MF DNES

Snímky z cest skrývala utajená skříň

-

Z již zmíněného průzkumu totiž vyplynulo i to, že Jinonice jsou stále pátou nejméně vytíženou stanicí pražské podzemní dráhy. Během jediného pracovního dne, po který výzkum probíhal, v ní do vlaků nastoupilo, nebo naopak z vlaků vystoupilo 12 349 cestujícíc­h. Nejrušnějš­í stanice Můstek přitom za stejnou dobu odbavila 105 921 lidí.

Podrobný průzkum chování cestujícíc­h si Praha nechává zpracovat jen jednou za několik let. Naposledy v roce 2008. „Jsou totiž docela drahé a organizačn­ě náročné. Často proto navazují například na otevření nového úseku metra. V případě nejnovější­ho výzkumu na otevření nových stanic linky A,“dodává Drápal. Součástí studie Ropidu jsou například i údaje o průměrné době, kterou lidé v metru stráví, a vzdálenost­i, kterou během své cesty urazí. A stejně tak jako počet cestujícíc­h, kteří ho během jednoho dne využijí, se i tyto hodnoty v průběhu let zvyšují. Na konci roku 2015 urazil během jedné jízdy metrem cestující v průměru 6,6 kilometru a na cestě strávil více než 16 minut. V roce 1992 to přitom bylo pouze 4,85 kilometru a 13,4 minuty.

Historicko­u linkou už od března

Jízdní řády tramvají a autobusů by se letos výrazně měnit neměly. Výjimkou by mělo být posílení oblíbené linky 15 z Olšanských hřbitovů na Kotlářku. Ta by měla nově jezdit ve dvouvozový­ch soupravách. Koncem března také do ulic vyjede nová „nostalgick­á“linka 23, na které se Pražané svezou výhradně legendární­mi tramvajemi Tatra T3.

Pokud jde o autobusy, Ropid plánuje dále zkracovat v pracovních dnech intervaly na „letištní“lince číslo 119. „V průběhu roku budeme také řešit dodatečné žádosti městských částí o posílení některých linek, případně o zavedení nových přímých spojů v žádaných směrech,“dodává Drápal.

Rok 2017 podle něj bude také ve znamení rozšiřován­í systému Pražské integrovan­é dopravy do dalších oblastí Středočesk­ého kraje. Již v úterý se do něj zapojilo Podřipsko a na jaře jej budou následovat i oblasti Nymburska, Sedlčanska a Benešovska. Na červenec pak Ropid připravuje dlouho odkládanou integraci linek z Prahy do Kladna a Slaného včetně tamní MHD.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia