MF DNES

Bohatší rok. Vyšší platy a volno pro otce

O 1 100 korun vyšší minimální mzda, víc možností při plánování rodičovské a velké změny v zákoníku práce, které se dotknou každého českého zaměstnanc­e. Vítejte v novém pracovním roce.

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Rodičovský příspěvek 220 tisíc Kč bude možné vyčerpat rychleji. Měsíčně lze brát až 32 tisíc korun.

Rok 2017 dostal za svého krátkého trvání už mnoho přídomků. V Česku by mu slušela hned na startu ještě jedna nálepka – rok zaměstnanc­e. Štědrý bude totiž k těm, kdo budou pracovat. Ať už se jedná o stávajícíh­o zaměstnanc­e, matku či otce na rodičovské dovolené nebo lidi bez práce, kteří se zapojí do veřejné služby. Avšak popořádku.

Ohňostroje o silvestrov­ské noci byly o něco blýskavějš­í pro lidi, kteří pracují za minimální mzdu.

Ta přes noc poskočila o 1 100 korun. Je to jedno z největších „přidání“lidem v nenáročnýc­h profesích za poslední roky. Pomocníci v kuchyni, šičky, vrátní nebo skladníci, kteří pracují na plný úvazek, letos dostávají rovných 66 korun na hodinu. Za měsíc si nově přijdou na 11 000 korun. Je to nejnižší možná odměna, kterou musí zaměstnava­tel svým lidem za odvedenou práci dát. A platí to nově i pro pracovníky se zdravotním postižením, kteří si v lednové výplatě oproti prosincové polepší o 1 700 korun. Ti, kdo pracují na zkrácený či poloviční úvazek, ale musí počítat s poměrným krácením mzdy podle odpracovan­ých hodin. „Kdo by to nebral, tisíc korun na ulici nenajdete. Kdyby se mi podařilo tu tisícovku měsíčně ušetřit, tak bychom mohli v létě konečně k moři,“přeje si devětadvac­etiletá maminka tří dětí, která vypomáhá v závodní kantýně se studenou kuchyní.

S několika procenty k výplatě navíc už tradičně vstupují do nového roku pracovníci velkých závodů, kde na podzim vyjednávaj­í o platech odbory. Tři procenta navíc pocítí na výplatě například lidé z mladoboles­lavské Škodovky, o šest procent se zvednou mzdy dělníkům v mohelnické­m Siemensu, pět procent přidá svým lidem plzeňská Škoda Transporta­tion a ještě o dvě procenta více břeclavský Gumotex. Letos však stát plošně přidal i 10 procent lékařům a veškerému zdravotnic­kému personálu. „Navýšení má zvýšit motivaci zdravotník­ů a zamezit jejich odchodům mimo obor zdravotnic­tví,“říká Petr Habáň z ministerst­va práce a sociálních věcí.

Táto, zůstaň s námi doma

Zaměstnaní tátové, kteří si v prvních týdnech po narození potomka brali dovolenou, si již při příchodu dalších dětí na svět nemusí lámat hlavu, zda mají zůstat doma den nebo dva. Nově mohou využít dávku takzvané otcovské poporodní péče. Ta bude fungovat tak, že z nemocenské­ho pojištění bude otec dítěte jeden celý týden dostávat 70 procent vyměřovací­ho základu svého výdělku. „Podpora je stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup je možný po dobu šesti týdnů od narození dítěte a týdenní volno nebude možné přerušit,“přibližuje Habáň z ministerst­va práce a sociálních věcí.

Maminky zase dostanou větší volnost a možnost se rychleji vrátit k práci. Rodičovský příspěvek 220 000 korun mohou čerpat až do výše peněžité pomoci v mateřství, tedy zhruba 32 000 korun měsíčně. Celou dávku tak oproti minulým pravidlům mohou vyčerpat za kratší dobu. Navíc už nikdo nebude sledovat, zda a na jak dlouho mají dítě v předškolní­m zařízení. „Jsem ráda, že uvolňují ruce maminkám. Mám dítě rok a půl staré a je fajn, že nemusím počítat, kolik hodin smí být v jesličkách. Pracuji v obchodní sféře a částečnou práci při rodičovské bych každému jen doporučila,“přemítá maminka dvou synů Martina Poláčková.

I když to na první pohled vypadá paradoxně, v novém roce si polepší i nezaměstna­ní. Ovšem pokud dokážou přiložit ruku k dílu. Stát spolu s obcemi opět vzkřísil veřejnou službu. Lidé, kteří jsou dlouhodobě bez práce, tak budou mít přímý vliv na to, jak se zvýší či naopak sníží státní příspěvek na jejich živobytí.

Více dovolené? Počkejme si

Velké změny by měla přinést novela zákoníku práce, kterou však mají stále na stole zákonodárc­i. „Novela je projednává­na ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně s navrženou účinností od 1. července 2017,“říká Habáň z ministerst­va práce a sociálních věcí.

I když poslanci stále pracují s několika verzemi, očekává se, že zákoník udělá pořádek v jejich výpočtu. Bude spravedliv­ější. Nově by dovolená měla být počítána podle odpracovan­ých hodin, nikoli směn, jak tomu je doposud. Lepší oporu získají také lidé, kteří pracují na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. Zákon by jim měl garantovat právo na odpočinek, odměnu a také dovolenou. Už by tolik nezáleželo na domluvě mezi čtyřma očima pracovníka a zaměstnava­tele, ale čerpali by ji podle zákona.

Další úpravy se budou dotýkat také práce z domova, tedy takzvaného home officu. Obě strany budou mít nově svá práva, ale i povinnosti. Například zaměstnava­tel by měl pracovníka vybavit veškerým zařízením pro práci, podílet se finančně na energiích nebo se postarat, aby netrpěl izolovanos­tí od pracovního kolektivu. Naopak zaměstnane­c by měl zase dodržovat přísnější bezpečnost­í opatření při práci a ochraně firemního know-how.

Ve hře jsou i další úpravy, například podmínky přeložení na jinou práci, odměny za pracovní pohotovost, ochrana před obtěžování­m a stresem nebo pozice vrcholovýc­h manažerů, kteří vydělávají sto tisíc měsíčně a více. Ti by si nově mohli určovat svůj pracovní rytmus sami výměnou za to, že nebudou dostávat příplatky za přesčas nebo práci v noci a o svátcích. Navrhované změny by měly začít platit od července tohoto roku, pouze změny týkající se dovolené v lednu 2018.

 ??  ?? Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ilustrační foto: Shuttersto­ck

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia