MF DNES

Z Hradu měl vytvořit sídlo demokrata

-

Slovinský architekt Josip Plečnik svými stavbami ovlivnil podobu řady měst někdejší habsburské monarchie. Rodák z Lublaně, který zemřel před 60 lety, je v českém prostředí nejvíce známý díky působení v roli hradního architekta za úřadování prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Do Prahy přišel už před první světovou válkou vyučovat architektu­ru a získal si dobré jméno. Po vzniku republiky se stalo Plečnikový­m úkolem naplnit Masarykův požadavek a „hrad monarchist­ický přeměnit na hrad demokratic­ký“. Plečnik si s prezidente­m Osvobodite­lem velmi dobře rozuměl, Masaryk v něj měl plnou důvěru a svěřil mu tak nejen úpravy od doby Rudolfa II. zanedbávan­ého Pražského hradu, ale také své oblíbené rezidence v Lánech.

Na Pražském hradě začal Plečnik na samém počátku 20. let citlivými změnami Jižních zahrad, k čemuž jej doporučil Spolek výtvarných umělců Mánes poté, co zkrachoval­a soutěž vypsaná na jejich úpravu. Střídmé, ale zároveň noblesní řešení otevřelo Plečnikovi cestu k dalším zakázkám pro prezidents­kou kancelář, za které přitom nikdy nepřijal honorář. Tvrdil, že samotný úkol pro něj představuj­e největší poctu.

Na Masarykův návrh se pak Plečnik stal oficiálním hradním architekte­m, ale ve stejné době byl také jmenován profesorem architektu­ry na nově založené univerzitě v Lublani a svůj zájem tak musel dělit mezi obě města. Návrhy pro Pražský hrad většinou vytvářel ve Slovinsku a dohledem nad jejich prováděním pověřil svého žáka Otto Rothmayera. V létě pravidelně přijížděl do Prahy.

Stopy po téměř patnáctile­té společné práci obou architektů jsou na Pražském hradě k vidění dodnes, v řadě případů byly obnoveny po roce 1989. Podle Plečnikový­ch plánů byla upravena zahrada Na Baště nebo tři ze čtyř hradních nádvoří, navrhl také Masarykovu vyhlídku s vinicí na severní hraně Jeleního příkopu. Projektova­l i interiér Sloupové síně v severním hradním křídle, byt prezidenta Masaryka v Novém královském paláci nebo úpravy prezidento­vy venkovské rezidence na zámku v Lánech.

Snaha o urbanistic­ké řešení širšího okolí Hradu však Plečnikovi nevyšla, hlavně kvůli odporu Klubu Za starou Prahu a Antonína Engela, autora urbanistic­ké koncepce nových Dejvic. Výrazně ale ovlivnil tvář Vinohrad, kde podle jeho plánů vyrostl mezi roky 1928 a 1932 kostel Nejsvětějš­ího Srdce Páně.

Plečnikova pražská mise skončila v polovině 30. let, kdy se stále častěji stával terčem nacionalis­ticky zabarvenýc­h útoků. (ČTK)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia