MF DNES

V Praze 7 si lze odskočit na dvacet „SOS WC“

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Po loňských změnách pražské MHD, které výrazně přepsaly jízdní řády autobusů a zejména tramvají, by měl být rok 2017 v pražské hromadné dopravě klidnější.

Nejvýrazně­jší novinky čekají cestující v metru. Regionální organizáto­r dopravy (ROPID) totiž vyhodnotil průzkum, který provedl v metru na sklonku roku 2015 a jeho závěry teď přenáší do běžného provozu.

Podle mluvčího Ropidu Filipa Drápala z průzkumu vyplynuly dva hlavní závěry. „Jedním z nich je skutečnost, že vytíženost souprav ve večerních hodinách je napříč všemi linkami již velmi vysoká,“říká Drápal. Z toho důvodu budou od 1. dubna častěji jezdit večerní spoje v období zhruba mezi devátou a půl jedenáctou hodinou.

Druhým závěrem je pak to, že metro B je oproti ostatním linkám nepřiměřen­ě přetížené i ve špičkách pracovních dní. „Často tam soupravy jezdí i přeplněné,“dodává Drápal. Ropid proto navrhl dopravnímu podniku (DPP), aby pro větší pohodlí

Na několika místech Letné a Holešovic mohou obyvatelé i návštěvníc­i nově využít veřejně přístupné toalety. Bezplatné je použití záchodků na radnici, nádraží, v metru, ale i v několika spolupracu­jících kavárnách a bistrech. Projekt připravila tamní radnice.

Podle starosty Jana Čižinského (Praha 7 sobě) je oficiálníc­h veřejných toalet v metropoli nedostatek. Mnoho lidí se tak při běžných pochůzkách městem ocitá v nepříjemné situaci.

„Jednou jsem viděl člověka, který si chtěl odskočit v našem parku. Nasměroval jsem ho do blízké čajovny, že když poprosí obsluhu, určitě jej nechají dojít si na záchod. Vše dobře dopadlo. Pán říkal, že by ho to nenapadlo, takhle někde požádat,“řekl starosta. „To mne přivedlo na myšlenku vytvořit síť záchodů lidí vyslal ve vytížených hodinách na koleje více souprav.

Nakonec nebude posílení tak velké, jak by bylo podle Ropidu třeba. Dopravní podnik bude totiž letos na vozech linky B měnit automatick­é zabezpečov­ací zařízení, které zajišťuje bezpečnost a plynulost pohybu vlaků v tunelech. „Na lince B je ještě původní systém ARS ruské výroby. Letos jej budeme sjednocova­t s modernější technologi­í, která funguje na lince A,“říká Jan Šurovský, technický ředitel DPP.

Mechanici budou ve vozovnách v průběhu roku opravovat několik vozů linky B najednou, a DPP proto letos nemá na vypravení většího množství souprav kapacitu. Přesto však podle Drápala cestující nárůst počtu spojů poznají. A v příštím roce by měl být ještě výraznější.

Zavřou „neoblíbeno­u“stanici

Posílení se v dubnu dočkají i některé koncové úseky metra. Na lince A budou nově z Dejvic do Motola jezdit všechny soupravy, ne jen každá druhá, jak je tomu dnes. Stejná změna čeká cestující i na lince C v úseku z Ládví do Letňan, pouze však v ranních špičkách. Podle Šurovského tak, aby lidé věděli, kde si odskočit, kde je na podobné žádosti obsluha zvyklá a kde se nemusí stydět poprosit,“doplnil. V Praze 7 je k dispozici dvacítka míst a další přibudou. Podle starosty možnost oceňují hlavně senioři a rodiče s dětmi.

„Rádi jsou i provozovat­elé kaváren a restaurací, protože i tímto způsobem získávají zákazníky,“sdělil starosta.

Veřejně přístupné toalety lidé poznají podle označení SOS WC. Jde mimo jiné o několik míst na Výstavišti, o Pražskou tržnici, místní radnici, holešovick­é nádraží, metro C Vltavská nebo restaurace či bistra na Letné. Seznam najdou zájemci na webu, který mapuje veškeré přístupné toalety v Praze. Na stejném webu mohou provozovat­elé kaváren podobnou službu sami nabídnout. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia