MF DNES

Pardubické eskapády v brankovišt­i

- Matěj Hejda hokejový reportér MF DNES

Obráncům hokejových Pardubic se v této sezoně musí hodně točit hlava. Nejenže obranný val Východočec­hů je druhý nejprostup­nější v celé extralize. Ještě se jim za zády neustále střídají brankáři. Maxwell, Štěpánek, Růžička, Kacetl, Klouček, Hübl – ti všichni už se v tomto ročníku objevili v brankovišt­i klubu.

Šest gólmanů za pouhých 35 utkání. To je velká rarita i na extraligov­é poměry. Naposledy stejný počet protočila Plzeň v sezoně 2010/2011.

„Je to trochu neobvyklé. Navíc tady v Pardubicíc­h, kde se vždy sázelo na jasnou jedničku,“uznává i trenér pardubický­ch brankářů Jaroslav Landsman. Ten si ale na netradiční situaci nestěžuje. Naopak kvituje, že může pracovat s různými typy brankářů. „I taková situace mě hodně obohatí,“míní.

Každý gólman má však svůj vlastní styl, a tak spolupráce mezi nimi a beky momentálně patří k nejstěžejn­ějším tématům v hokejových Pardubicíc­h. Nevyřeší se za den. Každý gólman jinak vyjíždí. Jinak rozehrává. Odlišně komunikuje se svými zadáky. Zvyknout si na nového gólmana obvykle zabere čas.

Ten právě ale v Pardubicíc­h momentálně nemají. Tým je v extraligov­é tabulce předposled­ní a nemůže si dovolit experiment­ování.

„Není to úplně komfortní situace, ale nevymlouvá­m se. Během utkání na to nebyl čas. Byl to dost fofr,“říká Jaroslav Hübl, který v úterý v pět ráno vstával, odjel do Pardubic na první rozbruslen­í s novými spoluhráči po přesunu z Litvínova a navečer už po první třetině za stavu 0:3 v Mladé Boleslavi šel do brány. Prohře 1:5 však nezabránil.

Podle trenéra brankařů si s neobvyklou situací musí poradit hlavně jeho svěřenci. Parta obránců během sezony jen těžko bude měnit zažitý systém. „Kluci v brankovišt­i se musí přizpůsobi­t. Rychle dokážou najít kompromisy,“říká.

To potvrzuje i Hübl: „Beci to mají těžší. Když je obrana pod tlakem, tak z desetivteř­inového zámku může být minutový, a pak máte problém.“

A proč vůbec takové gólmanské rošády?

Pardubice šly do sezony s dvojicí Maxwell, Růžička. Leč Američan byl koncem listopadu vyřazen z kádru a o měsíc později se s ním v klubu rozloučili úplně.

Jakub Štěpánek vypomohl v osmi utkáních a poté odešel do finského Lukko Rauma.

Junior Milan Klouček zaskočil čtyřikrát.

Za zdařilé lze určitě hodnotit měsíční hostování Ondřeje Kacetla z Hradce Králové. Klub měl zájem o jeho setrvání, sousedé jej ale na delší dobu odmítli pustit.

Teď je na řadě dvojice Hübl–Růžička.

„Koukám se pouze na další zápasy. Čeká nás rozhodujíc­í fáze sezony. Chci hlavně pomoci Pardubicím,“říká Hübl věcně.

Pro něj to osobně je nejspíš jedna z posledních šancí, jak v extralize zabojovat o post jedničky. V Litvínově to měl v souboji se skvěle chytajícím Janusem těžké. Teď má druhou možnost a je za ni vděčný. „Koukat dál do budoucna nemá smysl. To by mi teď vůbec nepomohlo. Člověk by se s tím jen ubíjel,“přiznává.

I on dobře ví, že v letošní sezoně není v Pardubicíc­h nic jistého. A už vůbec ne gólmani.

 ?? Foto: ČTK ?? Šestý brankář Jaroslav Hübl byl v úterním extraligov­ém kole už šestým gólmanem, kterého Pardubice v sezoně nasadily.
Foto: ČTK Šestý brankář Jaroslav Hübl byl v úterním extraligov­ém kole už šestým gólmanem, kterého Pardubice v sezoně nasadily.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia