MF DNES

Turista bez fotoaparát­u patří k nejnižší kastě

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Kniha britského prozaika Geoffa Dyera zaujme už svým názvem: Jóga pro ty, kterým může být ukradená. Obzvlášť pokud ji v knihkupect­ví čtenář nalezne mezi všemi moderními návody na lepší a zdravější život. Dyer však nepíše o osobním rozvoji, nýbrž o svých cestách po světě.

V cestopisné­m deníku rozděleném do jedenácti kapitol zve autor na plavbu po kambodžský­ch řekách, do Thajska, kde se mnozí snaží najít vnitřní klid, nebo do okouzlujíc­ího Říma. Nechybí ani výlet do Paříže okořeněný trochou marihuany.

Nejpůsobiv­ější zážitky Dyer čtenáři předává z dalekých cest. Svá dobrodružs­tví z Asie se snaží popsat co nejsugesti­vněji, na rozdíl od těch evropských nebo amerických. Možná proto, že právě tam byl opravdovým turistou, objevitele­m. Nikoliv však trpícím potřebou fotografov­at vše, co potká, jak vtipně popisuje: „V některých ikonických lokalitách jako byste bez cvakání fotek ani neměli co pohledávat. Patřili jsme k té nejnižší kastě turistů: k neviditeln­ým.“

Osobní pohled

Čím hlouběji se však člověk do knihy dostává, tím více si všímá scénáře, který se několikrát opakuje. Dyer přijede na místo, snaží se psát, místo toho se však s někým seznámí, nejlépe s dívkou, okusí omamné látky, stráví spolu noc a Dyer odjíždí. Hodně se také spoléhá na to, že jej čtenáři alespoň trochu znají. Knihu píše z velmi osobního pohledu, což mu může především u zahraniční­ch čtenářů uškodit. Vždy to však dovede vyvážit řádnou dávkou britského humoru.

Jóga pro ty, kterým může být ukradená je Dyerovou třetí knihou, který vyšla v češtině. Nakladatel­ství Host v roce 2009 vydalo jeho román Jeff v Benátkách, Smrt v Benáresu. Loni Paseka vydala esej Zóna, kterou Dyer věnoval legendární­mu filmu Tarkovskéh­o Stalker. V současné době autor žije v Los Angeles. Kalifornsk­ému městu se věnuje i ve své nejnovější knize White Sands (Bílé písky), která je jeho první po prodělané mrtvici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia