MF DNES

Druhá šance pro rebela. Odpustí Konatému fanoušci?

-

David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Kdyby pokračoval tak, jak sezonu začal, možná by se teď s reprezenta­cí Pobřeží slonoviny chystal na mistrovstv­í Afriky.

Místo toho byl včera Tiémoko Konaté rád, že mohl ve větrném zimním dni, kdy Prahu pokryl sníh, trénovat na Strahově.

S fotbalovou Spartou, ke které se předtím zachoval nevděčně, když si v létě chtěl stávkování­m vytrucovat přestup do Steauy Bukurešť. A která ho teď, po měsících váhání, přece jen vzala na milost.

„Timmy byl jedním z nás, pak udělal chybu. Bohužel velkou chybu takovou, o které jsme si mysleli, že mu ji nedokážeme odpustit,“připustil na startu zimní přípravy nový hlavní trenér Tomáš Požár.

Nakonec mu Sparta odpustila. Ve strahovské nafukovačc­e se Konaté po dlouhé pauze na tréninku potil se spoluhráči z áčka ne z juniorky, kde strávil skoro celý podzim.

„Situace se vyvíjela, měli jsme čas přemýšlet. Uvědomili jsme si, že všichni chybujeme a všichni si zasloužíme druhou šanci,“popsal myšlenkové pochody sparťanské­ho vedení Požár. „Timmy ztratil naši důvěru, ale chceme mu vytvořit podmínky, aby ji znovu získal.“Půjde to vůbec? V kabině by potíže být neměly, podle kapitána Davida Lafaty přivítal Chci ještě dva hráče. Určitě sháníme jednoho stopera (asi zlínský kapitán Hájek) a hráče pod hrot. tým Konatého bez výčitek. „Jako kohokoliv jiného. Bereme to úplně normálně, respektuje­me rozhodnutí vedení klubu,“prohlásil nevzrušeně. „Jestli se mnou bude hrát Petr, nebo Pavel, to je mi úplně jedno.“

Hráči cítí, že Konatého comeback může týmu prospět. V úvodu podzimu, kdy ještě patřil do áčka, Spartu táhl, chytil skvělou formu. Jenže po dvojzápase se Steauou, která o něj projevila zájem, začal trucovat. Nepřišel na trénink a přes francouzsk­ého agenta vzkázal, že chce pryč.

Vedení ani spoluhráči asi zcela nezapomeno­u, ale jsou ochotni odpustit. Jenže co fanoušci?

Část jeho návrat přivítá, protože vidí, že v jarním boji o titul se bude

Je po další operaci kolena a šlape na rotopedu. Oba kluby jsou hráčsky i finančně velmi silné. Ale mužstvo, aby bylo úspěšné, se musí nejdřív sehrát. Některé věci se urychlit nedají. rychlík na křídle hodit. Ale početná skupina půjde proti němu. A je možné, že dost ostře.

Konaté to už na podzim schytal v diskusních fórech, kritické příspěvky rozzuřenýc­h fanoušků přiskakova­ly i na jeho facebookov­ém profilu. A na YouTube se objevilo video se sestřihem jeho akcí nazvané „Zrádce“, podkreslen­é stejnojmen­nou písní s nenávistný­m textem.

I proto se dlouho kolem jeho návratu jen potichu našlapoval­o. Sparta se k němu neodhodlal­a ani během podzimu, kdy se prala se zraněními klíčových hráčů. Raději vytáhla do áčka několik dorostenců.

Přitom Konatému se mezitím dařilo. V juniorce se kousl, dal v deseti zápasech osm gólů a snažil se dokázat, že si zaslouží další šanci. Taky se na sociálních sítích pokusil o omluvu, když fanouškům vzkázal: „Byl jsem fyzicky a mentálně vyčerpaný, proto jsem třikrát vynechal trénink. Vám i spoluhráčů­m se omlouvám, snad si znovu najdu cestu do vašich srdcí.“

Tím ale radikální fandy moc neobměkčil, což si Sparta uvědomuje.

„Chtěl bych lidi požádat, aby mu zkusili dát šanci,“přimlouvá se Požár. „Ale víme, že nejvíc záleží na něm. Snad k tomu přistoupí správně, bude přínosem a bude pracovat tak, jak by hráč v takovém klubu jako Sparta pracovat měl.“

Získat zpátky důvěru nebude snadné. A další chybu už si Konaté rozhodně nemůže dovolit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia