MF DNES

Mše připomněla oběti z Berlína

- — Michaela Bůnová

Asi čtyři desítky lidí přišly včera uctít do malostrans­kého kostela svatého Karla Boromejské­ho památku obětí teroristic­kého útoku na vánočních trzích v Berlíně. Na akci dorazila i chargé d’affaires německé ambasády v Praze Christiana Markertová.

Bohoslužbu uspořádala Nemocnice Milosrdnýc­h sester sv. Karla Boromejské­ho, kterou zřizuje stejnojmen­ná kongregace.Ta sídlí hned vedle německého velvyslane­ctví ve Vlašské ulici.

„Vztahy obou institucí jsou tradičně velmi dobré, a proto logicky následně po hrůzném činu nabídla kongregace možnost bohoslužby za oběti teroristic­kého útoku v kostele, který se nachází v areálu nemocnice,“vysvětlila iDNES.cz mluvčí nemocnice Jitka Kalousková. Dodala, že datum bohoslužby vybrala německá strana.

Mše proběhla v českém i německém jazyce. Zazněly modlitby, čtení z Bible i poselství papeže Františka ke Světovému dni míru. Kněz Martin Leitgöb, který mši vedl, atentát odsoudil, projevil lítost nad lidmi, kteří v Berlíně zahynuli či byli zraněni.

Dodal, že není způsob, jak mrtvé vrátit k životu, jejich připomínán­ím je však možné volat po zastavení násilí.

Po požehnání zapálily boromejky přítomným svíce, které jim předem nechaly ležet na lavicích. Mši ukončilo společné zpívání koledy Tichá noc v obou jazycích. Kolem čtvrté hodiny odpoledne bohoslužba skončila, lidé si potřásli rukou s církevními představit­eli a v tichosti se začali rozcházet.

Kromě církevních představit­elů a představit­elů německé ambasády se účastnili jak Češi, tak zahraniční turisté. Přijít jim připadalo přirozené. „Vždyť se to stalo našim sousedům. Jsem ráda, že se dnes mše konala, ale myslím, že by oběti útoku mělo uctít víc lidí, než kolik sem dnes dorazilo,“domnívá se například asi třicetilet­á Lenka S., která na mši přišla s matkou.

Útok se stal 19. prosince, kdy řidič nákladního vozu úmyslně vjel do davu lidí na vánočních trzích. Později se ukázalo, že při atentátu zemřela také jedna Češka.

 ?? Foto: Jens Kalaene, AP ?? Květiny a svíčky Na místo teroristic­kého útoku na vánočním trhu v Berlíně, kde útočník 19. prosince najel do lidí kamionem, přinášejí lidé květiny a svíčky v upomínce obětí.
Foto: Jens Kalaene, AP Květiny a svíčky Na místo teroristic­kého útoku na vánočním trhu v Berlíně, kde útočník 19. prosince najel do lidí kamionem, přinášejí lidé květiny a svíčky v upomínce obětí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia