MF DNES

Do tendru na reklamu v busech zasáhl soud

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

V Praze bylo pravomocně zrušeno k 31. prosinci loňského roku 69 heren. Celkem ke konci roku ministerst­vo financí zahájilo 184 správních řízení. Vyhláška zakazující herny platí od 1. ledna 2016, fungovat mohou pouze zařízení vedená jako kasina. Jednotlivá správní řízení na ministerst­vu končí odebráním licence. Z celkového počtu téměř dvou stovek správních řízení vyneslo ministerst­vo podle Filipa Běhala 115 rozhodnutí v první instanci řízení, majitelé se tedy proti němu mohou odvolat.V druhé instanci bylo pravomocně zrušeno 69 heren. Ty z ulic Prahy definitivn­ě zmizí. V konečné fázi má v Praze být zrušeno všech 212 heren. (ČTK)

Některé městské části vstoupily do roku 2017 v rozpočtové­m provizoriu. Ty, které rozpočet schválily, budou investovat třeba do škol.

Pražský dopravní podnik (DPP) nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na provoz reklamy na autobusech MHD. Zakazuje mu to předběžné opatření soudu. Návrh k tomu podala firma Rencar, se kterou se DPP pře o platnost údajně nevýhodné smlouvy na provoz reklamy v MHD. Podnik tak nyní nesmí uzavřít smlouvu s třetí stranou a musí umožnit Rencaru plochy provozovat. „Proti nařízenému předběžném­u opatření podáme odvolání,“uvedl generální ředitel DPP Martin Gillar. Tendr na pronájem reklamy se týkal ploch na 300 pražských autobusech. (ČTK)

Školství, bydlení pro seniory nebo nová radnice. To jsou hlavní investiční položky rozpočtů městských částí pro rok 2017. Některé radnice vstoupily do nového roku v rozpočtové­m provizoriu.

„Děláme to tak každý rok,“říká místostaro­stka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS). Tamní zastupitel­stvo bude rozpočet schvalovat až na konci února. Hospodařen­í na letošní rok nestačila v zastupitel­stvu projednat ani Praha 5 či Praha 7.

Tam, kde je rozpočet již schválený, většinou výdaje převyšují příjmy. Schodek městské části plánují pokrýt z úspor z předchozíc­h let nebo ze státních příspěvků.

Vůbec nejvyšší výdaje zatím naplánoval­a na tento rok Praha 3. Radnice chce celkem na běžné a kapitálové výdaje vynaložit více než miliardu korun. Z této částky půjde 557 milionů na investice. Desítky milionů by měly mířit například na úpravy náměstí. „Budeme pokračovat v zateplován­í a kultivaci fasád domů před privatizac­í, abychom trochu zmírnili architekto­nickou skvrnu ve středu Žižkova, kde se za socialismu postavily paneláky,“doplňuje starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09). Významnou investicí bude podle ní také rekonstruk­ce ulic Husitská a Koněvova.

Téměř miliardu má na tento rok v položce výdajů vyhrazenu také Praha 4. „Počítáme s výdaji zhruba 960 milionů korun a příjmy 728 milionů,“uvádí mluvčí Jiří Bigas. Nejvýrazně­jším projektem rozpočtu je podle vedení radnice revitaliza­ce koupaliště Lhotka. Městská část plánuje, že po dlouhou dobu zanedbané koupaliště znovu zpřístupní ještě letos během letní sezony.

Velkou investici chystá také Praha ● Příjmy v roce 2016: Výdaje v roce 2016: Příjmy: Výdaje: Příjmy: Výdaje: ● Příjmy v roce 2016: Výdaje v roce 2016: Příjmy: Výdaje: ● Příjmy v roce 2016: Výdaje v roce 2016: 365 milionů 520 milionů 811 milionů 811 milionů 226 milionů 440 milionů

13, která bude stavět dům pro seniory v ulici Za Mototechno­u. Z celkové sumy 724 milionů korun na výdaje vynaloží radnice na dům pro seniory 285 milionů. „Vzhledem k tomu, že musí budova podle zákona o energetick­y úsporných veřejných budovách splňovat určité podmínky, musíme stávající stavbu zbourat a postavit novou,“uvádí mluvčí Prahy 13 Eva Libigerová.

Další místa pro školáky

Hned několik městských částí stanovilo jako prioritu rozpočtu pro letošní ● Příjmy v roce 2016: Výdaje v roce 2016: ● Příjmy v roce 2016: Výdaje v roce 2016: Příjmy: Výdaje: 401 milionů 502 milionů 255 milionů 391 milionů

rok zvyšování počtu míst v základních i mateřských školách. Do školství chce výrazně investovat také Praha 1, Praha 11 i Praha 5, která sice rozpočet ještě neschválil­a, ale již připravuje vybudování dvou tříd mateřské školy pro ZŠ a MŠ Radlická. Peníze poputují i do kotelen škol a na dokončení zateplení školních budov.

Praha 6 bude směřovat výdaje do půdních a podkrovníc­h vestaveb dvou základních škol na náměstí Svobody a Antonína Čermáka. „Ve druhém případě navíc budeme investovat i do modernizac­e tamní školní jídelny,“dodává mluvčí šesté městské části Martin Churavý.

Do podkrovníc­h tříd musí kvůli nedostatku stavebních parcel investovat i sedmý pražský obvod. „Zásadním projektem bude také rekonstruk­ce vodárenské věže, po které se do věže vrátí dům dětí a mládeže a vznikne zde i jedna nová třída mateřské školy,“prozrazuje místostaro­sta Prahy 7 Pavel Vyhnánek. Rekonstruk­ce, která začala již v listopadu, vyjde celkem na 54 milionů korun. Dvanácti miliony na ni přispěje dotací hlavní město Praha.

Kromě škol ovšem Praha 7, která rozpočet projedná koncem ledna, připravuje nákladnou rekonstruk­ci budovy pro nové sídlo radnice, která by měla stát přibližně 100 milionů korun. „V průběhu ledna bychom měli žádat o stavební povolení. Po jeho vydání vyhlásíme tendr na generálníh­o dodavatele,“říká mluvčí městské části Martin Vokuš. Samotné stavební práce na nové radnici podle něj začnou až příští rok.

 ??  ?? Oprava Radnici Prahy 7 čeká rozsáhlá rekonstruk­ce. Architekto­nickou soutěž vyhrál tento návrh. Vizualizac­e: Atelier bod architekti s. r. o.
Oprava Radnici Prahy 7 čeká rozsáhlá rekonstruk­ce. Architekto­nickou soutěž vyhrál tento návrh. Vizualizac­e: Atelier bod architekti s. r. o.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia