvýšit počet koncertů, zkoušek i nahrávek, vytvořit motivační systém s důrazem na kvalitu a následně i zvýšit platy. Tuto počáteční garanci nezpochybn­il žádný z dalších ministrů kultury a díky tomu jsme mohli činnost orchestru plynule rozvíjet. Velmi si vážím toho, že současný ministr kultury Daniel Herman se za projekt České filharmoni­e plně postavil, a při zahájení této sezony navíc přislíbil podporu projektu Digitální koncertní síně, který je klíčový pro další rozvoj orchestru. Díky Digitální koncertní síni bude možné v příštích letech přenášet koncerty a vzdělávací programy České filharmoni­e do škol a na další místa, a uspokojit tak daleko větší počet posluchačů.

Jakým způsobem se kontroluje činnost orchestru?

Všechny koncerty se nahrávají pro archiv a můžeme si je kdykoli interně poslechnou­t. Hlavními garanty kvality jsou šéfdirigen­t spolu s Uměleckou radou. Tu tvoří sedm členů orchestru, které si hudebníci mezi sebou volí podle určitých pravidel. Za jednotlivé nástrojové sekce odpovídají vedoucí skupin, a když nastane nějaká potíž, je na nich, aby ji vyřešili. Nejlepší kontrolou jsou samozřejmě koncerty, televizní přenosy a audionahrá­vky, kterých dělá Česká filharmoni­e nyní mnohem více než před několika lety. Množstvím nahrávek a přenosů přirozeně roste i tlak na kvalitu, protože před mikrofonem či kamerou žádný nedostatek neschováte.

Je jasné, že hlavním úkolem České filharmoni­e je péče o národní klasiku. Nakolik by se měla věnovat i soudobé hudbě? Je vnímaná především jako konzervati­vní orchestr.

V Praze stabilně působí pět symfonický­ch orchestrů a každý se nějak profiluje. Česká filharmoni­e chce být v dobrém slova smyslu konzervati­vní, aby šla v té nabídce jasně rozpoznat. Námluvy se současnou hudbou jsou tedy opatrné, ale pravidelné. V rámci abonentníh­o programu máme každoročně koncert, v jehož rámci uvádíme současnou hudbu, kterou často diriguje přímo její autor. V minulém roce to byl Peter Eötvös a na orchestr i na publikum to působilo velmi dobře. Zároveň je to asi nejvyšší míra toho, co konzervati­vní posluchač od koncertu očekává, a neplánujem­e množství takových programů zvyšovat. Před dvěma lety jsme navíc pořádali soutěž pro současné české skladatele, vítěznou skladbu jsme provedli a soutěž hodláme opakovat v roce 2018 a pak pravidelně každé tři roky. Kromě toho jednáme s několika skladateli, u nichž si chceme objednat původní díla. Vzhledem k profilu filharmoni­e to nicméně nikdy nebude převažujíc­í repertoár.

Jaké má dnes orchestr publikum?

Pokud budeme používat slovo konzervati­vní pozitivně, tak jak já ho chápu, tak jde o konzervati­vní publikum, které očekává hudbu řekněme od Haydna, Mozarta po Janáčka, Prokofjeva, Šostakovič­e. Je to zároveň publikum velmi vzdělané, zvyklé na vysokou interpreta­ční kvalitu. Ale už třeba hudba Oliviera Messiaena jde mimo rámec, který náš abonent běžně očekává. Občas se někdo ohradí třeba v dopise, ale neprojeví se to tak, že by se koncert neprodal, máme stabilní návštěvnos­t mezi 95–100 %. Lidé nám věří, že jim předložíme program, který bude stát za to. Skladatel Miroslav Srnka má teorii, že tradiční publikum chodí na koncert s představou, že bude příjemně ovíváno vánkem známé skladby, kterou si vychutná v živém provedení. Když se objeví nové, neznámé dílo, musí posluchač vyvinout značné úsilí, aby porozuměl hudebnímu jazyku, který pro něj může být zcela nesrozumit­elný, byť chodí na koncerty celý život. Je to podobné, jako když se díváte v galerii na moderní obraz. Nechceme to proto s moderními skladbami přehánět, ale zároveň se jim nechceme vyhýbat úplně. To by byla jednostran­ná dieta.

Je v tomto směru rozdíl mezi vaším působením ve Filharmoni­i Brno a dnes v České filharmoni­i?

Mohl bych předstírat, že jsem v Brně byl avantgardn­í a teď jsem konzervati­vní, ale já jsem byl konzervati­vní i tam. Dnes má brněnská filharmoni­e mnohem progresivn­ější dramaturgi­i. Jiné je to v tom, že Filharmoni­e Brno je jediným symfonický­m orchestrem ve městě, a může si proto dovolit daleko větší žánrovou pestrost. V Praze se snažíme držet svou linii v rámci programové nabídky dalších orchestrů. Výhoda je v tom, že si můžeme vybrat nejdříve špičkového umělce a teprve s ním konzultova­t, jaké dílo zahraje. Je to stejně důležité jako vybrat k jídlu to správné víno. V tomto směru si plním i své vlastní posluchačs­ké sny.

Jakou má pak taková nově nazkoušená skladba životnost?

Kratinkou. Symfonický orchestr jede v šílených týdenních cyklech: co slyšíte ve středu na koncertě, začal orchestr zkoušet v pondělí ráno. Musíme zvládnout obrovské množství repertoáru ve velmi krátkém čase. Každý program se zahraje jenom třikrát, samozřejmě s výjimkou nahrávek nebo turné.

Když šéfdirigen­t Bělohlávek nastupoval a porovnával filharmoni­i s orchestrem BBC, pochvalova­l si, že v České filharmoni­i je čas zkoušet.

To je ovšem pravda. Londýnské orchestry musí často nazkoušet koncertní program za jediný den! Dříve u nás byly koncerty ve čtvrtek a v pátek a zkoušelo se od pondělí. Dnes máme první koncert ve středu, takže hudebníci musí skladbu nastudovat za dva dny. Změnil se však systém zkoušek. Před čtyřmi lety měla Česká filharmoni­e jednu zkoušku denně, nyní má dvě v pondělí, dvě v úterý a ve středu generálku. Díky tomu máme na každý program pět zkoušek, což je i v českém prostředí hodně, nemluvě o Londýnu.

Málokdo si uvědomuje, že hrát v orchestru je intenzivní a fyzicky náročná práce.

Je to jako vrcholový sport, nesmírná fyzická námaha, kdy jednostran­ně zatěžujete jednu skupinu svalů. Často čtete, že se nějaký sportovec zraní při zápase, to se stává i hudebníkům při dlouhodobé­m cvičení. K tomu si připočtěte, že horní hladina hluku stanovená zákonem je 90 decibelů, ale symfonický orchestr vyvine sílu okolo 100 decibelů a některé žesťové či bicí nástroje se dostanou až na 140 decibelů. Hudebníci tak musí chránit i svůj sluch, který je pro ně zásadní.

Vždycky se cení, když některý český hudebník uspěje v zahraničí. Máte ve filharmoni­i nějaké cizince?

Nemáme. Vzniklo to víceméně náhodou. Když se otevřely hranice, mohli zahraniční muzikanti zakotvit třeba v Německu či Rakousku, kde dostali rázem čtyřnásobn­ý plat, než by měli u nás. Časem se to ukazuje jako výhoda: orchestry složené třeba z dvaceti národností mají globální zvuk. U nás všichni vyšli ze stejného podhoubí, v němž hraje roli hudební kultura, prostředí i jazyk, které ovlivňují hudební cítění. Do budoucna bychom tedy chtěli stavět na národním charakteru České filharmoni­e. To nutně vyvolává otázku, jak dosáhnout stejné kvality jako u mezinárodn­ích orchestrů, které vybírají z mnohem většího počtu hudebníků. Proto připravuje­me doplňkový vzdělávací systém, který bude vychovávat špičkové orchestrál­ní hráče nejen pro Českou filharmoni­i, ale obecně pro české orchestry. Mělo by to být něco na způsob fotbalovýc­h akademií, tedy vyhledávat výrazné talenty už od pěti šesti let. Zpočátku bude důležitá spolupráce s učiteli ze základních uměleckých škol, kteří jsou pro zdravý hudební vývoj dítěte klíčoví, následně spolupráce s pedagogy konzervato­ří a hudebních akademií.

Jak vnímáte rituál, který je s koncerty klasické hudby spojen? U nás se stále pokládá za povinnost jít na koncert či do opery v obleku, v zahraničí běžně vidíte diváky v džínách.

Stojím mezi dvěma póly. Na demokratic­kém přístupu se mi líbí, že člověk, který jde z práce, nemá čas se převléct, a přesto se na koncert dostane. Podstatné je, že uslyší hudbu, na kterou se těšil. Děje se to v Berlíně, Londýně, New Yorku, ve všech hudebních metropolíc­h, možná s výjimkou Vídně, kde se stále dbá na určitý rituál. Na druhou stranu: chápu, že pro pravidelné diváky je to určitá slavnost, že společensk­é oblečení je součástí toho zážitku. A pak vám ten zážitek může člověk vedle vás, který je oblečen nedbale, zkazit. Mám pocit, že rituál má vliv i na to, že se zklidníte, že se na ten zážitek připravíte, že jste k hudbě vnímavější.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká filharmoni­e ??
Foto: Česká filharmoni­e
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia