MF DNES

Pán z Hluboké tahal za nitky, teď ztrácí vliv

Odešli z politiky a snaží se uchytit jinde, často neúspěšně

- Václav Janouš reportér MF DNES Artur Janoušek reportér MF DNES

Dříve se o místostaro­stovi Hluboké nad Vltavou Pavlu Dlouhém v Jihočeském kraji hovořilo jako o neformální­m vládci regionu. Muži, který vše zařídí, ke kterému chodí politici i podnikatel­é pro radu. O legendární restauraci Hubert v Hluboké nad Vltavou, kde měl svůj stůl a kde „úřadoval“, se říkalo, že je hlavní kanceláří kraje, kde se vše rozhoduje. Přestože třiašedesá­tiletý Dlouhý nemá miliardový majetek, desítky firem a není ve vlivné politické funkci, dokázal tahat za nitky z pozadí.

Dnes je vliv muže, kterého před lety Mirek Topolánek označil za kmotra ODS, daleko slabší. Slábne kvůli poklesu popularity strany a kvůli tomu, že vazby, které fungovaly, jsou dnes už zpřetrhané.

Hlubocký kníže, jak se Dlouhému přezdívalo, se pokusil orientovat na byznys. Podniká v rybářství, myslivosti a nejnověji figuruje v Česko – Slovensko – Čínské komoře, která začala fungovat v polovině loňského června. Ta má jediný cíl: rozvíjet obchodní, ekonomické, přátelské a kulturní vztahy mezi Českou republikou, Slovenskem a Čínskou lidovou republikou.

Dlouhý, který je stále místostaro­sta městečka Hluboká nad Vltavou, je zde členem dozorčí rady, stejně jako jeho nejbližší spolupraco­vník – senátor a starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Jeho jméno navzdory tomu, že své nejlepší roky, kdy byl vlivným hráčem, má za sebou, i dnes vyvolává velká očekávání. Že „Pavel to umí zařídit“. „Byl mi přes jednoho člověka doporučen, že by svými kontakty, znalostmi a zkušenostm­i mohl být přínosný,“říká prezident komory Roman Spáčil. „Musím ale říct, že po prvním vyhodnocen­í fungování nejsem s přínosem některých členů vůbec spokojen, nenaplnili mé očekávání, a proto se s některými rozloučím. Ještě v lednu se změní i dozorčí rada a konkrétně Pavel Dlouhý už v ní nebude,“dodává muž, který s Čínou už sedm let spolupracu­je a který tam organizova­l zastoupení Olomouckéh­o kraje.

S politiky nejdál dojdeš

Spáčil přiznává, že zatáhnout do spolku chtěl politiky cíleně, aby komora měla politickou podporu. A to se mu povedlo: hned první setkání komory zaštítil tehdejší místopředs­eda Senátu Zdeněk Škromach a poradce prezidenta republiky pro zemědělstv­í František Čuba.

Senátor Tomáš Jirsa vysvětluje, že on má v komoře na starosti otázky turismu a jeho kolega z radnice Pavel Dlouhý zase otázky zemědělské. „Čína je veliká a mohlo by existovat několik set takových komor,“říká Tomáš Jirsa.

Jihočeský radní Pavel Hroch z uskupení Jihočeši 2012 (dlouhodobý opoziční zastupitel) míní, že i když ODS už v kraji není hráčem v krajské koalici, řada úředníků se vystřídala a vliv Pavla Dlouhého není v jižních Čechách takový jako dříve, stále je osobností, která z regionu nezmizela. „Jihočeský kraj se snaží navázat spolupráci s Čínou a Pavel Dlouhý zřejmě toto vnímá jako šanci. Je to byznysmen,“říká krajský radní Hroch.

Pavel Dlouhý s médii dlouhodobě nekomuniku­je a nezvedal mobilní telefon ani včera.

Alexandr Novák a spol.

O kmotrech a jejich vlivu se hovořilo i v zákulisí severočesk­é politiky. Alexandra Nováka, Patrika Oulického a Daniela Ježka nepojilo jen členství v ODS, ale i společný byznys ve stavebnict­ví, energetice a realitách. Daniel Ježek býval do loňského roku v pozadí, ale o to větší vliv mohl mít. Ježek je jediným z 24 lidí obviněných v poslední kauze manipulace s dotacemi ROP Severozápa­d, kdo skončil ve vazbě. Podle vyšetřovat­elů v letech 2008 až 2012 udílel rozkazy a machinace s eurodotace­mi řídil. Oulický, Novák i Ježek se z ODS už před lety stáhli, neformálně i oficiálně, když ukončili členství.

Mocné muže měla ve svých řadách i severočesk­á ČSSD. Jedním z nich byl partner exhejtmank­y Roman Houska.

Sám sice nikdy neměl žádnou oficiální funkci v komunální ani krajské politice, přesto patřil k nejvlivněj­ším politikům v Ústeckém kraji, dění řídil ze zákulisí. I jeho byznys byl zahalený tajemstvím; co přesně dělá, nevěděli ani jeho nejbližší spolustran­íci.

Vlivným severočesk­ým politikem býval také někdejší krajský šéf ČSSD Petr Benda. Řídil krajské nemocnice, působil ve vedení lázeňských Teplic i Ústeckého kraje, vliv posiloval i spojenectv­ím s tehdejším premiérem Jiřím Paroubkem.

Benda se postupně z politiky stáhl a dnes se věnuje už jen podnikání v realitách.

 ?? Foto: MAFA ?? „Pavel to zařídí“Pavla Dlouhého kdysi Mirek Topolánek označil za kmotra ODS kvůli zákulisním­u vlivu. Dnes je Dlouhého vliv výrazně menší.
Foto: MAFA „Pavel to zařídí“Pavla Dlouhého kdysi Mirek Topolánek označil za kmotra ODS kvůli zákulisním­u vlivu. Dnes je Dlouhého vliv výrazně menší.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia