MF DNES

Příliš mnoho povyku pro Sýkoru

Letí do Číny? Neletí? V hlavní roli fotbalista Jan Sýkora.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Je to příběh, ve kterém se vyzná jen on sám. My ostatní můžeme jen dedukovat, proč Jan Sýkora včera po poledni téměř nepozorova­ně proklouzl do letadla směr Šanghaj. Ve slávistick­é mikině. Klubový boss Jaroslav Tvrdík mu klasicky přes svůj twitterový účet vzkázal: „Vítej a šťastný let nejen dnes.“

Obchod zimy se dotahuje. Jde v něm o jednoho šikovného leváka, zhruba 30 milionů korun, nejprestiž­nější adresy a hlavně o ukázku fotbalové moci.

Slavia vyhrála souboj se všemi hlavními konkurenty, i když v ruce držela jediný trumf: peníze, ze kterých může plynout hodně zajímavá budoucnost.

Sparta se nehodlala účastnit přemrštěný­ch finančních dostihů, proto na hráče neuplatnil­a předkupní právo.

A Plzeň zůstane naštvaná, že jí plzeňský rodák Sýkora dal košem. Ještě před svátky se zdálo vyloučené, že přestoupí jinam. I Sýkora se přátelům svěřil: „Už se těším domů.“

Teď je všechno jinak a Sýkoru čeká soustředěn­í v Číně. Se Slavií.

Rok 2016 mu převrátil život naruby a je otázka, jak to ustojí.

„Hlava se mi z toho nezamotá,“řekl sebevědomě na konci srpna, když ho trenér Jarolím poprvé pozval do dospělé reprezenta­ce.

V předkole Evropské ligy sestřelil Larnaku hattrickem a posunul Liberec do základní fáze. Tam skóroval proti Karabachu po necelých 11 vteřinách, čímž vytvořil nový rekord soutěže. A jestli během nuzného libereckéh­o podzimu někdo vynikal, byl to on. Drobný běhavý univerzál, který může nastoupit prakticky kdekoli.

Slavia ho kupuje jako krajního záložníka, což znamená, že zřejmě pustí patriota Jaromíra Zmrhala do ciziny.

Ještě v roce 2015 byl Jan Sýkora celkem tuctové ligové jméno. Talent měl, to se musí nechat, ale žádný raketový vzlet neprožíval. Sparta ho pustila na hostování do Brna a předloni ho zabalila v rámci přestupníh­o balíčku do Liberce za Martina Frýdka.

Zdá se, že to Sýkorovi neublížilo.

Malou výšku (170 centimetrů) nahrazuje zavilostí, neúnavným běháním, zodpovědno­stí a překvapivě přesnou střelou. Ne náhodou se jako kluk chtěl vyrovnat legendární­mu Pavlu Nedvědovi, který svou kariéru postavil především na dřině a odříkání.

Jak asi dopadne Sýkora?

Nebylo kolem něj příliš mnoho povyku?

„Pro fotbal žije každý den, nemá žádné problémy s životosprá­vou a neskutečně o sebe dbá. Je to hráč, kterému přejete, že se posouvá v kariéře výš,“prohlásil liberecký kouč Jindřich Trpišovský na začátku zimní přípravy.

To už se vědělo, že fotbalový všeuměl v Liberci pokračovat nebude.

Jen se muselo dalších pár dní počkat na to, který z velkých českých klubů vyhraje souboj o Sýkorův podpis.

Teď už výsledek znáte.

 ?? Foto: Petr Šedivý, MF DNES ?? Vítej na palubě, Syky! Vedoucí mužstva Stanislav Vlček (vpravo) se v letadle do Číny usadil vedle nejnovější posily.
Foto: Petr Šedivý, MF DNES Vítej na palubě, Syky! Vedoucí mužstva Stanislav Vlček (vpravo) se v letadle do Číny usadil vedle nejnovější posily.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia