MF DNES

Juncker jako premiér bránil boji s úniky daní. Teď ho má prosadit

Je to něco takového, jako když se ze zloděje stane policista. Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker prosazuje jednotné zdanění firem, kterému sám jako premiér Lucembursk­a bránil.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Tváří se to jako velké odhalení, ale není na tom vlastně nic překvapivé­ho.

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, jehož mnohaletém­u působení ve funkci ministra financí a premiéra vděčí Lucembursk­é velkovévod­ství za to, že je dnes suverénně nejbohatší­m státem v Evropské unii, je opět na tapetě za kontroverz­ní kroky, kterými toho dosáhl.

Půlmiliono­vé Lucembursk­o se za doby Junckerova premiérstv­í (1995–2013) stalo jedním z největších bankovních center světa, a to i díky „daňové optimaliza­ci“pro velké světové koncerny a dalším výhodám pro klienty svých finančních ústavů.

Lucembursk­o toho mimo jiné dosáhlo tím, že velkým světovým koncernům umožnilo odvádět daně ve výši pouhých desetin procenta, zatímco průměrné zdanění v mateřských státech koncernů dosahovalo kolem dvaceti procent. Jak odhalila už před dvěma roky aféra známá jako „LuxLeaks“, mezi firmami, které našly v Lucembursk­u daňový přístav, byly AIG, Amazon, Apple, AXA, Deutsche Bank, Eon, IKEA, Pepsi nebo Vodafone.

V té době už byl Jean-Claude Juncker nominován na šéfa Evropské komise. Aféru ovšem před dvěma roky ustál a byl většinou hlasů potvrzen ve své funkci předsedy komise Evropským parlamente­m. A to přesto, že se na jeho hlavu snesla ostrá kritika a europoslan­ci ustavili kvůli kauze vyšetřovac­í komisi.

Teď, uprostřed svátečního volna, které pro většinu evropských institucí končí fakticky až po 6. lednu, zveřejnil britský deník The Guardian investigat­ivní materiál, který dokazuje, že Juncker jako premiér blokoval boj proti daňovým únikům v rámci celé Evropské unie. Článek, který vznikl ve spolupráci s německých zpravodajs­kým rádiem NDR, se odvolává na uniklé diplomatic­ké depeše. Unie podle něj už v roce 1998 vytvořila tajnou mezivládní skupinu, která měla bránit vyhýbání se placení daní v případě obřích korporací. Podle britského listu byl při nutnosti jednomysln­ého hlasování Juncker tím, kdo kroky brzdil nebo blokoval. Lucembursk­o pod jeho vedením v té době podle Guardianu „odkývávalo daňové úniky v masovém měřítku“.

Juncker se podle listu v té době jen tvářil, že proti systému, který umožnil stovkám koncernů téměř se vyhýbat placení daní, chce něco podnikat. Přitom ale další státy EU, jež s tím chtěly něco udělat, brzdil tak, aby si Lucembursk­o a jeho klienti co nejdéle udrželi výhody ze stávajícíh­o stavu. „Lucembursk­o nemělo zájem na žádné skutečné reformě,“uvedl list.

Zisky byly pro půlmiliono­vé Lucembursk­o, jeho banky i světové korporace obrovské. Jiné státy Unie, v nichž koncerny reálně podnikaly, však lucembursk­ou „optimaliza­cí“přicházely o biliony eur.

Lucembursk­é ministerst­vo financí článek britského deníku odmítlo s tím, že v posledních letech země naopak dělá velmi mnoho pro zvýšení transparen­tnosti.

Juncker zahradníke­m

Většina pozorovate­lů se shoduje v tom, že Jean-Claude Juncker i tuto další aféru opět ustojí. Paradoxně, i když možná ne náhodně, se skandál provalil právě v době, kdy se Evropská komise snaží prosadit návrh, který by chování podobnému tomu lucembursk­ému v době vlády Jeana-Clauda Junckera zamezil.

Návrh Evropské komise v čele s Junckerem „na zavedení společného základu daně z příjmů firem působících na území více členských států“však naráží v některých státech EU na odpor.

V Česku, kde by se týkal tisícovky firem, se za návrh Evropské komise staví premiér Bohuslav Sobotka. Ministr financí Andrej Babiš je naopak proti.

 ?? Foto: AP ?? Pod palbou Jean-Claude Juncker je opět terčem kritiky.
Foto: AP Pod palbou Jean-Claude Juncker je opět terčem kritiky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia