MF DNES

Čas letí: na grandslamu bude prvně ročník 2000

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Ne že by její tenisový osud nebyl zajímavý sám o sobě, vždyť jde o dceru rodičů samoánskéh­o původu – táty vzpěrače a mámy ragbistky a kickboxerk­y.

To, čím se však Destanee Aiavaová vymyká nejvíc, je její věk. Narodila se 10. května 2000. Tím pádem je první tenistkou, jejíž ročník narození začíná dvojkou, která kdy uspěla v utkání WTA – na turnaji v Brisbane zdolala v 1. kole americkou veteránku Bethanii Mattekovou-Sandsovou. A co víc: jako první tenistka ročníku 2000 se zapojí do hlavní fáze grandslamu, účast jí na letošním Australian Open v jejím rodném Melbourne zajistí divoká karta. Turnaj začíná přespříští týden.

„Dokud kolem sebe budu mít úzký okruh lidí, co mě budou držet při zemi, měla bych to zvládnout,“prohlásila po historické­m triumfu. „Ale přiznávám, že bylo dost bláznivé přijít do šatny a vidět tam jako soupeřky ty tenistky, které jsem dosud sledovala jen v televizi. Wow!“

Čas pádí jako zběsilý – vždyť její sokyně Matteková-Sandsová si poprvé na grandslamu zahrála v roce 2001... Příběh Aiavaové dokonce donutil mnohá západní média včetně agentury AP zachybovat a označovat ji za „první účastnici grandslamu narozenou v novém tisíciletí“– to ovšem podle gregoriáns­kého kalendáře začalo až 1. ledna 2001.

Přes tuto nepřesnost je symbolika zřejmá. Mladičká dívka ve svém druhém duelu v Brisbane už nestačila na Rusku Kuzněcovov­ou, i tak ovšem letí kupředu jako raketa.

Či spíše jako nezastavit­elná bojovnice, což je vzhledem k jejímu zázemí přesnější. Otec Mark se nyní věnuje koučování MMA a prvky bojových umění využívá v přípravě také jeho dcera. Matka Rosie pro změnu zahodila své původní sportovní specializa­ce a jako samouk se stala tenisovou trenérkou.

Je to cesta poněkud spartánská, ale očividně úspěšná. „Po prvním vítězství mi máma řekla: Dobrá práce – a vzala mě na dalších dvacet minut na tréninkový kurt pilovat podání,“popsala Aiavaová.

Síla a fyzička, to by měly být její vstupenky mezi elitu, pokud progres vydrží. Však má Aiavaová o tenisovém vzoru jasno: obdivuje triumfátor­ku Serenu Williamsov­ou.

„Může za to její charizma,“přiznává. „I když jsem ji pozorovala od televizní obrazovky, právě její energie mě k tenisu přitáhla. Hodně mě ovlivňuje. Její styl není holčičí, spíš se blíží klukům. Je mnohem variabilně­jší.“

Z ročníku 2000 se začínají objevovat i další talentovan­é slečny, největší chvíle slávy ovšem bude sklízet v příštích týdnech průkopnice Destanee Aiavaová – navíc doma, před vděčným publikem. Vše podkresluj­e fakt, že její křestní jméno se v angličtině foneticky velmi podobá slovu „destiny“čili osud; jako by měla tuhle dráhu předurčeno­u.

„Pracuju opravdu tvrdě, aby má hra byla na úrovni profesioná­lek,“říká Aiavaová.

Čas jen letí. Mládí vpřed!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia