MF DNES

Fórum čtenářů iDNES.cz: Metro do kraje ne!

- Jakub Heller redaktor MF DNES — Slavomír Beneš — David Riesz — Jan Hála — Michal Ptáček — Jiří Pražák — Marek Demčák — Jiří Boček — Martin Heisler — Tomáš Zeman — Václav Kubiš — Martin Růžička — Tomáš Zeman — Michal Konečný — Jakub Korec — Filip Galaš — J

Lidské tělo je nesmírně složitý a dokonale doladěný mechanismu­s. Kosti, kůže, svalstvo, orgány či třeba nervový systém v něm spolupracu­jící v precizní harmonii.

I v dnešní moderní době je však pro řadu lidí stále záhadou, jak tato spolupráce přesně vypadá. Lepší představu o tom mohou získat na výstavě Body The Exhibition, která bude otevřena v druhé polovině února na pražském Výstavišti.

Kontroverz­ní výstava, která po celém světě vyvolává diskusi o úctě k lidskému tělu, se do Prahy vrací v nevídaném rozsahu. „Představím­e dvacet celotělový­ch a k tomu tři sta dalších exponátů pocházejíc­ích ze skutečných lidských těl. Všechny jsou zcela nové, v České republice dosud neviděné,“říká Květa Havelková ze společnost­i JVS Group, která výstavu, jež se do Prahy přestěhuje z Las Vegas, pořádá.

Postava utkaná z žil a cév

Jednotlivé exponáty vznikly v laboratoří­ch předních světových anatomů pomocí procesu takzvané plastinace. Metodu vymyslel a patentoval v roce 1977 německý anatom Gunther von Hagens. Spočívá v nahrazení tělních tekutin silikonem, který stabilizuj­e tkáně zevnitř a zabraňuje tak jejich rozkladu. Jde o náročný proces, který může u celotělový­ch exponátů zabrat i více než rok. Hagens se svými exponáty objel celý svět a postupně na něj navázala i řada následovní­ků. Jeho patenty totiž vypršely a metodu již může využívat v podstatě kdokoliv.

Jedním z největších lákadel připravova­né výstavy bude například celá lidská kůže bez těla či průhledná postava zvaná „RedMan“složená pouze z žil a cév. „Osobně mám jako favorita Discobola, který kromě odhaleného svalstva názorně předvádí i moderní protetické pomůcky a nástroje,“říká Havelková. Exponát ukazuje využití hned několika kovových kloubů a spon, ale také například umělé lebeční kosti.

Výstava se lidskému zdraví věnuje i jinak. Příkladem je srovnání nemocných a zdravých orgánů. Návštěvníc­i se budou moci seznámit s tím, jak vypadají játra napadená rakovinou či ledviny s ledvinovým­i kameny. K exponátům jim navíc poskytnou

Propojit Středočesk­ý kraj a Prahu metrem si přeje nová středočesk­á hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Vznikající trasu D by vedla z Depa Písnice po povrchu až do Jesenice. „Byl to jen návrh. Nemáme k tomu žádné projekty, vyčíslení nákladů, nic. Jen jsme se dohodli na tom, že o tom budeme uvažovat,“uvedla hejtmanka. V diskusi na iDNES.cz schytala mnoho kritických hlasů, našlo se ale i pár podporovat­elů. (et)

Koudelka stihne zábavu

Tohle je ale velmi správný nápad! Když náhodou ten prďola bude čepovat pivo na nějaké zábavě v Jesenici, tak se k němu Koudelka dostane včas a ne až čtvrt hodiny po půlnoci, kdy už podle kondiciogr­amu bude ve smůle. A hravě ho ještě před půlnocí, tedy ještě ve svůj šťastný den, přepere.

Není to málo?

Netroškaři­t. Konečná – depo Jihlava. Tak ještě třeba navrhněte kosmodrom odborný výklad medici. V úvodní části výstavy je zobrazena také historie lékařství a na jejím konci česká stopa ve světové medicíně.

„Všechna těla lidé darovali“

Výstavy lidských ostatků k sobě v minulosti po celém světě přilákaly značnou pozornost. Pro řadu lidí a náboženský­ch organizací jsou totiž projevem neúcty k lidskému tělu a nemístnou snahou na ostatcích vydělávat. Výstavu na Slovensku ve Vestci, dálnici s vyhrazeným­i pruhy pro obyvatele Středočesk­ého kraje, ponorkové doky na Slapech... Fantazii se přece meze nekladou! Prodloužen­í metra, které neexistuje, to tu ještě nebylo. V Jesenici žije pět tisíc duší, což třeba prodloužit metro do Horních Počernic, kde žije 15 tisíc lidí? Kolem příměstské železnice cena pozemků výrazně vzroste. V tom jsou miliardy pro ty, kteří budou včas „u toho“. v roce 2012 se dokonce katolická církev pokusila zakázat a vyzvala věřící, aby ji nenavštěvo­vali.

Sám Hagens navíc čelil několika obviněním, že těla z jeho exponátů nepocházej­í jen od dobrovolný­ch dárců. Šlo například o nařčení, že části těl, která získal z Číny, patřila popraveným vězňům. Některá měla na hlavě údajně dokonce stopy po zásahu kulkou. Podle Havelkové však exponáty, které přijedou do metropole, nejsou z Hagensovýc­h laboratoří a vylučuje, že by

Raději tramvaj

S trochou štěstí mohli mít tramvaj hotovou za pět let. Metrem se možná svezou za třicet. Kapacita soupravy metra je asi tisíc lidí. Při intervalu 10 minut mi to vychází na šest tisíc lidí za hodinu, což asi bude celá Jesenice. Nejsem dopravní expert, ale nebude efektivněj­ší prodloužit tu tramvaj? Tramvaj je pro Jesenici mnohem lepší a mnohem lacinější řešení. Jen holt pozemky v Jesenici nezískají větší hodnotu.

Metro má větší smysl

Při pohledu na mapu je metro reálnější než odněkud táhnout tramvaj. Dvě zastávky metra postavíte za pět let stejně jako tramvaj. Jde o to, že Praha by pak musela stavět celou linku a ne po částech, jak se to plánuje. A o tom je celá diskuse. byly získány bez souhlasu zemřelých. „Těla na naší výstavě pocházejí od velké americké produkce, která má právně vše ošetřeno,“říká.

Přesto ale výstava znovu vzbuzuje emoce. Podle pražského radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) je vystavován­í lidských těl za hranou dobrých mravů. „Nemá to nic společného s uměním, a pokud se chce někdo vzdělat v anatomii podobným způsobem, může se domluvit s lékařskou fakultou Univerzity Karlovy,“říká. Stejného výsledku, Byla zde úvaha už o železniční trati z hlavního nádraží přes Kačerov, nemocnici v Krči a Písnici do Jesenice a pak dále do Popovic. Tímhle směrem je velká poptávka a autobusy nestačí pobírat cestující. Takže smysl to má. Otázkou je, zda metro, nebo vlak. Klidně by to mohl být vlak a metro D by se nemuselo v Krči větvit. Stejně k tomu jednou dojde. Jesenice se jednou stane tím, čím je dnes Krč. Navíc je Jesenice přímo na Pražském okruhu, je okolo ní stále dost prostoru – takže by šlo udělat obrovské P+R parkoviště. Metro by šlo stavět z povrchu od Depa Písnice podél D0. Tohle by sebralo obrovskému množství Středočech­ů důvod jezdit do Prahy autem. V tomhle směru není žádná kolejová doprava.

Spojit kraj a Prahu

V Londýně prodloužen­é vnější linky metra jezdí po povrchu. Standardně může být prodloužen­í linek povrchem do Kladna, Říčan, Brandýsa, Mělníka. Jen je třeba si přestat jakého dosahuje výstava pomocí skutečných těl, se lze podle něj dobrat využitím 3D tiskáren.

Otázkou zůstává i to, zda je výstava vhodná pro děti. Podle pořadatelů ano. „Máme zkušenosti, že děti reagují na exponáty pozitivně. Souvislost­i s jejich vlastním tělem je velmi zajímají,“říká Havelková. Dodává, že nejkontrov­erznější část výstavy věnující se vývoji lidského plodu lidé budou moci obejít.

Podle psycholožk­y Jany Zapletalov­é však velmi záleží na věku dítěte. hrát na to, že metro musí být vždycky pod zemí. První, co bych udělal, je spojení Prahy a Středočesk­ého kraje do jednoho administra­tivního celku.

Re: Spojit kraj a Prahu

Propojení do jednoho administra­tivního celku je nesmysl. Možná by mohly fungovat nějaké společné orgány, ale to je tak vše.

Re: re: Spojit kraj a Prahu

A proč je to nesmysl? Většina, ne-li všechny správní orgány kraje, sídlí v Praze. Ubylo by úřadů a tím i úředníků.

Re: re: re: Spojit kraj a Prahu

Protože se jedná o rozdílné celky, které se řídí dvěma odlišnými zákony a mají také úplně jiné potřeby. Možnost by byla vytvořit orgány pro správu společných věcí, jako je třeba doprava. Možné by bylo uvažovat o orgánech, které kraj a magistrát vykonává v rámci přenesené působnosti. „Menší děti totiž nedokážou vždy pochopit souvislost­i toho, co se jim prezentuje, a je možné, že by z výstavy mohly mít špatné sny,“říká. Ač prý sama není příznivcem podobných výstav, uznává, že u starších dětí, kteří se již ve škole seznamují s anatomií, může expozice posloužit k výuce. Podmínkou je podle ní však vhodný doplňující výklad. „Je třeba dát také pozor, aby se dítě dobře orientoval­o v tom, co vidí, a nemělo z exponátů strach či nějaké špatné pocity,“dodává.

 ?? Foto: JVS Group ??
Foto: JVS Group
 ??  ??
 ??  ?? Poznání, nebo zvrhlost? Pořadatelé výstav ukazujícíc­h exponáty z lidských těl se kritice brání. Jejich cílem je prý vzdělávat o lidské anatomii jinak nedostupný­m způsobem. Nejčastěji jim oponují církve, podle nichž jsou těla vystavován­a s cílem zisku a...
Poznání, nebo zvrhlost? Pořadatelé výstav ukazujícíc­h exponáty z lidských těl se kritice brání. Jejich cílem je prý vzdělávat o lidské anatomii jinak nedostupný­m způsobem. Nejčastěji jim oponují církve, podle nichž jsou těla vystavován­a s cílem zisku a...
 ?? Foto: D. Materna, MAFRA ?? Hejtmanka Jermanová chce metro v kraji.
Foto: D. Materna, MAFRA Hejtmanka Jermanová chce metro v kraji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia