MF DNES

Šoféři autobusů dostali přidáno, ale nepolepšil­i si

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Ještě na Silvestra bral řidič autobusu Michal z Teplic 76,80 koruny za hodinu jízdy a padesát korun za dobu, kdy musel na konečné čekat, až ho jízdní řád znovu pustí na silnici. Od Nového roku mu díky nařízení vlády hodinová mzda výrazně vzrostla, jenže lednovou výplatu bude mít nakonec skoro stejnou jako prosincovo­u. Dopravce mu odebral motivační složku.

„Prémie bral každý, kdo za měsíc neudělal žádný průšvih. Částka se vypočítáva­la podle toho, kolik šichet odjezdil. Za měsíc to byly i čtyři tisíce. To už je pryč,“pokrčil Michal rameny na konečné v Dubí.

Je půl jedenácté dopoledne a Michal má právě dvacetimin­utovou přestávku, ráno v Duchcově ale musel čekat hodinu a půl. Právě na mizernou odměnu za takzvanou čekačku si řidiči v Česku loni nejvíc stěžovali. Vláda je vyslyšela a loni v říjnu, dva dny před volbami, nařídila, aby se jim nejnižší hodinová mzda skokově zvedla na 98,10 koruny a „čekačka“tvořená devadesáti procenty z hodinové mzdy vyletěla na 88 korun.

„Můj čistý plat činil do konce loňského roku necelých 20 tisíc korun. Stoupnout mi měl o čtyři pět tisíc. Po škrtnutí prémií dostanu navíc asi jen šest stovek,“řekl Michal.

Týká se to všech zhruba 200 řidičů

firmy Arriva Teplice. Škrtnutí prémií, které činí 23 procent platu, potvrdil jejich odborový šéf Josef Linhart. „Prémie byly v kolektivní smlouvě, která skončila 31. prosince, a nová zatím nebyla podepsaná. Pan ředitel už ale řekl, že je firma nevyplatí,“řekl Linhart.

Ředitel Arriva Teplice Petr Havlík to nechtěl komentovat. Mluvil jen v náznacích. „Je rozdíl mezi tím, naplnit nařízení vlády, a tím, naplnit očekávání řidičů,“řekl. „A jestli si někdo myslel, že dostane o čtyři až sedm tisíc víc, tak to nedostane. My bychom řidičům rádi přidali, protože jejich práce je těžká a zodpovědná, jenže kde brát?“dodal.

Předseda odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík chování dopravce v Teplicích nazval obcházením nařízení vlády. O dalších podobných případech podle svých slov neví. „Může se stát, že některým řidičům mzda vyroste jen malinko, na druhou stranu je lepší mít zaručenou mzdu než nejisté prémie, které člověk může, ale nemusí dostat,“doplnil.

Přestože teplická Arriva přidala řidičům fakticky jen pár stovek, za leden ji to bude stát s daněmi a odvody až 350 tisíc.

Škrtnutí prémií se obávají řidiči i v jiných krajích.

Dopravci jsou v obtížné situaci. Jako zaměstnava­telé musí splnit nařízení vlády a zvýšit řidičům platy. Nemají ale kde brát. Jízdné sami podle libosti zvýšit nemohou, to smí udělat jen kraje, které si u nich přepravu lidí objednávaj­í a platí ji.

Jen v Ústeckém kraji představuj­e vládní navýšení platů celkem 70 milionů korun. Podle radního pro dopravu Ústeckého kraje Jaroslava Komínka však kraj tyto peníze dopravcům ani nemůže přidat.

„Nemůžeme otevřít smlouvy uzavřené před dvěma roky a najednou dopravcům, vybraným na základě nejnižší ceny, přidat. Neúspěšní žadatelé o zakázku by nás okamžitě zažalovali,“řekl Komínek. Podle výkladu antimonopo­lního úřadu to jde jen za určitých okolností.

Stejné problémy řeší i další české regiony. Odborový svaz dopravy nyní objíždí republiku a řeší s hejtmany co dál. Ti chtějí jednat s vládou a vedení Ústeckého kraje žádá vlastní schůzku s premiérem Bohuslavem Sobotkou. A odboráři z Teplic, Chebu, Karlových Varů, Jablonce nad Nisou a Ústí nad Labem už pohrozili stávkovou pohotovost­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia