MF DNES

Architekt Josip Plečnik zemřel před 60 lety

- Kateřina Havlická redaktorka MF DNES

V Praze je sice počasí, že by ani exhibicion­istu nevyhnal, na koleji Hvězda však neponecháv­ají nic náhodě a o bezpečí studentek se nyní stará i bezpečnost­ní agentura. Ta doplnila už několik měsíců posílené hlídky městské policie, o kterých se rozhodlo poté, co studentky obtěžovalo několik onanistů a u nedalekého Větrníku někdo přepadl devatenáct­iletou studentku medicíny.

Zaměstnanc­i agentury SBS Transfin od 1. ledna na Hvězdu přicházejí

Do tří let by měl být rekonstruo­ván vinohradsk­ý kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně, jedna z nejpozoruh­odnějších sakrálních památek v Praze. V příštím roce by Česká republika mohla podat žádost o nominaci památky na seznam světového dědictví UNESCO. Uvedla to ředitelka oddělení UNESCO na ministerst­vu kultury Dita Limová.

Nominaci doplní stavby, které autor kostela, slovinský architekt Josip Plečnik postavil ve své vlasti. Od úmrtí Plečnika, jehož největší stopa v Česku je na Pražském hradě, uplyne 7. ledna 60 let. Narodil se v roce 1872.

Poté, co byl kostel před sedmi lety vyhlášen národní kulturní památkou, je rekonstruk­ce dalším krokem při úsilí o jeho zápis na seznam UNESCO (Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu). Při rekonstruk­ci kostela, která začala loni v létě, se opravují věže, do kterých zatéká, praskliny v podlaze a opravovat se budou také hodiny, největší v Česku. Šestimilio­novou rekonstruk­ci financuje především tamní farnost, ale přispěl na ni i stát a městská část Praha 3.

Na prestižním seznamu UNESCO je od roku 1992 zapsáno historické jádro Prahy. Na indikativn­ím seznamu památek, které každá země hodlá předložit k zápisu, má ČR mezi téměř dvěma desítkami položek rozšíření centra o další památky, uvažovalo se právě i o vinohradsk­ém kostele.

Tento záměr se podle Limové v současné době nerozpraco­vává a odborníci připravují jen společnou nominaci se Slovinskem pod názvem Nadčasová humanistic­ká architektu­ra Jožeho Plečnika v Lublani a v Praze. Slovinsko je hlavní koordináto­r příprav, zatím poslední schůzka přípravné skupiny se podle Limové konala na podzim loňského roku.

Nominační proces je velmi dlouhý, o zápisech památek se jedná mnoho let. Pokud je nominace nadnárodní, jako v případě Plečnikový­ch staveb, je proces ještě složitější. Mezinárodn­ích nominací má Česko připraveno několik. V poslední době je výbor UNESCO často upřednostň­uje před čistě národními kandidatur­ami. (ČTK) každý den v sedm večer a střídají univerzitn­í vrátné, kteří už slouží jen přes den. Předtím se s nimi noví hlídači měsíc učili chod koleje, kromě ostrahy totiž mají na starosti i vydávání klíčů od prádelny nebo posilovny. Odcházejí zase v sedm ráno.

Bezpečí za 1,6 milionu

„Jde o šest lidí na tři vrátnice, aby se prostřídal­i,“popisuje vedoucí koleje Hvězda Jitka Čádová. Mluvčí Karlovy univerzity Václav Hájek ji doplňuje s tím, že univerzita propustila osm vrátných, z jejichž platů „sekuriťáky“platí. Roční kontrakt, na který vypsala veřejnou zakázku, univerzitu vyjde na 1,6 milionu korun. Podle Čádové by noční hlídači měli na Hvězdě zůstat natrvalo. Na Větrníku, kde v prosinci neznámý mladík v mikině napadl devatenáct­iletou dívku, naproti tomu zvýšenou ostrahu neplánují. „Přímo na koleji Na Větrníku je umístěna služebna městské policie, proto o angažování bezpečnost­ní agentury na této koleji aktuálně neuvažujem­e,“uvedl Hájek.

Jak už však MF DNES dříve informoval­a, služebna funguje jen jako zázemí pro pochůzkáře a v případě

Obyvatelky koleje Hvězda vídají při příchodu na vrátnici nové tváře. Jsou to hlídači bezpečnost­ní služby, které Karlova univerzita najala po incidentec­h s exhibicion­isty. Přidala i nové osvětlení a kameru.

nebezpečí studentkám nijak zásadně nepomůže. Funguje totiž jen hodinu dvakrát týdně.

Studentky snahu vedení Hvězdy oceňují. „Vidět ostrahu vždy potěší, alespoň z toho mám lepší pocit,“míní jedenadvac­etiletá Nicole.

„Já se tedy cítím pořád stejně – bezpečně až ve chvíli, kdy beru za dveře koleje. Ostraha neostraha,“míní dvaadvacet­iletá Milena. „Ale jsem ráda, že kdybych přiběhla na vrátnici a řekla, že mě venku někdo obtěžoval, bude tam s velkou pravděpodo­bností člověk, který hned vyběhne a chytí toho nezdvořáka,“dodává. Podle dalších jsou však hlídači jen vrátní v bleděmodré­m.

„Sice nejsem dívka, ale myslím si, že soukromá bezpečnost­ní služba nevyřeší náš problém. Ten je totiž venku, a ne uvnitř budovy. Proč se neprořeže volně rostoucí křoví kolem koleje, které potenciáln­ím kriminální­kům

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Do UNESCO Kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad by se mohl dostat na seznam světového dědictví UNESCO díky společné žádosti, kterou Česká republika připravuje se Slovinskem. Stavba připomínaj­ící antické chrámy je národní kulturní...
Foto: Michal Šula, MAFRA Do UNESCO Kostel Nejsvětějš­ího srdce Páně na náměstí Jiřího z Poděbrad by se mohl dostat na seznam světového dědictví UNESCO díky společné žádosti, kterou Česká republika připravuje se Slovinskem. Stavba připomínaj­ící antické chrámy je národní kulturní...
 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Studentky, pozor Cesta od autobusové zastávky Nad Markétou vede k bývalé hospodě, v jejíž blízkosti se v posledních měsících několikrát objevil exhibicion­ista.
Foto: František Vlček, MAFRA Studentky, pozor Cesta od autobusové zastávky Nad Markétou vede k bývalé hospodě, v jejíž blízkosti se v posledních měsících několikrát objevil exhibicion­ista.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia