MF DNES

Deset milionů pistolníků

Ministr Chovanec chce národ podpořit ve zneškodňov­ání teroristů jedním článkem ústavy. O ten však nejde, naplnění Chovancova záměru by úplně změnilo českou společnost.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

Znároda odpíračů zbraní, který si vychutnává filmy jako Dobrý voják Švejk, Tankový prapor a Černí baroni, by se měl stát dle představ ministra vnitra Milana Chovance „národ sedmi statečných“.

Chovanec (který je sám aktivní střelec a na střelnici chodí) by rád dal do ústavy větu, že „občané České republiky mají právo nosit zbraň k ochraně životů“.

Svůj záměr zdůvodnil tím, že chce, aby měli lidé větší kuráž zastřelit teroristu, pokud na něj někde narazí.

V pacifistic­ké zemi nápad celkem logicky vyvolal rozruch. Paradoxně tak trochu zanikl fakt, že předpisy omezující nošení pistolí a pušek se tím automatick­y nijak nemění, protože teroristu už smíte zastřelit za stávajícíc­h zákonů teď, jak ujišťují právníci.

Lidé jsou naši partneři

Zeptal jsem se proto na vnitru ještě jednou, co tedy vlastně návrhem sledují, a Klára Pěknicová z tiskového odboru mi odepsala: „Zásah proti teroristov­i“je samozřejmě již dnes možný v rámci institutů nutné obrany a krajní nouze. Navrhovaná novela ústavního zákona o bezpečnost­i České republiky má však za cíl jednoznačn­ě deklarovat, že stát považuje své občany za partnery.“

Chovanec chce tedy změnit nejen jeden zákon, ale v podstatě celou společnost a myšlení lidí. Přiznejme si, že prozatím stát v tomto směru občany „za své partnery“příliš nepovažuje a dává jim všemožně najevo, aby svoji ochranu nechali spíš na policii.

Navíc, nejznámějš­ím člověkem, jenž se zkusil postavit ozbrojeném­u vrahovi (v parku na Karlově náměstí v roce 2004), byl střihač Novy Michal Velíšek – doplatil na to životem a dnes se po něm jmenuje cena pro lidi, kteří nasadí život.

Přeškrtnut­é pistolky

Jak správně upozornil poslanec Jeroným Tejc, Češi nesmějí pistoli ani nosit na veřejná shromážděn­í a kulturní akce, kde se ovšem dá čekat teroristic­kých útoků nejvíce. České soudy jsou poměrně přísné i na lidi, kteří vytáhnou zbraň a udělají nějakou chybu, ať už někoho trefí, nebo ne.

Jsme také státem s profesioná­lní armádou, kde jen menšina lidí někdy z nějaké zbraně střílela a dokáže si představit, že ji někdy naostro použije.

Detailem pak už je absurdita, že celá jedna generace mužů musela, aby se vyhnula kdysi povinné vojně a šla na civilní službu, vyplnit armádě papír a napsat do něj, „že má odpor ke zbraním“.

Ani veřejný prostor není příliš uzpůsoben k tomu, aby Češi mohli běžně chodit ozbrojeni. Zkuste si jen všimnout, kde všude dnes najdeme detekční rámy nebo ikonu přeškrtnut­é pistolky na prosklenýc­h dveřích. Jak správně poznamenal bývalý policista Pavel Černý v pořadu iDNES.cz, který se shodou okolností stylově jmenuje Rozstřel, ozbrojený člověk musí řešit i další problémy. Jak schovat zbraň před dětmi? Kam ji dát, když jde plavat? Navíc musí abstinovat, protože je také zakázáno nosit ji pod vlivem alkoholu (proto chodí policisté na kontroly honů).

Tohle všechno by se muselo změnit, kdybychom se měli stát „ozbrojeným státem“, kde když zakuklený džihádista vytáhne kalašnikov a začne střílet do davu, tak dav opětuje palbu. Ministr vnitra Milan Chovanec je také přesně ten typ, který – až zase někdo vystřílí nějakou hospodu – bude tvrdit, že nošení zbraní by se mělo nějak omezit. Možná stojí za to připomenou­t, co říkal v MF DNES pár týdnů po tragédii v Uherském Brodě: „V České republice je drženo poměrně velké množství zbraní. Je otázka, jestli chceme, aby v české společnost­i bylo tolik držitelů zbrojních průkazů.“Zjevně už si na tu otázku pan ministr odpověděl, ale asi jinak, než se čekalo, anebo na ni zapomněl.

Amerikaniz­ace společnost­i

Pokud to tedy myslí pan Chovanec opravdu smrtelně vážně a chce skutečně z Čechů udělat militantní společnost, proč ne...

Ale bude to trvat několik let, možná celou jednu generaci, a nebude to zadarmo. Celá věc vyžaduje změnu více zákonů, vzdělání lidí, širokou diskusi a další oběti. Je totiž logické, že když bude mít víc lidí než dnes neustále při sobě pistoli, tak je větší pravděpodo­bnost, že ji zrovna bude mít při sobě někdo, kdo se v té chvíli dočista zblázní.

Prostě bychom se museli i připravit na častější činy „šílených střelců“, kteří vystřílejí kancelář, odkud je právě vyhodili z práce, školu a podobně.

Ona to totiž není žádná „izraelizac­e společnost­i“, jak se někdy mylně uvádí (tam platí jiná pravidla), ale spíš „amerikaniz­ace společnost­i“.

Na závěr už jen pro pobavení připomenu článek německého listu Die Welt, který si všiml, že ozbrojit se mají právě Češi, kteří před časem volali v Domažlicíc­h policii, protože viděli ozbrojenéh­o uprchlíka tmavé pleti. Následně se ukázalo, že je to kominík, který jde se svým náčiním vyčistit komín.

Proto si to, pane ministře, pořádně rozmyslete, než si o zbrojní pas půjdu zažádat třeba i já. Abych přežil v džungli, která v takovém případě nastane.

Chovanec chce změnit nejen jeden zákon, ale v podstatě celou společnost a myšlení lidí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia