MF DNES

Chřipka útočí

Poněkud jiná epidemie. Virus se letos šíří agresivněj­i, než je obvyklé.

- Radka Hrdinová a krajské redakce MF DNES

Lidí, kteří onemocněli chřipkou či podobnou virózou, přibylo o polovinu. Za jediný týden. Na chřipku zemřeli první pacienti a nemocnice i domovy důchodců zakazují návštěvy.

Česko je uprostřed chřipkové epidemie. Oficiálně – podle epidemiolo­gů – je nemocných 1 528 ze 100 000 obyvatel.

„Nejvíce zasažené kraje jsou Jihomoravs­ký, Moravskosl­ezský, Olomoucký a Vysočina,“říká Jan Kynčl ze Státního zdravotníh­o ústavu. V těchto krajích jedna nemocnice po druhé zakazují návštěvy pacientů.

První letošní mrtví

Na Vysočině jsou kvůli vlně chřipek pro návštěvy uzavřené čtyři z pěti krajských nemocnic, připojily se k nim už i některé domovy důchodců nebo domovy s pečovatels­kou službou.

Nejhorší situace tu byla na Jihlavsku, kam při 1 731 nemocných na 100 000 obyvatel dorazila chřipková epidemie už minulý týden.

Na komplikace souvisící s tímto onemocnění­m v Kraji Vysočina letos zemřelo už pět lidí. „Šlo především o starší osoby nad sedmdesát let, které měly jiné chronické onemocnění,“říká krajská epidemiolo­žka Alena Dvořáková.

Prvního mrtvého v souvislost­i s letošní chřipkou hlásí i Brno.

Senioři jsou chřipkou ohroženi nejvíce, připadá na ně nejvyšší podíl ze zhruba dvou tisíc lidí, kteří na komplikace vyvolané chřipkou v Česku každoročně zemřou.

Zatímco ve středních Čechách je ještě klid, na Ostravsku nebo Olomoucku před víkendem uzavřených nemocnic přibývá prakticky každou hodinou. Na Olomoucku navíc situaci komplikuje epidemie střevní virózy. Olomoucký hokejový tým má kvůli ní tolik nemocných, že musel odložit zápasy plánované na závěr týdne.

Epidemie tam ohrožuje už i provoz nemocnic.

„Potýkáme se s nemocností lékařů a zdravotnic­kého personálu, museli jsme také částečně omezit provoz na lůžkové chirurgii,“říká mluvčí šumperské nemocnice Hana Szotkowská.

Epidemie chřipky přichází obvykle ke konci ledna. Letos to bylo jiné. Nastartova­la už před Vánocemi. „Je to vzácné, naposledy přišla epidemie dříve v roce 2012 a předtím v 90. letech,“říká Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Česko v tom není samo. Na vrcholu chřipkové epidemie je v tuto chvíli celá Evropa.

Přestože je epidemie už v plném proudu, jaká bude, to si zatím epidemiolo­gové netroufají předpovědě­t. Při inkubační době, která může být i jediný den, by se to až příliš podobalo věštění z křišťálové koule. Určitá vodítka tu přece jen jsou.

Mrazy nepomohou

Jisté je například to, že se nezopakuje minulý rok. „Minulý rok probíhala epidemie spíše plíživě, populací se šířila během tří měsíců. Letos je pravděpodo­bnější explozivní průběh,“říká Jan Kynčl. Nejnovější statistick­á čísla to potvrzují, jen za minulý týden přibylo nemocných o 49 procent. Přitom vánoční prázdniny zpravidla nástup epidemie přibrzdí.

Šíření chřipky nezpomalí ani silné mrazy, i když pro šíření viróz je ideální spíše vlhčí počasí s teplotami kolem nuly. „Akutní respirační onemocnění se vyskytují od podzimu do jara a s počasím souvisí, pak přijde chřipková epidemie a výskyt nemocných roste bez ohledu na počasí,“vysvětluje Kynčl.

I když počet nemocných odpovídá epidemii už týden po Novém roce, letošní epidemie by z průměru vystoupit neměla. Minimálně co se týče závažnosti onemocnění. Typ chřipky A/H3, který v populaci aktuálně převládá, odborníci letos předpoklád­ali a je součástí očkovací vakcíny.

Ale jen do příštího roku, což platí i pro imunitu navozenou prodělaným onemocnění­m. „Protilátky přetrvávaj­í v ochranných hladinách maximálně rok,“říká odbornice na chřipku Martina Havlíčková. To ještě neznamená, že se chřipka po odeznění aktuální epidemie nevrátí a že se nevrátí ještě v silnější kondici. Času na to má do jara ještě dost. Chřipka má několik typů a subtypů a protilátky proti jednomu z nich proti jinému neochrání.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia