MF DNES

Američané se vracejí

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Velký návrat amerických vojáků do Evropy, nebo jen labutí píseň na rozloučeno­u s Amerikou Baracka Obamy? Ať tak nebo tak, čtyři tisíce příslušník­ů americké obrněné brigády, kteří se včera i s tanky začali vyloďovat v německém přístavu Bremenhave­n, si nepřipoušt­ějí, že by svoji misi, která počítá s rozmístění­m v Polsku a Pobaltí, nedokončil­i.

„Je to signál svědčící o podpoře USA našim spojencům a naší vůli udržet mír,“uvedl včera při vyloďování zástupce velitele amerických sil v Evropě generál Timothy P. McGuire. Američtí velitelé odmítají spekulovat o tom, zda na jejich misi něco změní chystající se výměna v Bílém domě. V něm Baracka Obamu vystřídá Donald Trump, který plánuje urovnání vztahů s Ruskem.

Analytici nechtějí tipovat, zda to bude mít vliv i na americké vojenské angažmá na východním křídle NATO. „Zda a jak do plánů této mise zasáhne Donald Trump, to si netroufnu odhadnout,“říká Zbyněk Pavlačík, ředitel Jagello 200O, které organizuje Dny NATO. „Ale v roce 2013, kdy se poslední americké tanky stáhly z Evropy, si určitě nikdo nemyslel, že o čtyři roky později budou Američané zpátky a rozmístěni daleko více na východě.“

Čtyři tisíce amerických vojáků nejsou sice silou, která by dokázala případnou ruskou operaci proti Pobaltí zastavit, ale není to podle analytiků zanedbatel­né gesto. „Rozhodně to nepovažuji za plácnutí do vody. Je to velice silný signál,“říká Jana Hujerová, spolupraco­vnice Asociace pro mezinárodn­í otázky, která se účastnila posledního summitu NATO ve Varšavě. Na něm bylo rozhodnuto, že na východní křídlo NATO budou vyslány alianční vojenské jednotky, aby uklidnily pobaltské státy a Polsko, které se nejvíce obávají ruské invaze.

Jana Hujerová také nepředpokl­ádá, že by se plány americké armády měnily okamžitě s výměnou v Bílém domě.

„Americké jednotky zůstanou v Pobaltí a v Polsku minimálně do září, kdy má proběhnout jejich rotace,“uvádí analytička. „Je také otázka, jak bude ono urovnání vztahů s Ruskem ze strany Donalda Trumpa nakonec vypadat,“říká a dodává, že republikán­ští kongresman­i a senátoři zastávají vůči Rusku tvrdší postoj, než jaký má končící administra­tiva Baracka Obamy. „Donald Trump tu může narazit. A při jednáních s Vladimirem Putinem si nebude moci dovolit jen tak obětovat východní Evropu,“vysvětluje analytička.

Němci nejsou nadšeni

Rozhodně původní plány americké vojenské mise v Evropě zůstávají v platnosti. „Abyste udrželi mír, musíte se připravova­t na válku,“uvedl před novináři při vyloďování brigády zástupce velitele amerických sil v Evropě generál Timothy P. McGuire.

Tanky, obrněné transporté­ry a děla nyní budou přepraveny po železnici do východního Polska, kde se zúčastní dvou cvičení, a pak se část přesune do Pobaltí. Zatímco v Polsku a Pobaltí čeká Američany nadšené přijetí, ve východním Německu, přes které se bude brigáda přesunovat, se očekávají protesty.

„Tanky jezdící po obou stranách hranice (zemí NATO a Ruska) žádné problémy nevyřeší,“kritizoval operaci Dietmar Woidke, premiér Braniborsk­a, přes něž bude transport s americkými tanky projíždět.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na východ! Americký generál Timothy P. McGuire vede své tanky do Polska a Pobaltí. V Německu, kde se vylodily, to vyvolává protesty.
Foto: Profimedia Na východ! Americký generál Timothy P. McGuire vede své tanky do Polska a Pobaltí. V Německu, kde se vylodily, to vyvolává protesty.
 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia