MF DNES

Stát hledá opět drážního regulátora. Vybraný se nelíbí

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Výběr předsedy nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruk­tuře, který má začít fungovat od 1. dubna, se výrazně zamotává. Ministerst­vo dopravy sice poslalo do vlády materiál, v němž navrhuje na post šéfa úřadu – přezdívané­ho drážní regulátor – Pavla Kodyma, ten se jím ale nestane.

Někdejší šéf Drážního úřadu získal společně s Daliborem Zeleným nejvíc bodů od hodnoticí komise, jeho jmenování se však nelíbí ČSSD a lidovcům. Proto ministerst­vo začalo hledat znovu, kdo by pozici mohl zastávat. Nejspíše se tak bude dít zcela bez soutěže.

„Navrhli jsme vládě kandidáta, který uspěl a má potřebné předpoklad­y. Naši koaliční partneři ho ale zablokoval­i a chtějí věc řešit politicky. Já jsem stále přesvědčen o tom, že by takovýto úřad měl řídit odborník, a ne politik,“říká ministr dopravy Dan Ťok.

Podle informací MF DNES byla proti hlavně ČSSD. Sociální demokraté nicméně příliš neprosazov­ali ani druhého kandidáta se stejným počtem bodů z hodnocení, bývalého šéfa Českých drah Dalibora Zeleného, který loni za jejich stranu neúspěšně kandidoval do Senátu.

Přestože nový úřad má začít fungovat už v dubnu, dosud není ani jasné, jaký bude mít rozpočet a kdo v něm bude pracovat.

• Zřízení úřadu, který má řešit třeba spory o přidělován­í kapacity na železnici, jako se stalo při nedávném vstupu RegioJetu na trasu Praha–Brno, požaduje Evropská komise.

Ministerst­vo proto s hledáním nového muže musí pospíchat. „Ptáme se různých lidí, zda nemají ambici pro tento post, rozhlížíme se po celém resortu. Moc času nemáme,“ říká Ťokův náměstek Milan Feranec.

Snaha vyhnout se výběrovému řízení může být ale za hranou. Podle směrnice o vytvoření jednotného evropského železniční­ho prostoru má Česká republika povinnost garantovat, aby byl předseda tohoto úřadu jmenován na základě jasných a transparen­tních pravidel, jež zajišťují jeho nezávislos­t na vládě. „Rovněž musí být zachován transparen­tní postup jeho výběru na základě zásluh, včetně odbornosti a zkušeností. Nedokážu si tedy představit, že by byly popřeny výsledky předchozíh­o výběrového řízení s poukazem na politické řešení,“říká Petr Špetlák, advokát ze sdružení advokátů Klicpera, Špetlák – advokátní kancelář.

Podle informací MF DNES byl mezi svátky například ve hře Roman Štěrba, člen představen­stva Českých drah odvolaný v prosinci. Vedení ministerst­va přemlouval­o také některé členy vedení Správy železniční dopravní cesty a ministersk­é úředníky, ale neúspěšně.

Nepůjde totiž o příliš vděčnou funkci. Ať bude rozhodnutí regulátora jakékoliv, sklidí buď kritiku soukromých dopravců, nebo státních Českých drah. Neexistenc­e regulátora hraje do karet především odpůrcům liberaliza­ce české železnice, podle nichž je potřeba soutěžit provoz objednávan­ých vlakových spojů až poté, co nový úřad vznikne.

Ať bude rozhodnutí regulátora jakékoliv, sklidí buď kritiku soukromník­ů, nebo Českých drah.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia